Birkaç gündür timeline (Twitter yayın akışında) da daha önce takip etmediğim kişilerin yazılarını görmeye başladım..İlk başta yanlışlıkla takip ettiğimi düşünsem de bu kişilerin sayısının arttığını görünce merak ettim..Tam bu sırada Ntv’de yayınlanan haberi gördüm.

Twitter’da 1000 Takipçi 100 Lira adlı habere göre;

Twitter’da takipçi sayınızı on binlere ulaştırabilir ya da adını duymadığınız birilerini takip ediyor olabilirsiniz.

Sosyal medyanın milyonlarca kullanıcısı bulunan alanı Twitter’da artık parayı bastıran yeni takipçiler edinebiliyor.

Twitter’ın açığından yararlanan 17 yaşındaki B.,D. ‘makul’ bir ücret karşılığında dakikalar içinde binlerce takipçi ekleyebiliyor. Üstelik şifrenizi de vermenize gerek kalmadan. Takipçi tarifesi şöyle: 20 bin takipçi 1000 TL., 10 bin takipçi 500 TL., 1000 takipçi 100 TL. Üstelik habersizce sizin takipçiniz haline gelen Twitter kullanıcıları durumu fark edip sizi bırakır diye 20 bin alana 3 bin takipçi de bedava.




Haberi okuduktan sonra bir yazılımcı olarak ilk şüphelendiğim yer uygulamalar oldu..Çünkü bilgisayara bulaşan herhangi bir virüs yada trojanla yapılacak birşey olma ihtimali çok az olduğundan dolayı uygulamalarımı tekrardan gözden geçirmeye karar verdim..

Uygulamalarımda 2-3 tane birçok kişinin kullandığı Türkçe uygulamalar vardı..Bu uygulamalardan en çok dikkatimi çekenlerse ise Twitpuanı,Twitsıralaması,Twitter’ım Ne kadar eder gibi aslında çok basit görünen uygulamalar vardı..

Haberdeki mantığı daha da kavradığım da facebook uygulamalarının kurbanı olan binlerce insanımıza bu kez de twitter da tuzak kurulduğunu düşündüm..Birilerinin sizin haberiniz olmadan sizin üzerinizden rand sahibi olmasını engellemek amacıyla da böyle bir yazı yazmak istedim.

Az önce twitterım da bir kişinin yazısını gördüm..Yazıya baktığımda o kişiyi takip etme ihtimalim çok düşük olduğundan dolayı şüphem gittikçe arttı (Beyoğlu Belediye başkanının daha önce hiç adını duymamışken neden takip edebilirdim ki?)

Geçen günlerde yine benzer bir uygulama aynı saat içerisinde birkaç arkadaşımın duvarında aynı şeyleri paylaşınca (Twitter puanı vs gibi) açıkcası şüphelenmiştim..Yazma izni olan uygulamaların sadece bizim istediğimiz zamanlarda tweet atmadığını gördüm..

Bu nedenle sizlere twitter’da yem pozisyonuna düşmemek için birkaç tavsiye hazırladım..Kendimde bu yeme düştüğümden dolayı paylaşmak istedim.

Twitter uygulamalarınızı kullandıktan sonra revoke edin yani kaldırın.. (https://twitter.com/settings/applications)
Eğer bir uygulama sitesine twitter hesabınızla (Twitter login sistemiyle) üye olmamışsanız direk olarak hesaplarını kaldırın.
Özellikle twitpuanı ve bilmediğiniz (facebook,friendfeed,android,digg tarzı siteler haricinde) uygulamaları direk olarak kaldırın..
Ve güncel olarak arada takip ettiğiniz kişileri kontrol edin..Ve gereksiz , istem dışı uygulamaları silin direk..

—-

İspat: Son takipçilerime baktığımda şöyle birşeyle karşılaştım..Takip ettiğim son 5 kişiden Avea dışındakileri kendim takip etmedim.



Takip ettiğim kişilerin 4 ünde de ortak olarak takip ettiğim 2 arkadaşım vardı..Yani 3 müzde o kişileri aynı anda nedense takip etmeye başlamışız..

Ardından sorduğum kişilerde ortak olarak kullandığımız TwitPuanı uygulamasını gördüm..Bu uygulama ile bizden habersiz olarak para karşılığında takip etmek zorunda bırakılmamız nedeniyle uyarmak istedim..

Lütfen TwitPuanı ve bilmediğiniz tüm uygulamaları https://twitter.com/settings/applications sayfasından kaldırınız..

Yazı Beyazıt Kölemen'e aittir.
Kaynak: http://www.anarschi.com/twitter-kullananlarin-dikkatine