omerenes adlı üyeden alıntı

Teşekkürler hocam peki ziraat katılım bankasına herhangi bir ücret ödemeyeceğim demi ?

Emin ol her banka bir şekilde bir şeyler talep eder. Durup dururken kesmeyebilir, ama gittiğin vakit sorarsın. İki seçenek var, sana en kaba şekliyle anlatayım:

1) Kasa Görevi
2) Kazanç / Tasarruf Görevi

Şimdi sen ne istiyorsun. Birkaç yıl sonraki eğitimin için masrafların. Şimdi enflasyon var mı? Var. Yani bugün 100 TL'ye 100 ekmek alabilirsin, ama 3 ay sonra 100 TL'ye 99.4 adet ekmek alabilirsin. (Bu enflasyonun en basit şeklidir.)

Şimdi sen eğer paranı vadesiz (katılım bankalarında da ayrı bir ismi vardır bunun) hesaba yatırırsan, o para öylece durur. (100 rakamı kolaydır örneklerde. Onu kullanıyorum gene) 100 TL attın bankaya, 2 yıl sonra o 100 TL aynı kalır. Rakam aynıdır, ama değeri düşer; neden? Çünkü enflasyon var. Buna çözüm ne? Yukarıda dediğim 2. seçenek:

a) Katılım bankaları b) Yatırım bankaları

Katılım bankalarından birini seçeceksen kökeni ülkemiz olan Ziraat Katılımı öneririm. Şimdi kabaca şunu diyelim: Sen 100 TL yatırdın buraya. Bu adamlar da senin paranı alıp kredi isteyen adama veriyorlar. O parayla bir şeyler alıp satıyor, kazanç sağlıyorlar. Sen de kâr ortağı oluyorsun, 100 TL oluyor 102 TL.

Yatırım bankalarından birini seçeceksen EnPara veya İş Bankası idealdir bence. Kullanıyorum ikisini de. Bu adamların da yaptığı şey aynı. İsmi değişik.

---> Şimdi sen bu iki tip bankadan birine bu son örneklerden birine uygun yatırırsan iyidir. Paran kullanılır, vergilendirilir, tasarruf veya kazanç mümkün.

---> Eğer vadesiz olarak yatırırsan paran öylece kalır. Büyük olasılık 12 ayda bir % bilmem kaç kesinti konulabilir. (Bunu bankaya muhakkak sor)

Sen bir Ziraat'e sor, sonra Ziraat Katılım'a sor, sonra İş Bankası'na sor. Emin ol BANKAlar hep para kazanır, helali haramı aynıdır, kasa kazanır. Sen de realist düşün, ekonomik çıkarların doğrultusunda paranın değerini korumaya özen göster.

Aklına takılan bir şey olursa çekinme... ;) Yukarıyı epey epey sade dille, sokak ağzıyla yazdım da, anlaşılır olsun diye bu arada.

Şimdi gelelim kendime: Ben senin yaşındayken, anne-babama verirdim... :) Onlar nasılsa benim için en iyiyi düşünür, zamanı gelince benim için harcar diye düşünürdüm. Yerinde olsam her evin Maliye Bakanı sevgili anneye yatırırım...