lostyazilim
tr.link

Uzay Zaman Meraklıları

16 Mesajlar 2.001 Okunma
lstbozum
tr.link

brown brown WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 28.10.2013
  • Yaş/Cinsiyet 25 / E
  • Meslek öğrenci
  • Konum İstanbul Avrupa
  • Ad Soyad H** E**
  • Mesajlar 1748
  • Beğeniler 385 / 385
  • Ticaret 27, (%96)

DisOrientedb adlı üyeden alıntı

https://www.youtube.com/watch?v=3uREO1okHdQ

şu video çok etkileyici hocam tavsiye ederim. Benzer şekilde Stephen Hawking'in konuştuğu Roket ile Zamanda yolculuk gibi kısa belgesellerde var onlara da bakabilirsiniz. İnsanı bir hayli aydınlatıyor.

İngilizceniz iyi ise bir çok yabancı kaynakta paylaşabilirim. Sizinde okuduklarınız varsa gözlerim yolda :)

Çok haklısınız. Bu tarz bir kitap araştırmak lazım bakalım güzel bir şey birlikte. Hocam kara delik ile ilgili düşünceniz nedir? White Hole olayına inanıyor musunuz? Aşağıdaki soruya mutlaka bakın lütfen.

:)) Aynı hisleri paylaşıyoruz.

Soru

Kara deliğe düşerken (dikey düştüğümüzü düşünelim) ayaklar, başa göre daha fazla çekime maruz kalacağından ayaklardaki zaman akışı başa göre daha yavaş. Böyle bir durumda nasıl bir gözlem oluşur? Yani düşünün, ayağınızda zaman daha yavaş akıyor, baş bölgenizde daha hızlı. Ayaklarımıza bakarken ne görürdük bu halde? Ağır çekimde bir hareket mi?

Bir kaç tane yazarsanız yabancı kaynaklara da göz atabilirim. Ben genelde izledikten ya da okuduktan sonra not falan tutmadığım için unutuyorum o sebeple herhangi bir tavsiyem yok maalesef.

wmaraci
reklam

DisOrientedb DisOrientedb YouGiveUp? Kullanıcı
  • Üyelik 18.07.2013
  • Yaş/Cinsiyet 31 / E
  • Meslek Dijital Pazarlama
  • Konum İstanbul Avrupa
  • Ad Soyad O** K**
  • Mesajlar 216
  • Beğeniler 115 / 67
  • Ticaret 14, (%100)

Kakarotto adlı üyeden alıntı

Orası öyle. Işık gibi hayvani hızlı bir şey bile uzayın büyüklüğü karşısında kaplumbağa hızı gibi kalıyor. Pluton'a gönderilen bir uzay aracından bile dünyaya sinyal gelmesi en az yarım saat sürüyor. Bir sinyal yolluyorsun 1-2 saat sonra anca cevap geliyor. Internet Explorer (:D) kullanarak bir zamanların 64kbps hızındaki interneti ile HD film indirmek gibi bir şey sanırım. :D

Mesela izlediğim bir belgeselde bu evrenin de bir karadelik sonucunda oluşabilme ihtimalinden bahsediyordu. Başka bir evrende aşıııırı büyük bir karadelik tarafından çekilen şeyler bir anda burada akdelik oluşturup her yana çok yüksek hızda dağılıyor. Oradaki o devasa karadelik o evrende çektiği şeyleri bu evrene, bu evrendeki karadelikler de çektikleri şeyli belki de başka bir evrene aktarıyor ya da başka başka evrenler oluşturabilir diyorlardı.

Biraz düşününce insan "acaba?" diyor. Yani sen başka bir evrende başka bir şeyin atomlarına kadar parçalanıp, bu evrende tekrar birleşmesiyle oluşmuş olabilirsin. Orada çek, burada patlama yapıp etrafa dağıt ve çekim kuvveti bunları tekrar yavaşlatıp / soğutup birleştirsin.

Bu benim karadeliklerle ilgili en sevdiğim teorilerden biri mesela.

İlginç teoriler var bununla ilgili.

