İşte yine yep yeni bir konu... Faydalı olması ümidiyle
Moz'un yeni puanlama sistemini kaleme almak istedim, buyrun.
Websitenizin Cezaya Girme İhtimalini Ölçün
Spam Puanı Nedir?
Moz'un yeni göstergesi.
Belirlediği 17 önemli kriter doğrultusunda ceza alma ihtimalinizi ölçüp, risk seviyenizin nerelerde olduğunu yüzdesel olarak söyleyen ve seo çalışmalarınıza önemli katkılar sağlayacak yeni bir puanlama.
Görsel aşağıda, siz de isterseniz konuya girmeden önce buradan spam puanınızı öğrenebilirsiniz. Eğer üyeliğiniz varsa spam analiz bölümünden size bağlantı veren sayfa ve alt alan adlarının spam puanlarına ilişkin bilgileri de görebilirsiniz. Ayrıca listenizi hedef bölümünden ayarlayacağınız sayfa, alt alan adı ve kök alan adı (root) düzeyinde de oluşturabilirsiniz.
İşin en keyifli kısmı ise, önümüze gelen listede yer alan sitelerden her hangi birinin hemen başındaki spam puanı bölümüne tıkladığınızda açılan pencere (aşağıda). Puanın oluşmasında etkili olan faktörler belirgin bir şekilde önünüze seriliyor. Neymiş, ne işe yarar, ne yapabilirsiniz gibisinden. Eğer baktığınız bağlantı ile ilginiz yoksa, bilgi verme amacıyla açıklamanın hemen altından sizi Google Bağlantı Reddetme aracına yönlendiriyor. İlerleyen satırlarda her maddenin açıklamasını yapacağım. En çok dikkatimi çeken şeyse, tek bir sitenin birden fazla kriteri aynı anda tetiklemesi.
Eğer ana sayfamızdaki listede yer alan bu siteleri, Bağlantı Reddetme aracı ile toplu olarak ele almak isterseniz düşüncesiyle filtre sistemi oluşturulmuş.
Seçiminizi yapıp, başlat (generate) tuşuna bastığınız anda göndermeden önce listenizi gözden geçirmeniz gerektiğini, yanlış işlemler sonucunda sıralamanızın ve trafiklerinizin olumsuz etkilenebileceğini anlatan aşağıdaki uyarı penceresi geliyor.
Devam düğmesine (continue) bastığınızda bu kez de listenizin büyüklüğüne göre bir kaç dakika / saat içinde raporunuzun eposta adresinize gönderileceği mesajını veren yeni pencere geliyor.
Benim rapor ben daha "ne yazıyor" diye bakınırken çoktan düşmüştü bile. İsterseniz raporlarınıza daha sonra panelinizden de (üyeler için) ulaşabiliyorsunuz. Gelen rapor içinden "dursun" dediklerinizi ayıklamak iyi bir fikir olabilir. Hem zaten dosya tam gönderilebilir halde gelmiyor, içinde düzenlemeniz silmeniz gereken notlar var. Böylesi daha iyi olmuş. Yoksa bizim insanımız tembel. Bodoslama direk gönderiverir sonrada başlar "dönülmez akşamın ufkuuundayız" demeye
Spam Puanının Yorumlanması
Ölçümünüzü yaptınız ve 0 ile 17 arasında bir puan elde ettiniz. Buradaki her puanı, kendisine karşılık gelen farklı bir negatif sinyal olarak algılayın. Aşağıdaki grafikte, elde ettiğiniz puana karşılık gelen yüzdeyi göreceksiniz.
Örnek üzerinden gitmek gerekirse;
Diyelim ki spam puanınız 4 çıktı. Bunun anlamı, sitenizin ceza alma potansiyeli % 7.5'dir. Mavi bölge kabul edilebilir oranları temsil ederken, kırmızı bölge ciddi anlamda riskli bir durum içinde olduğunuzu gösteriyor. Ancak bu, "kesinlikle ceza alacağım" şeklinde de yorumlanmamalı. Moz bunu açık ve net şekilde sürekli olarak ifade etmiş. Sadece "önlem alın, dikkatli olun, risk altındasınız" diyor.
Hemen şu önemli bilgiyi de vermeden geçmeyelim; üstteki grafik, Google'da ceza alan siteler arasından son 5 aydaki 500.000 alt alan adından yola çıkılarak oluşturulmuş bilgilerdir, içi boş değil yani. Penguen 3 güncellemesinden sonra yapılmış. Önemle üzerinde durulan diğer konu ise 'istisnalar' meselesi. Çok düşük spam puanına sahip olup yine de cezaya giren siteler olduğu gibi, çok yüksek puanlarla spam algılanmayan sitelerinde varlığının altını çiziyorlar.
Spam puanınız ile buna karşılık gelen ceza alma olasılığı paralel olarak artmıyor. Aşağıdaki grafikte, aralarındaki ilişkiyi daha net olarak görebilirsiniz.
Spam Puanını Oluşturan 17 Kriter
Kriterlerin oluşumundaki başrolleri; MozRank, MozTrust değerlerinin yanı sıra profil bağlantılar, en sık kullanılan yer işareti bağlantıları (anchor text), sayfa otoriterliği ve alan adına ilişkin göstergeler alıyor ve verilerin değişken olmasından dolayı, testin ara sıra tekrar edilmesini tavsiye ediyor.
A) Bağlantı Kriterleri
6 Farklı kriter var. Aşağıdaki tabloda bağlantılar ve her kriter için olasılık oranlarını görebilirsiniz. Ayrıca anchor text ile ilgili olan kriterler de listelenmiştir. Her kriter için iki farklı yüzde hesaplanıyor;
Cezalandırılmış olan (Google tarafından) işaretli sitelerin yüzdesi
Cezalandırılmamış olan işaretli sitelerin yüzdesi.
