Berk KAVAK adlı üyeden alıntı

Evet, öyle bir çok site var mesela benimde bir müşterimin sitesi yandex aramalarında anahtar kelimede ilk sayfada.


Yandex Browser kullanan kaç kişi acaba Browser'da Yandex arama motorunu varsayılan olarak kullanıyor onu sormak lazım. Ben Yandex'i Türkiye'ye geldiğinden beri kullanan ve takip eden biriyim. Kullandığım tek mail hesabım Yandex. Kullandığım tek analytics Metrika ve yine kullandığım tek depolama sistemi Yandex Disk. Bunlarda Google'dan bile iyi diyebilirim ama iş arama motoruna gelince...

Yandex Browser kullanırken bile ne kadar kendimi zorlasam da eninde sonunda Google'ı varsayılan yapmaktan kaçınamıyorum.

Yandex News'e birçok sitemi soktum ama elime bir karton alıp sokakta gezsem eminim çok daha fazla kişinin dikkatini çekerdim. Yandex'in kullandığı algoritma hala çok zayıf.

Firefox'un Yandex'i seçmesi çok şaşırılacak birşey gelmedi bana. Hatta beklediğim birşeydi diyebilirim. Firefox'un politikalarına bakılacak olursa Yandex tam da Mozilla'nın kalemi bir sistem.

Yandex'i her ne kadar severek kullansam da neticede birçoğumuz profosyonel işler yapıyoruz ve profosyonel düşünmek gerekir. Yandex kendini geliştirir mi diye beklerken Google'da durmuyor haliyle ve arada epeyce bir vites farkı var. Bu zamanla kapanacak birşey de değil. Google'ın hizmetlerini iyileştirmek ve daha öteye taşımak için yaptığı şirket alımları ve harcanan paraları göz önünde bulundurursak Yandex'in bu yatırımlara ulaşması çok zor. Dediğim gibi Yandex kendisini geliştirir mi diye beklerken Google da yerinde durmuyor.

Yandex kimilerine sempatik gelebilir ama sempati para kazandırmıyor maalesef. Hala kendi reklam servisini bile aktif edenbilmiş değil.