Androman adlı üyeden alıntı

Fragmanlar görsel bir üretidir. Muhakkak ki her fikir ve sanat eseri gibi fragmanların da bir üreteni, bir hak sahibi vardır. Elbette fikir ve sanat eserleri evrensel hukuka göre korunur. Bu durumda ve bir yönüyle fragmanlar da telif hakları kapsamına girer. Ancak fragmanların bir yönü daha vardır. O da şudur: Fragmanlar belli bir üretinin daha geniş kitlelere ulaşabilmesi için yapılan bir reklam filmi özelliği de taşır. Kısaca fragmanlar, reklam filmi özelliği de olan sanat eserleridir.

Şunları çözümledik, Fragmanlar telifli materyallerdir ve kullanımı (dava açılması halinde ve Türk hukukuna göre) bazı durumlarda suçtur ancak bazı durumlarda da suç değildir.

Örneğin bir filmin eleştirisinin yapıldığı, filmin hangi sinema salonlarında ve hangi tarihler arasında gösterimde olduğunun yazıldığı kısaca fragmanın reklam yönünü ön plana çıkartan olumlu yazıların yer aldığı bir yayında yazılara ek olarak olsa da olur olmasa da konumunda fragman yayınlanması telif sahibini rahatsız etmeyebilir. O halde kişinin ve bence denetmenlerin yapması gereken şudur: Gerek denetmen gerekse yayıncı "eğer ben fragmanın yapımcısı olsaydım bu fragmanın bu sitedeki kullanımından memnun olur muydum yoksa rahatsızlık mı duyardım?" sorusunu kendine sormalı ve kendine verdiği yanıta göre bir karar almalıdır. Bu noktada benim kişisel görüşüm şudur: Fragmanların kendisinden başka içeriği olmayan sayfalar riski yüksek, eleştiri ve tanıtım yazılarına destek amaçlı kullanıldığı sayfalar ise riski daha düşük sayfalardır.

Örnek verecek olursak, bir fotoğraf sanatçısının bütün resimlerini hiç bir bilgiyle yayınlamakla bir fotoğraf sergisinin duyurusuna ya da fotoğrafçının tanıtım yazısına destek olarak ilave sayfalarla veya aynı tanıtım sayfasında fotoğrafın kullanımı nasıl ki farklıdır işte fragmanlarda da aynı fark vardır. Tanıtım yazısına destek olarak kullanmakla sadece fragmanı kullanmak aynı şey değildir ve telif değerlendirmesinde de bu fark öne çıkarılmalıdır.


Hocam anladım fakat videolar youtubeden eklenecek youtube yayın kodunu zaten paylaşıyor ve bu sitede hiçbir sorun olmayacağı söyleniyor.

bknz: http://www.bilisimhukuk.com/2012/06/embed-kodu-ile-video-yayini-telif-hakki-ihlali-sayilir-mi/