Üzerinde uzun uzun konuşulacak bir konu. Şahsi fikrim, herkesin kendi görüş ve düşüncelerini, fikir özgürlüğü çerçevesinde paylaşması. Siyasetten ziyade politika içeriği olduğundan, forum kurallarına aykırı olmayacağını düşünerekten, başlıyorum :)

Temel olarak görüşüm zorunlu ders olmaması gerektiği yönünde. Ama bu konuyu uzatan, uzamasına neden olacak olan kendi değerlerimiz, sahip çıktıklarımız.
"Osmanlı" başlı başına Türk milleti tarafından korunan bir değer. Toplumun çok büyük bir kesimi tarafından "Atalarımız", "Ecdadımız" olarak görülür. Tarihimiz denildiğinde akla hep "Osmanlı" gelir. Bu da aslında bizim tarihimiz hakkında neler bildiğimizi bize tek kelime ile açıklar. Bu açıdan bakıldığında, tarihi "Osmanlı" olan bir toplum için, Osmanlı'ca öğrenmekte asla bir gücenme, karşı çıkma olamaz.

Peki ya, birey kendi tarihini Osmanlı olarak görmüyorsa?

O zaman da denebilir ki, bu topraklarda yaşıyorsan, kimliğinde Türk Vatandaşı yazıyorsa öğreneceksin. Evet bu topraklarda yaşıyorum ve kimliğim Türk Vatandaşı ve öyle umuyorum ki soyum da Türk Vatandaşı. Öyle umuyorum demek yerine "Öyle!" demek isterdim. Üstüne basa basa, gururlanarak. Ama diyemiyorum. Neden mi;
Çünkü, Cumhuriyet öncesi dönemde, toplumun %90'ı okuma yazma bilmiyordu. Vatandaşların birer soy ismi yoktu. Halkın kim olduğunun, nereli olduğunun bir önemi yoktu. Soy, nüfus kayıdı yoktu. Dolayısıyla halk kendi içinde ancak, Uzun Cafer'in torunu, Şekerci Hasan'ın oğlu diyebiliyordu. Daha ötesi yoktu. Okuma yazma bilmeyen, soy kütüğü bulunmayan, tarihi yada kökeninin hiçbir önemi olmayan halk, kaç göbek geriye gidebilirdi ki? Gidemezdi, gidemedi de. Bu nedenle ben bugün kökenimin Türk olduğunu umuyorum diyebiliyorum sadece. Benim 7 kuşak geçmişimi bana belgeleyecek bir kurum olmadığı için. Soy kütüğümün sadece cumhuriyet döneminden sonra tutulabildiği için.

Biliyorum satırlar sertleşti diye düşünüyorsunuz. Belki de hemen verilecek bir cevabınız bile vardır. Hayır hayır, sert uslup yok, yanlış bilgi yok. O dönemde soy kütüğü yoktu demedim. O dönemde kimse okuma yazma bilmezdi demedim.
Osmanlı ailesinden gelenlerin tamamının soy kütüğü vardı. Ailede olan herkesin kuşak kuşak soyu belliydi. Hepsi okuma yazma bilirdi. Devlet işlerinde görevli olanlar ve aileleri okuma yazma bilirdi. Birçoğunun soyu da bilinirdi.
Ben halkın soy kütüğü yoktu dedim. Halk okuma yazma bilmiyordu dedim.

Bu şartlar altında benim, ecdadım Osmanlı diyebilmem için, soy kütüğümün bulunması gerekmez mi? Bana sormazlar mı ecdadın Devleti Alliye'de neciydi diye? Sorarlar değil mi. O halde ben ecdadım Osmanlı diyemem. Tarihimden emin değilken de kendi tarihimi çok iyi savunamam. Osmanlı'ca konusunda ise, bu durumda şunu diyebilirim ki;
Benim Atalarıma okumayı, yazmayı öğretmeyen, öğrenmesini sakıncalı bulan bir aile devletinin dilini ben neden öğrenmek isteyeyim?