Kakarotto adlı üyeden alıntı

Böyle bir durumda saygı karşılıklı olmalı. Siz de bu yazdıklarınızla adamların bu olayı kendi dinlerine göre yorumlamalarına saygı göstermiyorsunuz. (Üzerinize alınmayın, siz derken genelleme yapıyorum)

Çünkü siz bir olayı yorumlarken kendi fikirlerinize, kendi düşüncelerinize büyüdüğünüz yapıya göre yorumluyorsunuz. Fakat önemli olan nokta bir müslüman için asıl kurallar dini kurallardır. Bu kurallara karşı gelmesi dinden çıkması ya da büyük günah işlemesi demektir. Kuranda lanet edilen bir şeye "aa ne güzel şey, iyi yapmışlar" demesini bekleyemezsiniz.

Nasıl ki siz kendi fikrinize ya da inandığınız şeye göre yorumluyorsanız, müslümanlar da kendi inandıkları şeye göre yorumluyorlar. Yoksa kimse gidip önüne gelen eşcinseli öldürmüyor. Sadece bu durumdan -kendi düşüncelerince/islama göre- hoşnut olmadıklarını söylüyorlar. Saygı duymak eleştirmemek değil. Eğer kendince ya da inandığın idealar doğrultusunda yanlış olduğunu düşünüyorsan eleştirirsin. Bu saygı göstermemek değil.

Bir müslüman bir olayı hayat felsefesi olarak ele aldığı hadis/kuran dışına göre yorumlayacaksa müslümanlığının ne anlamı kalacak? Sırf "aaa ben böyle dersem eşcinseller bana karşı olacaklar" mantığından kurtulması lazım insanların. Müslümanlar insanların rızasını değil, Allah'ın rızasını kazanmaya çalışıyorlar.

Evet, ben eşcinselliği eleştiriyorum. Ama -insanların bunu seçmesine- saygı da duyuyorum, nasıl ki insanlar istediği dini seçmekte özgürse, insanlar eşcinsel olmada da özgürler. Ama bu onları "kendi dinime, kendi inanışıma" göre eleştirmeyeceğim anlamına gelmiyor. Onların yaptıkları bu davranışı onaylamam demek kendi dinimin lanetlediği bir şeyi onaylamış olmam demek olur. Bu iki şey arasındaki farkı anlamalısınız.

Bir insan "ben müslümanım" diyorsa, hayatındaki şeyleri Kuran'a ve hadislere göre şekillendirmeli, çoğunluğa ya da "hakkımda ne düşünürler?"e göre değil.


Eleştirinin dozu önemlidir. Burayı eşcinsel birinin de okuyabileceğini düşünerek yazmak gerekir. Eşcinsellerin birlikte olması kıyamet alametidir dersen dozu aşmış olursun. Lut kavmi gibi helak olacaksınız, lanetleneceksiniz dersen yine dozu aşmış olursun. Eleştiri yaparken bunun bilincinde olmalıyız. Olayın dine göre yanlış olduğunu belirtmek bir sıkıntı yok, kişisel olarak doğru bulmadığını da belirtebilirsin. Ancak karşıdaki insanı kötü hissettirecek yorumlar yapılmamalı.