azerbaycan Türklerden vize isteyen bir yer. Giden Türklerin yaşadıkları sıkıntılar ile ilgili bir çok konu mevcut internette, polislerin anlamsız rüşvet istemleri, düşman askerine davranır gibi davranmaları, hor karşılamamaları, aracıyla gidenleri daha sınırda dolandırmaya kalkmaları vs.
Ailenle gidiyorsan başka ülkelere bakmanı tavsiye ederim. Mesela giriş yapar yapmaz 2 satırlık formu doldurup ülkemizde istediğiniz kadar kalabilirsiniz diyen Kırgızistan olabilir, en gelişmiş Türki ülke olan Kazakistan olabilir, hiç bir karışında dil sıkıntısı çekmeyeceğiniz Makedonya olabilir, sözde kardeş azerbaycanın utanmadan sırbistan toprağı dediği bağımsızlığını kabul etmediği sınırda polisin soru bile sormadan Hoş Geldiniz dediği Kosova olabilir ( Türk nüfusun yaşadığı yerlerde Türkçe resmi dil olarak kabul edilen bir ülke) , Türkiye ile gerçekten kardeş olan sınır polisi ve halkı tarafından çok iyi karşılanacağınız giriş çıkışta ailelerin eşyalrında arama dahi yapmayı ayıp sayan İranın Azeri şehirleri de olabilir, dil konusundan çekinceniz varsa seçenek çok yani. İtalyanca Almanca İngilizce ya da Yunancadan birini biliyorsanız Arnavutluk da olabilir.
azerbaycan zaten ucuz bir ülke de değil, gidiş geliş sonrası büyük hayal kırıklığı yaşayacağınız da kesin. Onca parayı çok daha güzel yerlerde harcayabilirsiniz. Yine de gitmek istersen Tural Abiyev var forumda, özelden daha detaylı bilgi verebilir, o da Türkiyeye yerleşti sanırım.
Myiso nun söylediği gibi her ülkenin görülmesi gerekir tabi ki, yalnız kardeş deyip utanmadan vize isteyen, misafiri soymaya çalışan, anlamsız suçlamalarla uydurma kurallarla rüşvet isteyen ayrıca pahalı bir yere ben olsam para kazandırmazdım. Halkı bir yana devletin tutumu bir yana, yanlış anlaşılmasın bu yazım. Neden bu olan bitene izin veriyorlar diye kızamıyorum da, malum pek demokratik bir ülke değil, bizde neye isyan ediyorsak orada 100 katına maruz kalıyorlar. CB karısını yardımcısı vekili atayabiliyor işte buradan ölçün bazı şeylerin nedenlerini.
Nereye gidiyorsunuz buyrun dış işleri uyarısına bakın anlarsınız :
Azerbaycan’ın kara sınır kapılarında vize itası uygulaması yoktur. Azerbaycan’a gelen vatandaşlarımız sadece Bakü Haydar Aliyev Havaalanında 1 aylık vize alabilmektedirler. Bu nedenle Azerbaycan’a kara yoluyla gelecek vatandaşlarımızın vizelerini Azerbaycan’ın Türkiye’de bulunan dış temsilciliklerinden almaları gerekmektedir.
Azerbaycan’dan Türkiye’ye karayolundan yapılacak seyahatler İran veya Gürcistan üzerinden yapılabilmektedir. Yolculuğun Gürcistan üzerinden yapılması durumunda, anılan güzergahta tamir bakım servisi bulmakta karşılaşılan zorluk nedeniyle, vatandaşlarımızın araç bakımını yola çıkmadan yaptırmaları yerinde olacaktır. Bakü-Kırmızı Köprü (Azerbaycan-Gürcistan sınırı) arası yaklaşık sekiz saatte alınabilmektedir. Kırmızı Köprü-Tiflis arası 45 dakika sürmektedir. Kalite açısından benzin ihtiyacının büyük istasyonlardan giderilmesi ve Azerbaycan’ın para birimi Manat bulundurulması uygun olacaktır.
Yolculuğun İran üzerinden yapılması durumunda, Bakü-Astara (Azerbaycan-İran sınırı) arası yaklaşık beş saat, Astara-Gürbulak Sınır Kapısı arası ise üç saat sürmektedir.
Her iki güzergâh üzerinden yapılacak seyahatlerde, araçların kasko veya sigorta işlemlerinin yaptırılması ve gümrük vergisinin ödenmiş olmasına dikkat edilmesi ve başkalarının araçlarıyla seyahat edilecekse, aracı yurtdışına çıkarmaya ve her türlü işlemi yaptırmaya yetkili olunduğunu gösteren bir genel vekâletname yaptırılması ve geçilecek ülkeye uygun dilde noter tasdikli tecümesinin bulundurulması yerinde olacaktır. Gümrük vergisi ödenmemiş araçların Azerbaycan dışına çıkışına izin verilmemektedir.
Havayoluyla seyahat etmek için imkânlar daha geniş olup, her gün THY veya AZAL uçaklarıyla ülkemize seyahat etmek mümkündür.
Ayrıca, saldırı ve gasp olayları konusunda dikkatli olmakta fayda bulunmaktadır. Özellikle merkezden uzak bölgelerde, geç saatlerde ve yerel barlar gibi eğlence mekânlarında oldukça dikkatli olunması güvenlik açısından önem arzetmektedir.
İş kurmak veya ticaret yapmak isteyen vatandaşlarımızın öncelikle ortamı tanımaya çalışmaları, ayrıca resmi belgelere dayanmayan maddi alışverişlerde bulunmamaları önerilmektedir.
Vatandaşlarımızın herhangi bir şekilde saldırıya maruz kalmaları, yangın, sel vb. istenmeyen bir duruma düşmeleri veya adli bir durumla karşılaşmaları halinde, vakit kaybetmeden 102 no’lu (cepten 012 102 şeklinde aranmalıdır) telefonu arayarak durumlarına ilişkin bilgi vermeleri ve yardım talep etmeleri gerekmektedir.
Vatandaşlarımız, Azerbaycan’da iken, gündelik yaşamlarında veya alışverişlerinde resmi ya da özel herhangi bir şahısla anlaşmazlık yaşamaları halinde (012) 492 55 40 no’lu yol polisi hattını arayarak sözkonusu anlaşmazlığa ilişkin yardım talep edebilirler.
Azerbaycan’da bulundukları süre içerisinde istenmeyen bir durumla karşılaşan vatandaşlarımızın yukarıdaki Azerbaycan makamları ile irtibata geçtikten sonra Büyükelçiliğimizi de arayarak durumlarına ilişkin bilgi vermeleri önemle rica edilir.