Kurulduğu 1985 tarihinden itibaren Windows işletim sistemi 30 yıllık birikim ve gelişmiş yazılım işletim sistemleriyle günümüze kadar gelmiş olup ilk piyasaya çıkan Windows 1,0 sürümü şimdi kendini Windows 10 sürümüne bırakmıştır. Gelişen ara yüz ve kullanım açısından kullanıcılara büyük kolaylıklar sağlamasıyla Microsoft, gelişen teknolojiye ayak uyduran ve buna yön veren işletim sistemleriyle, günümüzde geliştirmelerine devam etmektedir. Bilindiği üzere 30 Eylül 2014'te çıkan Windows 9, Windows 8,1 işletim sistemi bilgisayarlarında dokunmatik özelliği olmayan kullanıcılar için bir çözüm niteliği taşımaktaydı. Ayrıca Windows 9 olarak çıkması beklenirken yeni işletim sisteminin Windows 10 olarak tanıtılması, biraz şaşırtıcı olmuştu. Şimdi Windows 10, gelişmiş bir takım yazılım desteği ile piyasaya sürülmüş olarak karşımıza çıkmaktadır.





Windows 10 işletim sisteminde ne gibi yeni özellikler mevcut?

Windows 8, ilk piyasaya çıktığında metro ara yüzü ismiyle kullanıcılar tarafından olumsuz tepki almış bir yazılım akla gelmektedir. Bu uygulama daha çok dokunmatik özelliği olan bilgisayar ve tabletlere özgü olarak çıkmış olsa da, bu işletim sistemi dokunmatik özelliğe sahip olmayan bilgisayarlar adına kullanım zorluğuna neden olmaktaydı. Windows 10 işletim sisteminde tanıtılan özelliklerde Windows 8'de problem olan metro ara yüzünün giderilmesine yönelik bir çözüm niteliği taşıması ile talebi oldukça arttırmıştır. Ayrıca, Windows 10 işletim sisteminde küçük bir ara yüz bulunmakla birlikte, hepimizin Windows 7 işletim sisteminden alışık olduğumuz başlat menüsünün Windows 10'da gelişmiş bir şekilde düzenlenerek görebiliyor olmamız.

Yani Windows 8'de sıkıntısını çektiğimiz bir başlat menüsü problemi Windows 10 sürümü ile çözülerek bu sorun giderilmiş. Bu beklenen ve sürekli şikâyet durumu yaşatması ile çözüme kavuşturması Microsoft'un kullanıcıların belli başlı sıkıntılarını incelemeye alarak çözüme ulaştırdığını gösteriyor. Bununla birlikte, Windows 7'den ve 8'den uyarlanarak geliştirilen Windows 10 işletim sistemi günümüzün teknolojik ihtiyaçlarını büyük ölçüde geliştirerek bilgisayar ve tablet kullanıcıları için oldukça verimli bir kullanım rahatlığı sağlamaktadır.








Windows 10 işletim sisteminde geliştirilen bir başka yenilik ise WinRAR ve Zıp dosyalarının destek program istemeden direk Windows tarafından açılması yönünde bir geliştirme eklenmiş olması. Bunun yanında Komut İsteminde yapıştırma(Ctrl + V) kısa yolunun, Windows 10 özelliği ile bu kısa yolu yapıştırma işlemleri için kullanabilecek olmaları. Windows 8'de desteklemeyen komut istemindeki, kısa yol yapıştırma özelliği kimi zaman kullanıcılar için sorun oluşturulabilen bir problemdi. Bu sorunun çözümünü Windows 10 sürümünde görebilmekteyiz. Ayrıca başka bir yenilik ise, başlat menüsündeki uygulama simgelerinin, başlat menüsü içerisinde bu simgeleri dilediğiniz gibi büyütebilerek istenilen yere sürüklenebilmektedir. Bunun yanında, en etkili göze çarpan özelliklerden biride telefon uygulamalarını destekleyen oyunların Windows 10 işletim sisteminde STORE Mağazasından bilgisayarınıza indirdiğinizde oyunlar telefonunuz dışında bilgisayarınızda da açılabilmektedir. Fakat genel kapsamında oyunların dokunmatik uygulamalarla oynandığını düşünüldüğünde tabletler için bu uygulama daha kullanışlı olduğunu belirtmekte fayda var. Şuan Windows 10 deneme sürümü ile kullanıcıların hizmetine sunulmaktadır. İlerleyen zamanlarda kullanıcıların taleplerine ve uygulamalar bakımından kalan eksiklikler yeni güncellemelerle giderilecektir. Kullanım açısından kolaylık sağlayan Windows 10 Windows 9 olarak çıkması beklenirken direk olarak Windows 10 olarak çıkmasıyla Windows 7 ve Windows 8 birlemişimin yeni versiyonuyla oldukça gelişmiş olarak kullanıcıların hizmetine sunulmuş durumdadır. Son olarak değineceğimiz yeniliklerde, Windows 10 işletim sisteminin çıkması ile DirectX uygulaması ile oynanan oyunların DirectX 12 ile performansı arttıran yüksek verim ile karşımıza çıkmaktadır.

Bu makale Web Tasarım Firması tarafından eklenmiştir..