Belgeseli baştan sona kadar izledim ne yazsam bilemiyorum.Orada da adamın dediği gibi adelet tartısına kim çok para koyarsa onun sözü geçiyor. Durum zaten kötü böyle giderse geri dönüşü olmayan yollara gidilecek.
Ben de gıda sektöründe çalışıyorum , şunu bilmenizi isterim ki çeşitlilik ve görsellik arttıkça risk de bir o kadar artıyor. Bu durum en çok da et ve et ürünlerinde görünmektedir. 3-4 hafta içerisinde yetiştirilen tavuklar , normalin dışında beslenen ve aşılanan inekler insan sağlığını olumsuz yönde etkilemekte. Ucuz ve hızlı üretim için gerçekleştirilen her işlem zararlıdır ve tüketilmemelidir. Özellikle hamburger gibi ürünler tehlikenin hammaddesidir. Dikkat etmek lazım. Öyle ki yine hızlı üretim sonucu doğru yapılmayan gübreleme ve ilaçlama işlemleri bitkileri de ciddi risk taşımaya itmiştir. Bu nedenle et için yapamayacağımız bir çok önlemi bitkilerde yapmalıyız. Özellikle yapraklı (lahana,göbek,kıvırcık,ıspanak vs) sebzeleri sirkeli suda bekleterek yıkarsak bir nebze de olsa tehlikeyi önlememize yardımcı olur. Sonumuz ne olacak bilmiyorum ama inşallah hayırlı olur.
İsa Baştan sona kadar izledim, sağ olun hocam. Bu konularda çok kez araştırma yapmış ve birsürü yazı okumuştum. Bütün onların üzerine bu belgesel çok iyi geldi ve düşüncemdeki bazı eksik yerleri güzelce doldurdu.
Bende başından sonuna kadar belgeseli izledim ve hayretler içinde kaldım. Tohum patenti gibi saçma bir patentin olduğu öğrendim. Para; insandan, hayvandan ve doğadan büyük olduğu sürece bu sistemin içinde olacağız maalesef.
Pek fazla güvenilir gıda kalmadı. Dikkat edilmesi gereken en önemli husus, ambalaja girmiş her gıda ürününe şüpheyle yaklaşmak. Ayrıca organik denilen çok sayıda meyve, sebze ve bitki de malesef organik falan değil. Tohumu organik olmayan bir gıda ürünü nasıl olur da sadece doğal gübre ile büyüdü diyerek organik olabilir? Doğal ve helal gıda olabilmesi için mutlaka tohumunun da yerli hiç el değmemiş orjinal olması gerektiğidir. Bu orjinallikte ürün kaldı mı?
Patenti alınmış ve hazır olarak bize geri satılan tohumlar hibrit tohumlardır. Hibrit ise meyvesinden yeniden tohum elde edilemeyen demektir. Bunun üsüne birde GDO' lu ürünler türedi tam oldu.
Pek fazla sağlıklı gıda malesef kalmadı. Büyük markaların bile bu konudaki duyarsızlıkları ve para hırsının öne geçmesi çoğu gıda ürününü sağlıksız duruma getirdi. Köye bile gidip yaşasanız organik helal gıda bulmak zor!
Çünkü çiftçiler işi bırakıp şehirlere göç ederken veya hazır onlarca dönüme aldıkları desteklerle bu bize yeter deyip tarımı unuturken, şirketler para kazanma arzusuyla ve cazip desteklerle köylere gidip tarlaları ekmeye başladılar. Sanayi organik çiftçinin yerini alıncada sonuç ortada...