-
-
Yaş/Cinsiyet
31 / E
-
Meslek
öğrenci
-
-
Ad Soyad
M** A**
-
-
-
Ticaret
11, (%100)
Klavyeden tabelalara, yangın merdivenlerinden otel danışmalarına kadar pek çok nokta için 'Türkçe seferberliği' başlatılacağı öğrenildi. Türkiye gazetesinden İsmail Sonsuz'un haberine göre, Ak Parti AR-GE Başkanlığı koordinasyonunda, kasım ayında “Medeniyetimizin Öznesi Türkçe: Fırsatlar ve Tehditler” konulu bir çalıştay yapılmıştı. Çalıştaydan çıkan görüşler doğrultusunda harekete geçen parti yönetimi, ilgili kurumlar nezdinde görüşmeler yürütüyor.
Atılan bazı adımlar ise şöyle: Kamuda F klavyeye geçilmesi için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 'ın Başbakanlığı döneminde genelge yayımlanmıştı. Uzman bir ekip, klavye standardını yenilemek üzere çalışma yürüttü. F klavyelerdeki yabancı kelimelerin yerine Türkçeleri konulacak. “Delete” yerine “Sil”, “Insert” yerine “Ekle”, “Enter” yerine “Giriş”, “Pause” yerine “Dondur” gibi kelimeler olacak.
F KLAVYEYE TL AMBLEMİ
Ayrıca, avro ve doların amblemlerinin yanına, Türk Lirası'nın (TL) amblemi de konulacak. Bu konuda, klavye üreticisi firmalarla görüşmeler yapıldığı kaydedildi. Yine â, î,û gibi uzatma ve inceltme olan harflerin tek bir tuşla yazılabilmesi için de bir klavye yazılımı üzerinde çalışılıyor. Türk Standartları Enstitüsü (TSE) de çalışmalara destek veriyor.
Alıntıdır (Radikal)
1 kişi bu mesajı beğendi.
Mustafa Kemal ATATÜRK!
-
-
Yaş/Cinsiyet
31 / E
-
Meslek
Öğrenci
-
-
Ad Soyad
Y** K**
-
-
-
Ticaret
3, (%33)
Türkçe' yi güzel konuşalım, sahip çıkalım.
1 kişi bu mesajı beğendi.
Her şey yolunda.
-
-
Yaş/Cinsiyet
27 / E
-
Meslek
Öğrenci
-
-
Ad Soyad
A** İ**
-
-
-
Ticaret
7, (%100)
Bence mantıklı bir karar olmuş
-
-
Yaş/Cinsiyet
31 / E
-
Meslek
Seo ve Web Tasarım Uzmanı
-
-
Ad Soyad
M** G**
-
-
-
Ticaret
29, (%93)
Çok güzel bir çalışma. Umarım beklentileri karışalayacak bir ürün çıkar ortaya.
www.mucahitguner.com
-
-
Yaş/Cinsiyet
28 / E
-
Meslek
Webmaster
-
-
Ad Soyad
G** Y**
-
-
-
Ticaret
100, (%100)
O klavyelerden 1 tanede bana yollasinlar. :D
-
-
Yaş/Cinsiyet
31 / E
-
Meslek
öğrenci
-
-
Ad Soyad
M** A**
-
-
-
Ticaret
11, (%100)
Benimde hoşuma giden bir çalışma ancak tek bir tuşla "â,î.." gibi harfleri nasıl yazacaklar onu merak ediyorum?
Mustafa Kemal ATATÜRK!
-
-
Yaş/Cinsiyet
31 / E
-
Meslek
Yazılım Geliştirici
-
-
Ad Soyad
İ** U**
-
-
-
Ticaret
45, (%100)
Güzel bir adım olmuş bence.
olesore
"Saban Kılıçtan Üstündür"
Kullanıcı
-
-
Yaş/Cinsiyet
40 / E
-
Meslek
Bilim İnsanı
-
-
Ad Soyad
L** K**
-
-
-
Ticaret
12, (%100)
Bahsedilen Türkçe Hareketi nasıl hoşunuza gitti anlamadım. Çoğumuz günlük 150-200 kelime konuşuyoruz bunu değiştirmedikten sonra harf değişse ne olur. Kaçımız Facebook ya da diğer mesajlaşma uygulamarında Türkçeyi düzgün kullanıyoruz. Kaçımız dil bilgisi biliyoruz. Bu haberi tamamen göz boyama olarak düşünüyorum. Televizyonda dahi ister spor programı olsun ister başka bir program herkesin ağzında yabancı kökenli kelimeler var. Yabancı konuşunca elit olunuyor ya zaten bizde davarız hani... Bana Türk ve Türkçe demeyin oturur ağlarım.
Bu arada yazdıklarıma atıp tutmadan önce şunları bilmenizde fayda var. Türk oğlu Türküm. Photoshop CS1 dahil birçok programın ve web sitesinin Türkçeleştirme Ekibinde yer aldım. Halen Twitter, Mozilla gibi site ve uygulamaların Türkçe çevirilerini yapıyorum. Wikipedia ve bazı dizinlerde editörlük yapıyorum. Bunların hepsini Türkçe Bilginin ve Türkçenin yaygınlaşması için gönüllü olarak yapıyorum.
2 kişi bu mesajı beğendi.
https://populertarim.com
-
-
Yaş/Cinsiyet
38 / E
-
Meslek
Uzman Biyolog
-
-
Ad Soyad
C** Ö**
-
-
-
Ticaret
37, (%100)
Göz boyama olarak görüyorum. Siyasi bir reklamdan başka hiç bir hedefi yok. Turk dil kurumu talep etmiyor, yada milli egitim bakanligi; ak parti talep ediyor. Siz biz kavgası böyle reklam yapıldığı sürece hiç bitmeyecek. Mantıklı ama gidiş yolu yanlış. Sonuca puan veren bir hoca değilim; ama bir o kadar da gösteriş beni ilgilendirmiyor.
6 kişi bu mesajı beğendi.
Bilim Forum | Bilimgunlugu.com
-
-
Yaş/Cinsiyet
47 / E
-
Meslek
Memur
-
-
Ad Soyad
S** i**
-
-
-
Ticaret
3, (%100)
Saçmalık, şu forumda benim gibi F klavye kullananların sayısının, bir elin parmaklarını geçtiğini düşünmüyorum. Fakat bilgilendirme için teşekkürler.
Durgun sular derin akar.