lostyazilim
tr.link

#ALSIceBucketChallenge Çılgınlığına Katılmayın.

27 Mesajlar 4.811 Okunma
lstbozum
tr.link

KartPazar KartPazar Üyeliği Durdurulmuş Banlı Kullanıcı
  • Üyelik 03.05.2013
  • Yaş/Cinsiyet 34 / E
  • Meslek Ön Ödemeli Kart Satışı
  • Konum KKTC
  • Ad Soyad B** U**
  • Mesajlar 1135
  • Beğeniler 160 / 373
  • Ticaret 16, (%100)
Basit matematik;

Bir insanın abdest almak için kullandığı ortalama su miktarı : 50 litre*

1 gündeki vakit sayısı : 5

Dünyadaki müslüman insan sayısı : 1,5 milyar**

= 50 . 5 .365*** .1500000000

= 136875000000000 lt su

Bu harcanan su miktarı din öyle dediği için yapılan isratftır. Karşı mıyım? Tabii ki hayır. Zaten bu 15 basamaklı rakam toplam harcamalarımızın yanında hiçbir şey değil. Her yıl temiz içme suyumuzun %70 i ile tarım arazilerimizi suluyoruz. Konuyla ilgili internette pek çok döküman mevcuttur. Konya ovasının bugün bitmiş olmasının sebebi, yeterince su olmayan bir yerde getirisi yüksek olan ve çok su içen şeker pancarı yetiştirme hırsıdır.

Ben temiz olmayı seviyorum. Kana kana su içmeyi seviyorum. Temiz suda yüzmeyi seviyorum. Peki bunları gelecekte de yapmaya devam edebilmek için ne yapıyorum? Aslına bakarsanız pek bir şey yaptığım söylenemez. Sadece askerde kazandığım "ıslan, ovalan, durulan" duş alışkanlığımı devam ettiriyorum. Doğa ana bizi temiz bir dövmeden akıllanmıycaz sanırım.

Peki konuyla ilgili bu tarz yorumlara neden bu kadar sinirleniyorum?

Düne kadar ALS hastalığından bihaber insanların, tek amacı, hayatlarının sonuna dek bakıma muhtaç olan ALS hastalarına kaynak toplamak olan bu kampanyanın, islama aykırı olduğunu söylemeleri. Dinine uygun değilse yapma kardeşim. Zorlayan mı var? Ayrıca sen allah mısın, peygamber misin neyin islama uygun olduğu, neyin olmadığı hakkında yorum yapıyorsun? Ortada bir kurallar kitabı var mı? Var. Bütün müslümanların okuması farz mı? Farz. O zaman sana ne, sen niye yorumlamaya çalışıyorsun? Bilmece kitabı mı bu, insanlar senin fikrini de duymak istesin?

* Kendimden ve gözlemlerinden yola çıkarak yaptığım bir tahmin
** http://www.religioustolerance.org/isl_numb.htm
***1 yıldaki gün sayısı

wmaraci
reklam

MertUslu MertUslu Estağfirullah Kullanıcı
  • Üyelik 06.04.2014
  • Yaş/Cinsiyet 34 / E
  • Meslek Ademoğlu
  • Konum Ankara
  • Ad Soyad M** U**
  • Mesajlar 1022
  • Beğeniler 240 / 291
  • Ticaret 3, (%100)
Hayır nasıl oluyorda olayı din'e bağlıyorsunuz anlamıyorum, ülke müslüman bağış yapmıyorlar demiş arkadaş ilk sayfada, ülkede gerçek müslüman kaldı mı ki, herkes çağdaşlık ayağına amerikaya uydu, uyunca dinleri de zayıfladı, ayrıca diyorsunuz ki dinle insanlık ayrı şey hayır ayrı şey değil, şimdi bu konuya değinmeyeceğim kimseyi kırmak istemem, bir müslüman olarak burda dinimi savunmam gerek ama olayı tartışmaya çeviremem sonuçta yönetimi boşuna uğraştırmaktır, ayrıca üstte arkadaş abdest suyunu israf gibi göstermeye çalışmış, bir müslüman için suyu veren Allahtır, o nedenle sadece sahibi için harcanan su israf olmaz, o suyu ancak dini inancı olmayanlar israf olarak görür.

