Bir kaç yıl boyunca işletim sistemleri üzerine yaptığım çalışmalar ve yazılımlardan sonra bilgilerimden yola çıkarak bir kaç yorumda bulunmak istiyorum. Yorumlarımın hepsi benim fikirlerimdir ve %100 doğruluk payı içermez.
1) Windows Kendini Geliştiriyor mu?
Windows XP sürümüyle beraber büyük bir patlama yaşadı. Dönemin işletim sistemine bakış açısını değiştiren Windows XP tasarımsal açıdan bambaşka bir boyuttaydı. Yazılımsal açıdan çok gelişmiş ve ayrıntılıydı ayrıca kapalı kaynak kod sistemine sahipti. Windows XP platformuyla beraber Bankalara, kurumsal firma ve şirketlere hatta ülkelere milyonlarca satış yaptı. Windows XP bomba gibi piyasaya çıktı. Bir çok ülke alt yapısını XP 'ye kurdu. Windows XP 'den sonra ( 8 'e kadar ) pek bir gelişim sağlayamadı. Gelişim büyük oranda tasarım üzerine kuruluydu. Onun yanında yazılımsal anlamda gelişmeler oluyordu ancak büyük bir değişiklik söz konusu bile değildi.
2) Windows Satışı Yok
Dünya'da Windows XP senesinden sonra Windows sürümleri satılmıyor. Kısaca kimse Windows işletim sistemine para vermiyor. Peki neden dünyanın en yaygın kullanılan işletim sistemi Windows? Normal bir kullanıcı bilgisayar satın alırken Windows 'un en üst sürümü kurulu bilgisayarı satın almak ister. Freedos ( İşletim sistemi olmayan ) bilgisayarların alıcısı çok daha azdır. Çoğu insan bilgisayar satın alırken işletim sistemi olan Windows 'un bedava geldiğini sanır. Bu çok normal çünkü hiçbir satış firması 1.500 TL 'lik bilgisayarın aslında 1.200 TL olduğunu ve Windows 'a 200 - 300 TL kadar para ödediğini söylemez. Böylece her bilgisayar satın aldığında ( dünya piyasasını baz alırsak ) Windows hiç satılmadığı halde çok satılıyor.
3) Windows Almak Zorunlu
Ubuntu, Linux Mint gibi ücretsiz ve tamamen özgür dağıtımları çok kullanmak istesem de %100 kullanamamanın sebebi Windows'un zorunlu olması. Dünyadaki oyun şirketlerinin %90'ı Windows ve iOS dışında bilgisayar oyunu üretmezler. ( Bu konunun nedeni hakkında saatlerce konuşabilirim :) ) Her ne kadar özgür işletim sistemi kullanmaya çalışsam da gerek eğitimim ( verilen görevler ) gerek kurumlar arası programlar gerekse bilgisayar oyunları nedeniyle mecburen Windows sistemine geçiş yapıyorum ve kullanmak zorunda kalıyorum. Çoğu insan için bu durum geçerli.
4) Yeni Windows Dönemi
Windows 8 ile işletim sistemini büyük bir değişime uğratmak satışları tavan yaptırmak rekorlar kırmak isteyen Windows büyük bir hayal kırıklığına uğradı. Modern arayüz getirilip başlat menüsü yavaş yavaş değilde birden kaldırınca kullanan normal kullanıcılar büyük oranda afalladı. Windows 10 sürümünde başlat menüsünün getirilmesinin tek nedeni. Çoğu kullanıcı Windows 8 'e sistemini yükseltmedi.
5) Neden Windows 9 Yok?
Gayet açık; direk olarak Windows 10 sürümünün çıkmasının tek nedeni Windows'un bundan sonra uzuun yıllar boyunca başka işletim sistemi çıkarmayacağının nedenidir.
Windows 11, Windows 12 çıkmayacak. Belki 5 - 10 hatta 15 sene sonra çıkar ama uzun yıllar boyunca Windows 10 kullanılacak. Tabiki de Windows 10 'dan sonra sistem gelişmeye devam edecek ama bu gelişmeler Windows 7 'yi kaldır at Windows 8'i kur gibi olmayacak direk (misal) Windows 10 yapı 1.0101.138 güncellemesi indirilebilir! gibi olacak.
6) Windows 10 Kullanılır mı?
Benim gibi Windows 'dan nefret eden yeri geldiğinde söven birini bile ikna edecek bir sistem gelecek. ( En azından vaadleri bu şekilde ). Windows 10 evrensel platform olacak. Bu kelime benim için çok huzur verici ve bir o kadar ürpertici. Bilmeyenler için Windows 10 'un evrensel platform hareketi; Bilgisayar, Tablet, Telefon aynı işletim sistemi kaynak kodunu ( Windows Kaynak Kodu ) kullanacak. Yani bilgisayarınızda oynadığınız oyunu sokağa çıktığınızda Cep Telefonunuzdan veya Tabletinizden kaldığınız yerden oynamaya devam edebileceksiniz. İnternette dolaşırken hop kaldığınız yerden cep telefonunuzdan devam edeceksiniz.
Windows 10 bunun gibi diğer vaatlerini de gerçekleştirebilir ve %100 stabilize edebilirse bu senenin sonunda Windows 10 patlaması olacak.