Öncelikle şunu anlıyoruz ki, kimse açılış esnasındaki pop-up lardan hoşlanmıyor. Fakat pop-up, ilgi çekmenin en iyi yoludur. Bunu da hepimiz biliyoruz.
Peki söz konusu pop-up içerik siteye girdikten 3-5 dakika sonra açılsa veya mouse'un 2-3 dakika hareketsiz kalmasının ardından açılsa tepkiniz ne olurdu? Yani daha kabul edilebilir karşılar mıydınız?
Cevap: Pop-uplar hiçbir türlü hoş değil.
Ya da ilk girişinizde değil de siteyi ikinci veya üçüncü ziyaret edişinizde önceki girişlerinizden ötürü sizi tanıyıp bu işlem gerçekleşseydi?
Cevap Eğer içeriği benim için çok önemliyse birkaç girişlik bu şekilde bir sisteme dayanabilirim :) Ama popuplardan direk indirme işlemi yapan bağlantılar çıkarsa yüzüne bile bakmam.
Yorumlara baktığımızda kimse pop-up'ları sevmiyor. Fakat hepimiz görüyoruz, öyle siteler var ki pop-up tan geçilmiyor. Hatta pop-up'ı bir kenara koydum reklam dayatması yüzünden siteye giriş yapamıyorsunuz. Kendisi belirli bir saniyenin ardından otomatik yönlendiriyor.
Fakat buna rağmen bu siteler hala milyonlarca kişi tarafından ziyaret ediliyor. Belki içinizden alternatifi yoktur diyenler olabilir. Alternatifleri var. Hemde bir çok alternatif var.
Bunun en büyük sebebinin kullanıcı alışkanlıklarından kaynaklandığını düşünüyorum. Peki bu kullanıcı alışkanlıklarını yenmenin yolu nedir? Bu konuda atılması gereken adımlar nelerdir?
Cevap: Milyonlarca ziyaretçisi olabilir ama sitede kalma süreleri ne durumda ona bakmak gerekir.
Buna bizlerde dahiliz. Örneğin; Google üzerinde yaptığınız bir arama da önceden ziyaret ettiğiniz veya bildiğiniz sitelere mi tıklarsınız, yoksa diğer alternatifleri de değerlendirir misiniz. "Dur bir bakayım diğer sitelerde neler varmış?" der misiniz?
Cevap: Genelde description kısmı ilgimi çeker, bildiğim siteler için zaten arama yaptırmam. Bir konuyu araştırıyorsam Google'da alakasız sonuçların çıkmaya başladığı sayfalara kadar sonuçları tararım :)
Diğelim ki eski kullanıcıların alışkanlıklarını yenemiyorsunuz. Peki bu durumda arkadan gelen yeni nesil internet kullanıcıları için ne gibi adımlar atılabilir? Bu kişilerin beğenisini çekmek için eski kullanıcıların tavsiye gücüyle ne gibi bir mücadele içerisine girmek gerekir?
Cevap: Geliştiriciler benim gözümde yap denileni yapan insanlar olmamalı, buna kendimi de dahil ederek konuşuyorum. Pop-uptan devam ettiğimiz için oradan bir örnek verecek olsam ben sitemde pop-up kullanacaksam, hani masraflardır vs.dir şarttır. Bunu eğlenceye vurarak ve kullanıcıya devamlı, gözüne batacak şekilde değilde kısa sürelerle bir kez çıkan bir şekilde yapardım. Eğlence kısmına gelirsek biz Türkler kanı sıcak insanlarız :) Yani teknoloji ürünü bile olsa bir etkileşim arıyoruz. Elimizdeki teknoloji, programlama dilleri de buna uygun ama ben hiçbir sitede "Hey ahbap, şuraya bi pop-up koyem mi, koy dersen koyecem, koyma dersen koymeycem, ziyaretçi memnuniyeti hesabı" tarzı bir uyarı çıktığını görmedim. Şahsen böyle yada buna benzer samimi dille yazılmış eğlenceli bir mesaj olsa örneğin; "Şu pointer'ı tamama getirde bi tur pop-up koyak be? Hı ne didin? Sende kazanacan bende kazanacam ziyaretçi gardaş" vs. vs. hayal gücüne kalmış yani ben en dandiklerini buldum şuan :) bu tarz bir etkileşim olsa şahsen ben pop-up'a sırf meraktan izin verirdim. Sonradan devamlı çıkmadığını görünce kazansın adam diye izin verirdim. Yani kullanıcıya sormak gerek sen reklam istiyor musun? sen pop-up reklam istiyor musun? istediğinde kapatıp açmalı, eğer illa reklam olacaksa bunu eğlenceli etkileşimlerle kullanıcıya satmalısınız.
İnsanın siniri film izlemek için girdiği sitede çıkan abuk subuk, tüm sayfayı kaplayan, istemeden tıklanılan, oradan bi pencere, ondan da bir pencere açan, oradan dosya indiren, birden ses çalan bir pencere açan sitelere dayanacak güçte değil. Gelecek hiçbir nesilinde dayanacağını sanmıyorum. Yani sen önce hizmet vereceksin ki sitenden bir içerik paylaşacaksın ki kullanıcı seni anlasın, bu adamın sunucu masrafları var, bu siteyi gelir için kurdu reklam koymak hakkı desin. Ama önce onu haketmek gerekir. Kullanıcının gelme amacını reklamlarla kapatırsan :) senin sitende o reklamlarda Alt+F4 ile tarihe gömülür.
Sorulacak bir sürü soru...