SoloTurk1 SoloTurk1 Üyeliği Durdurulmuş Banlı Kullanıcı
  • Üyelik 02.02.2014
  • Yaş/Cinsiyet 26 / E
  • Meslek Öğrenci
  • Konum Malatya
  • Ad Soyad H** D**
  • Mesajlar 326
  • Beğeniler 3 / 30
  • Ticaret 17, (%100)
Güzel bir konuya değinmişsiniz. Teşekkürler.
Pozoyun

kişi bu mesajı beğendi.

narhosting narhosting Backlink Kullanıcı
  • Üyelik 08.11.2013
  • Yaş/Cinsiyet 30 / E
  • Meslek Web Developer
  • Konum Eskişehir
  • Ad Soyad G** G**
  • Mesajlar 491
  • Beğeniler 85 / 73
  • Ticaret 12, (%100)
Bir kova suyla onlarca insani sevindiriyorsunuz. Acikcasi ben ve bircok insan bu hastaligin adini bile duymamisti. Dokulen bir kova suyla afrikayi kurtaramazsiniz. Siz de bunu yaziyorsunuz ama dus yaparken ellerinizi yikarken hatta daha bircok nedenden bir kova suyun siz 10 katini harciyorsunuz.

wmaraci
wmaraci

dogukanktc dogukanktc WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 21.11.2013
  • Yaş/Cinsiyet 25 / E
  • Meslek Öğrenci
  • Konum Erzurum
  • Ad Soyad D** O**
  • Mesajlar 397
  • Beğeniler 109 / 44
  • Ticaret 0, (%0)
resmen Türkiye'de ben bağış yapmasam nereden anlaşılacak durumu olmuş. o kadar ünlü video çekiyor, bir bakıyorsun ki harcanan sadece bir kova su olmuş. tabii bunu söylenen rakamlara göre söylüyorum. bu kadar az bağış yapılması garip bir şey.

Ek Olarak: ayrıca şunu da söylemeliyim ki bu "bir kova su"ların bir israfa neden olmadığını da düşünmüyor değilim. sonuçta bu bir kova su öylesine değil de bir amaca hizmet ettiği için kullanılıyor -her ne kadar ülkemizde bir dikkat çekme aracı olarak kullanılsa da- ve insanları etkileyici bir şekilde bu durumdan haberdar ederek bilinçlendiriyor. başka bir şekilde de dikkat çekilebilirdi belkide ama sırf bu "bir kova su"lar bir hizmete araç olduğu ve kamuoyunun büyük çoğunluğunun ilgisini çektiği için bir israf değil diye düşünmekteyim.

tamam video çeker başından aşağı suyu devirirsin ama madem deviriyorsun durumun varsa git bağışını da yap derim.- ki illa yüklü bir miktar yatırılması da gerekmiyor. bir lise öğrencisi bile harçlığından bir kısmını hemen en yakın atm den hesaba yatırabilir. ellerimizin altında telefonlar var hesap numarasını öğrenmek de çok zor olmasa gerek.-

kimseyi kırmak istemem ama bu "Afrika susuz siz suyu başınızdan aşağıya deviriyorsunuz" kelimesi saçma geliyor. bu "bir kova su"lar Afrika'yı doyurmaz -DOYURAMAZ-. bu susuzluğun önüne geçmek istiyor iseniz çeşitli dernekler ile bağış yaparak su kuyuları açtırabilirsiniz diye biliyorum. yapabileceğiniz daha da farklı şeyler vardır ama bu iş kökten çözülmek isteniyorsa o zaman bu bizim boyumuzu aşar, bu konu uluslararası diplomasiye girer.

Yani vermeniz gereken mesaj "Su israf edeceğinize bağış yapın" değil de "Rol yapacağınıza bağış yapın" olmalı.

Fikirlere saygım sonsuzdur ancak fikirler, fikirler ile geliştirilebilir

Saygılarımla...
Pozoyun

kişi bu mesajı beğendi.

YusufSonmez YusufSonmez Bozar mı sandın acılar ? Kullanıcı
  • Üyelik 24.08.2014
  • Yaş/Cinsiyet 29 / E
  • Meslek Makine Mühendisliği ve İşletme Öğrencisi
  • Konum İstanbul Avrupa
  • Ad Soyad Y** S**
  • Mesajlar 73
  • Beğeniler 3 / 2
  • Ticaret 0, (%0)
Açık konuşmak gerekirse herkes (ben dahil olmak üzere) eve ALS hastalığının adını duydum ama o kadar araştırma yapan okumayı seven biri olduğum halde ülkemizde bunun bi akım haline gelmesinden dolayı google'a girip ALS yazıp ne olduğunu okuma merağı bile hissetmedim. Ki eminim bu akıma katılan insanların %95'i als'nin adını biliyor ama ne olduğunu değil.

Hi, you can do better.

muhammeddemir muhammeddemir WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 29.11.2012
  • Yaş/Cinsiyet 42 / E
  • Meslek IT
  • Konum İstanbul Avrupa
  • Ad Soyad ** **
  • Mesajlar 70
  • Beğeniler 2 / 14
  • Ticaret 1, (%100)

B Ulusoy adlı üyeden alıntı

Basit matematik;