Olasılık oranı ise bu yüzdelerin oranıdır ve "Eğer bir site, belirtilen kriterlerden birine sahipse o site spamdır" olasılığındaki artışı verir. Örneğin tablodaki ilk sıra şöyle diyor; "Düşük MozTrust veya MozRank Puanı" olarak işaretlenen bir sitenin, bu işarete sahip olmayan bir siteden 12,4 kat daha fazla spam olma ihtimali vardır.
Tablo üzerinde tüm değerleri görebilirsiniz. Şimdi de ayrı ayrı tüm kriterleri inceleyelim;
[*]MozRank’tan Daha Düşük Olan MozTrust Oranı: MozRank ile karşılaştırıldığında daha düşük MozTrust’a sahip siteler muhtemelen spam'dır.
[*]Az Sayıda Bağlantıya Sahip Büyük Site: Çok sayıda sayfaya sahip büyük siteler, çok sayıda bağlantıya sahip olma eğilimindedir. Uygun sayıda bağlantıya sahip olmayan büyük siteler muhtemelen spam'dır.
[*]Site Bağlantı Çeşitliliği Düşük: Bir sitenin bağlantılarının büyük çoğunluğu az sayıda farklı alan adlarından geliyorsa, bu site muhtemelen spam'dır.
[*]Takip Edilen Alt Alan Adları’nın Takip Edilmeyenlere Oranı: Takip edilen bağlantıların sayısı takip edilmeyenlere oranla daha yüksek sayıda olan siteler muhtemelen spam'dır.
[*]Takip Edilen Alan Adları’nın Takip Edilmeyenlere Oranı: Takip edilen bağlantıların sayısı takip edilmeyenlere oranla daha yüksek sayıda olan siteler muhtemelen spam'dır.
[*]Marka Bağlantıların Düşük Oranda Olması: Eğer bir site, marka adından çok sayıda anchor text içermiyorsa, bu durum bağlantıların doğal olmadığının göstergesidir.
B) Sayfa İçi Kriterler
Bağlantı kriterlerine benzer olarak aşağıdaki tabloda sayfa içi ve alan adı ile ilgili diğer kriterler listelenmiştir:
[*]Zayıf İçerik: Eğer bir alan adı, alt alan adından daha küçük oranda bir içeriğe sahipse muhtemelen spam'dır.
[*]Site Biçimlendirmesi Anormal Derecede Küçük: Spam olmayan siteler CSS, Javascript ve HTML ile birlikte zengin kullanıcı deneyimlerine yatırım yapma eğilimindedir. Buna göre, biçimlendirme ile ilgili büyük oranlı metinler spam göstergesidir.
[*]Çok Sayıda Site Dışı Bağlantı: Çok sayıda site dışı bağlantıya sahip bir site spam gibi görünebilir.
[*]Az Sayıda Site İçi Bağlantı: Ziyaretçilerini düşünen aktif bir site, site içindeki diğer sayfalarla kurma eğilimindedir. Site içi bağlantı azlığı bir spam göstergesidir.
[*]Anchor Text Ağırlıklı Sayfa: Çok miktarda anchor text içeren sitelerin, daha fazla içerik ve daha az bağlantı içeren sitelere göre spam olma ihtimali yüksektir.
[*]Navigasyon Bölümlerindeki Site Dışı Bağlantılar: Spam siteler sidebar veya footer kısmında site dışı bağlantılar saklayabilir.
[*]Eksik İletişim Bilgileri: Aktif siteler sosyal ve diğer iletişim bilgilerini belirgin şekilde gösterirler.
[*]Az Sayıda Sayfa Bulunması: Bir ya da bir kaç sayfaya sahip bir sitenin, çok sayıda sayfaya sahip olan sitelere göre, spam algılanma ihtimali daha yüksektir.
[*]Spam Alan Adları ile İlişkili Olan Üst Düzey Alan Adları: Bazı alan adı uzantıları diğerlerine göre daha çok daha fazla spam durumundadır. (örneğin .pw)
[*]Alan Adı Uzunluğu: "seo-sem-smm.seoteknikleri.seobilog.com" şeklindeki uzun bir alt alan adı (subdomain) anahtar kelime tıkanıklığını belirtir.
[*]Sayı İçeren Alan Adları: Sayı içeren alan adları otomatik olarak oluşturulmuştur, öyleyse spam'dır.
Yeni spam puanı (spam score) konusuna can veren kişi, uygulamalı matematik alanında doktoraya sahip Moz'un geliştiricilerinden Matthew Peters. Ben de Seobilog olarak kendi anlayışımla konuyu ele almak istedim. Henüz MozBar Spam Score'un kaç olduğunu göstermiyor. Ama bu tanıtımı oluştururken bolca yardım aldığım bu kaynakta yakın bir gelecekte koyulacağı bilgisini de veriyor.
Sonuç olarak;
Adamların elinde veri var, oynayıp duruyor, ölçümleme yapabiliyorlar. Dile kolay, 500.000 site az bir rakam sayılmaz. Ölçümleme yapabilmek için bence oldukça yeterli.
Basit gibi görünen ama önemli kalemlere değinilmiş. Listelerinde henüz tüm siteler görünmüyor, belki biraz olgunlaşmasını beklemek lazım. Ama böyle bir şey lazımdı ve yerinde bir gösterge olmuş, hayırlısı olsun diyor ve herkese faydalı olması dileklerimle...
KAYNAK : http://www.seobilog.com/2015/04/spam-puani-score.html
Sevgiler
.