WordPress 4.1 sürümünün yayınlanmasından sonra sıradaki sürümün geliştirilmesi tüm hızıyla devam etmekte. WordPress 4.2 2015 yılının ilk büyük sürümü olacak ve Nisan ayının sonuna kadar dağıtımına başlanılması bekleniyor. Bu yazıda da sizlere WordPress 4.2 ile gelen yenilikleri ekran görüntüleri ile birlikte anlatmaya çalışacağım.



Yeni ve Geliştirilmiş Emoji Desteği

Çoğunlukla Twitter, Facebook ve Whatsapp gibi platformlarda kullandığımız emojileri artık WordPress’te de kullanabileceğiz.

Emoji insanları duygularını ifade etmek için kullandığı en kolay yollardan biridir. Daha önce çeşitli eklentiler aracılığıyla kullanılabilen emojilee kullanılabiliyordu. Fakat WordPress’in çekirdek yapısı bunu desteklemiyordu.

WordPress 4.2 ile artık yerleşik emoji desteği sağlanabilecek. Eğer bir mobil cihaz kullanıyorsanız yazılarınıza, yorumlarınıza ve birçok yere emoji ekleyebileceksiniz.



Tema Özelleştirme Bölümü Üzerinden Tema Değiştirmek

WordPress 4.2 ile tema özelliştme bölümüne de yenilikler gelecek. Tema özelleştirme bölümü üzerinden diğer temalara geçiş yapılabilecek ve tema etkinleştirme mümkün olacak.



Ayrıca Yeni Ekle butonu ile yeni temalar yüklenebilecek.

Daha Hızlı Eklenti Kurulumu ve Güncellemeler

WordPress 4.2 ile eklenti yüklemek artık daha hızlı olacak. Arama sonuçlarından doğrudan eklenti yüklemek mümkün olacak.



Eklentiler sadece yüklenmekle kalmayıp aynı zamanda anında aktif olabilecek. Bu sayede fazladan sayfa açıp eklentiyi aktifleştirmeye gerek kalmayacak. Tabi bunun için bir ayar sayfası olacak. İsterseniz eklenti yüklenir yüklenmez aktif et seçeneğini pasif yapabileceksiniz.

Aynı zamanda eklenti güncellemelerini eklentiler sayfasından ayrılmadan güncellemek mümkün olacak.

Yenilenen ve Gelişmiş Press This

Her ne kadar WordPress’te az kullanılan bir özellik olsa da WordPress 4.2 ile iki büyük güncelleme alıyor.



İlki bu düğmeyi tarayıcınızın yer imlerine ekledikten sonra eğer internet üzerinde incelemekte olduğunuz bir konuyu sitenize göndermek isterseniz bu ime tıklayıp basitçe incelemekte olduğunuz konuyu sitenize gönderebiliyorsunuz. İme tıkladıktan sonra bir pop-up içerisinde WordPress editörü açılacak ve otomatik olarak sayfa başlığı, görüntü ve orjinal kaynağa bağlantı ile sayfadan bir alıntı eklenecek.



Eğer bu düğmeyi YouTube, Twitter, Vimeo, Instagram gibi yerlerde kullanırsanız otomatik olarak embed kodu eklenecek.

İkincisi ise mobil tarayıcınızın yer imlerine bu düğmeyi ekleyip kullanabileceksiniz.



Hood İyileştirmeleri

WordPress yönetici alanı için varsayılan renk düzeninde bazı küçük değişiklikler. ( # 31234 )

wp.a11y.speak() fonksiyonu ile ekran okuyucularının JavaScript tarafından oluşturduğu yanıtı okumak mümkün olacak. ( # 31368 )

Kaynak: http://usluer.org/wordpress-4-2-ile-gelecek-yenilikler/