Size kaynak atmak için baktım ama bulamadım. Karşılaşırsam güncelleyeceğim. Geçenlerde izlediğim bir videoda bilimadamlarının nerden geldiğini anlayamadığı bir ışımadan bahsediliyordu. Sanki yoktan gelmiş gibi. Videodaki anlatıcı bunun sanki bir başka evrenden buraya gelmiş gibi göründüğünden bahsediyordu. Bilimadamları anlamlandıramamış.

Bu nedenle, başka evrenlerin olabileceğine inanıyorum.

Şu grafikte de görebileceğimiz gibi bir karadelik inanılmaz derecede büyük bir kütleyi, yine sonsuz küçüklükte bir alana hapsediyor. Uzay Zamanı inanılmaz büken bu "mass" acaba başka bir evrene açılıyor olabilir mi? Dediğiniz gibi başka bir evrene atom püskürtüyor olabilir mi?

Bence çok uzun bir süre bu tarz soruların cevabını bulamayacağız. Neden? Şu an sahip olduğumuz teknoloji ile hiç bir şekilde bir kara deliğin içinden dışarıya bir sinyal gönderemeyiz. Yani iletişim imkansız. Event horizon arkasında saklı olan singularity'i gözlemleyemeyiz... Bakalım gelecek neler gösterecek :)

Ek Olarak:

brown adlı üyeden alıntı

Bir kaç tane yazarsanız yabancı kaynaklara da göz atabilirim. Ben genelde izledikten ya da okuduktan sonra not falan tutmadığım için unutuyorum o sebeple herhangi bir tavsiyem yok maalesef.

Uzay sevenler için kaçırılmaması gereken bir youtube kanalı tavsiye ederim:
https://www.youtube.com/channel/UCrMePiHCWG4Vwqv3t7W9EFg

3579 3579 WM Aracı Anonim Üyelik
  • Üyelik 30.01.2012
  • Yaş/Cinsiyet - /
  • Meslek
  • Mesajlar 2434
  • Beğeniler 686 / 1151
  • Ticaret 1, (%100)
Temel olarak aynı şeyleri düşünüyormuşuz. :) Zaten bilimadamlarından bazıları şu anda bu teoriyle ilgili şöyle bir örnek göstermişti yanlış hatırlamıyorsam.

Öncelikle mutfak robotu gibi bir şeyle birçok malzemeyi karıştırıp "girdap" yapıyorlar. Daha sonra bu girdabın altını açıyorlar ve girdaptaki her şey yine "dönerek" aşağıdaki evrene akıyor. Sonuç olarak o mutfak robotu içindeki her malzemeyi karıştırmasına/parçalamasına rağmen aşağıdaki evrene o maddeler/atomlar illaki geçiyor. Tek yapmak gereken bu aynı türdeki şeyleri birleştirip başlangıçta ne olduğunu öğrenmek kalıyor.

Mesela hepsini geçtim şu anda içinde yaşadığımız evrenin kendisinin bile 4 boyutlu bir karadelik olduğunu söyleyenler var.

Çok ilginç bir yer evren. "Hobi" olarak ilgilenilemeyecek kadar içine çekiyor.

• Üyelik 18.07.2013
  • Yaş/Cinsiyet 31 / E
  • Konum İstanbul Avrupa
  • Ad Soyad O** K**
  • Mesajlar 216
  • Beğeniler 115 / 67
  • Ticaret 14, (%100)

Kakarotto adlı üyeden alıntı

T

Mesela hepsini geçtim şu anda içinde yaşadığımız evrenin kendisinin bile 4 boyutlu bir karadelik olduğunu söyleyenler var.

Çok ilginç bir yer evren. "Hobi" olarak ilgilenilemeyecek kadar içine çekiyor.

İçinde yaşadığımız yerin aslında bir karadelik olduğu teorisini cidden çok beğeniyorum, heyecan verici :) Şunu duymuş muydun, eğer bir cismi güvenilir bir uzaklıktan karadeliğe doğru hareket ederken izlersek, cisim event horizon dediğimiz yere git gide yavaşlayarak yaklaşır. Ancak cismin karadeliğin içine düştüğünü görmezsin. Öylece event horizon da durur. Bunu Einstein'ın Relativity teorisi ile açıklıyorlar.

Yani bu şu mu demek, kara deliğin yakınında zaman o kadar yavaştır ki, o cismi uzaktan sen gözlemlerken içine düştüğünü görmek için belki de yüz yıllarca beklemen gerekir? Çünkü yer çekimi zamanı inanılmaz derecede bükmüştür ve o cisim için zaman durma noktasına gelmiştir.

