Ben başlayayım o halde...
Her ne kadar benim sitem yavaş olsa da site hızı önemli bir etken siteye ilk girerken. Sayfalar arası geçiş için de aynı şey geçerli. Zaten bu bilinen de bir şey. Ayrıca tasarımın göz yormaması önemli, zira işimden de dolayı gözler gidiyor iyice :)
Webmaster değilim, öğretmenim. Yeni yeni bir şeyler öğreniyorum bu konularda. Özellikle de bu sitedeki yardımsever arkadaşlar sayesinde sağolsunlar çok şey öğrendim. Reklam olaylarını da hiç bilmezdim. Adsense vs. Ama şu an bakış açım çok değişti. Web de bir şey arıyor isem ve tam anlamıyla bana yardımcı olduysa ya da bazen yardımcı olmasa bile gerçekten özgün ve emek harcandığını hissettiysem o sitenin reklamına tıklamaya gayret ediyorum. Özel olarak bir sitede reklama ihtiyaç duymuyorum.
Yanlış reklam tıklama olayı gıcık bir şey, evet. Ama bu işleri birazcık da olsa öğrendiğim için siteye girer girmez anlıyor insan zaten. Direkt çıkıyor.
Sayfada tam sayfa çıkan reklamları zaten geçelim de ben son zamanlarda şu tam sayfada çıkan 'Facebook ta Bizi Takip Et' eklentilerine ayar oluyorum. Çok itici görünüyor. İnsanın takip edesi varsa da edesi gelmiyor ne yalan söyleyeyim. Bu tarz şeyleri bu şekilde emrivaki yaparak yapmaya çalışmak ne kadar mantıklı bilmiyorum. Belki de ben böyle düşünüyorumdur, istatisliki bir bilgim yok bu konuda. Öğrenmek de isterim açıkçası.
Paylaşıma layıklık konusu biraz özel bir durum. Daha doğrusu konuyla alakalı bir durum. Ben mesela webmaster lık, internet, adsense, wordpress vs. çok araştırdım, çok siteden faydalandım. Ama hiçbirini paylaşmadım. Çünkü sosyal medya hesaplarımda bu tarz paylaşımlarda bulunmuyorum. Ama kız arkadaşımla haftasonu güzel bir kahvaltı yeri arıyorsam ve istediğimi bulduysam, tanıtım yazısı hoşuma da gittiyse paylaşırım.
Gene bu webmaster lık işlerine girmeden medyada çıkan internet sitesi ya da başarı hikayeleri olaylarına bakış açım farklıydı. Ama şu an görüyorum ve eminim ki kanal d de bir arkadaşının arkadaşının arkadaşı varsa 15 saniyelik haberini bir şekilde yaptırabiliyorsun. (Örnek gerçektir.) Dünya olmuş yalan-dolan :)
Google harici bir arama motoru kullanmayı hiç düşünmedim bugüne kadar. Açıkçası google varken başka bir arama motoru bir insan neden kullanır merak da ederim hep. (Ticari durumlar varsa ayrı elbette.)
Domain konusunda da gene bildik bir şey, çok uzun olmaması önemli açıkçası. Benim dikkat ettiğim genelde bu oluyor. Ama genel anlamda bence çok önemli bir şey değil kullanıcı açısından. Eğer siten iyiyse, içeriğin, tasarımın, kullanıcının aldığı fayda oranı yüksek ise sitenin domani www.rwepkfsdf.com da olsa tekrar girer diye düşünüyorum. Ben öyleyim en azından. Mesela wmaraci ni ilk duyduğumda bu ne lan demiştim. Webmaster ın kısaltması olduğunu da bilmiyordum WM nin. Uzun zaman da aklımda tutamamıştım domain i. Ama hep insanlara elimden geldiğince yardımcı olmayı seven biriyim, hem faydalanıyorum bu sitedeki tecrübeli arkadaşların bilgilerinden. Giriyorum. Hatta şu uzunlukta çocuklara rehberlik yazısı yazabilecekken gece gece bu yazıyı yazıyorum :)
Yer imleri konusu da gene bireysel olarak cevap vermem gerekirse en çok kullandığım şey. Hatta direkt olarak site adı yazıp neredeyse hiçbir düzenli ziyaret ettiğim siteye girmem. Direkt yer imlerinden giriş yapıyorum.
Sizin sorularınız harici de bence sektörel olarak da bir tartışma açılıp beyin fırtınası yapılabilir. Hoş bu konuda herkes kendine saklıyor fikirlerini elbette, görebiliyorum bunu ama :)
Ben de herkese şu soruyu sorayım cevabını gerçekten merak ediyorum. Google amca 'The web should be fast.' diyor, hepimiz biliyoruz da bunu fakat eğer bir site size gerçekten büyük yarar sağlıyor ve düzenli olarak da sağlayacağa benziyor ise 2 değil de 6-7 saniyede açılan bir siteye düzenli olarak girer misiniz yoksa lanet olsun böyle siteye deyip çıkar mısınız ?