LikeSend adlı üyeden alıntı
Almazlar, dernek işi gibidir bu imece usulü yahut partiye gelen bağışlarla ayakta dururlar (kiralar faturalar vs.) . Bazıları makam falan satar, misal mecliste olmasa da bir partinin il başkanlığı itibarlı bir makam olarak görülür fırsatlar yaratabilir, bu yüzden buraya geçmek için bağışlar teklif edilebilir. Tabi meclisteki partilerde işler farklı yürür. Onların ödeneği olduğu için maaş falan da olur, mecliste olduklarından fırsatları çoktur ve bağış da çok olur. Seçim zamanları ise iş kontrolden çıkar, arkasına 20 kişi alan bağımsız adayı bile satın almak isteyenler çıkar, ilçe belediye başkanları adayları falan deli bağışlar yaparlar, vekil adayları deli bağışlar yaparlar. Zaten bu yüzdendir ki fakir milletvekili mevcut siyasi düzende yoktur, sadece ağır ideolojik partilerde belki bulunabilir onun dışında tüm vekiller varlıklı insanlardan oluşur.
Parası olmayan, fakirlerin kurduğu halkçı-sınıfçı-ortadirekçi bir parti meclise hiç bir şekilde giremez, reklam için bütçe tanıtımlar için söyleşiler için tvlerde programlara çıkmak için hepsi için para gerekir. Hal böyle olunca da bir zaman sonra siyaset tekelleşir, yeni isimler ancak yine bu tekelin içerisinden çıkabilirler. Dışarıdan gelip siyasete yeni bir partiyle girebilmek trilyoner değilseniz imkansız hale gelir.
Cem Uzan bu olaya örnektir mesela, adam para gücüyle sıfırdan parti kurup kısacık sürede neredeyse barajı aşacak seviyeye ulaşmıştır, halbuki ondan çok daha haklı söylemleri olan onlarca insan-parti para güçleri olmadığından %1 oy dahi alamazlar. Genç Partiyi bunca oya ulaştıran tek şey paradır, ne kadar para o kadar oy demektir.
Peki üstteki soruma bir cevabınız var mı hocam, yorumunuzu gayet açıklayıcı buldum, konudaki problemi aştım sanırım. Şuan biraz paragöz anlaşılmış olabilirim ama ilerki yaşamımda siyasetle ilgilenmek istesem aç mı kalacağım onu çözemedim. Tamam devlet önemli, siyaset yapacak adam parayı düşünmemeli ama yani ne biliyim, en basitinden bir takım elbise almaya bile para bulamayacağım bu konuya göre :)
Ek Olarak:
LikeSend adlı üyeden alıntı
Ek Olarak:
Bahsettiğin gibi bir durum olmaz. Aday kazanır yahut kazanmaz, kazanırsa maaşını alır kazanamazsa maaş falan alamaz.
Seçildiği parti onu koymadı diye bir şey de yok, seçim zamanı sıralı listeler belirlenir, partiler o ilde aldığı oya oranla vekil çıkartır. Misal x parti 12 kişilik liste sunar, oyu oranında 5 vekil çıkarma hakkı kazanır, listedeki ilk 5 isim vekil olmuş olur. Diğerleri bir şey almaz ama CV'sine x parti mv adaylığı yazılır ve bu itibarlı bir ibaredir. Misal 12. sıradan aday vekil olamamış ama partisi iktidar olmuş, hükümetin imkanlarından vekil kadar sömürür, o adaylığı ona rant olarak geri döner. Adaylık için meclisteki partilerde çok para harcanır ama misliyle geri alırlar. Seçimde vekil olamayan dahi para kazanır :)
Tamamdır hocam, teşekkür ediyorum, bilgiler çok yararlı oldu, hayırlısı diyorum o zaman, kader ne gösterirse bakalım.