Açıklamasını böyle mi yapmak gerekir?

wmaraci
wmaraci

3579 3579 WM Aracı Anonim Üyelik
  • Üyelik 30.01.2012
  • Yaş/Cinsiyet - /
  • Meslek
  • Mesajlar 2434
  • Beğeniler 686 / 1151
  • Ticaret 1, (%100)

DisOrientedb adlı üyeden alıntı

İçinde yaşadığımız yerin aslında bir karadelik olduğu teorisini cidden çok beğeniyorum, heyecan verici :) Şunu duymuş muydun, eğer bir cismi güvenilir bir uzaklıktan karadeliğe doğru hareket ederken izlersek, cisim event horizon dediğimiz yere git gide yavaşlayarak yaklaşır. Ancak cismin karadeliğin içine düştüğünü görmezsin. Öylece event horizon da durur. Bunu Einstein'ın Relativity teorisi ile açıklıyorlar.

Yani bu şu mu demek, kara deliğin yakınında zaman o kadar yavaştır ki, o cismi uzaktan sen gözlemlerken içine düştüğünü görmek için belki de yüz yıllarca beklemen gerekir? Çünkü yer çekimi zamanı inanılmaz derecede bükmüştür ve o cisim için zaman durma noktasına gelmiştir.

Açıklamasını böyle mi yapmak gerekir?

Hmm açıklamasının nasıl yapılacağından emin değilim. Sonuçta bizim "görüntü" dediğimiz şey ışık ile oluşuyor. Yani bir şeye baktığında ışık yoksa görüntüsünü göremezsin. Karadeliklere de bu yüzden karadelik deniyor çünkü "ışık" bile kaçamadığı için içindeki herhangi bir şeyin görüntüsünü göremiyoruz. Bunu akıntıya karşı yüzen yüzücü (ışık) şeklinde yorumlayabiliriz belki de.

Bir kişi akıntıya karşı yüzüyorsa ve biz doğrudan adamın ters yönüne bakıyorsak bize olduğu yerde duruyormuş ya da yavaşça uzaklaşıyormuş gibi gelir. Örneğin;

A --------<--B----C--->

A = Gözlemci
----> Akıntı Yönü
<---B Yüzücü yönü.
C = Cismin kendisi.

Yani C cismi merkeze gidip düşse de ondan çıkan görüntüler (ışık/B) sürekli kaçmaya çalışacak ama olay ufkundan kurtulamayacak ve yavaş bir şekilde geri çekilecektir. Bu belki bize duruyormuş ya da yavaş bir şekilde geri çekiliyormuş gibi gözükür.

Sonuçta karadeliğe giren bir şey bir daha kurtulamaz, orada kalır. Ee merkezine gidip yokedilmediğine göre olay ufkunda görüntü/ışık kalacaktır. Dışarıya da kaçıp tamamen yokolmaz, içeriye de hızlı bir şekilde de gitmez. Orada görüntü asılı kalır aynı tvde kaydı dondurmak gibi.

Ben bunu ışık ile yorumladım, doğrudan zaman ile de alakalı olabilir. Sonuçta görelilik de zamanla alakalı.
DisOrientedb

kişi bu mesajı beğendi.

• Üyelik 18.07.2013
  • Yaş/Cinsiyet 31 / E
  • Konum İstanbul Avrupa
  • Ad Soyad O** K**
  • Mesajlar 216
  • Beğeniler 115 / 67
  • Ticaret 14, (%100)
Çok iyi. Ben ışık tarafını hiç düşünmemiştim şu an bu bakış açısı da oldukça mantıklı geldi :) Bu konuya ara ara gördüğüm kaynakları da paylaşacağım. Güzel bir database oluşturabiliriz. İlk mesajımı güncelleyerek kaynakları ekleyeceğim başlığıyla yerli yabancı. Herkes katkı sağlarsa süper olur.

wmaraci
wmaraci
Konuyu toplam 5 kişi okuyor. (0 kullanıcı ve 5 misafir)
Site Ayarları
  • Tema Seçeneği
  • Site Sesleri
  • Bildirimler
  • Özel Mesaj Al