-
-
Yaş/Cinsiyet
47 / E
-
Meslek
Yazılım Geliştirme
-
-
Ad Soyad
O** Ö**
-
-
-
Ticaret
39, (%100)
Merhaba; C++ java gibi bir yazılım dili sanıyorum. Visual Basic ve C# birlikte anılıyor. asp.net in ise bir çatı olduğu söyleniyor.
Yalnız asp.net in bir dil değil bir ortam olduğu ve C# ya da VB öğrenerek bu ortam aracılığı ile dinamik web işlemleri yapılacağını okudum.
Asp.net mi Php mi diye soranlar o zaman asp.net in ne olduğunu bilmeden mi soruyorlar?
asp.net ile web uygulamaları ve dinamik site yapabilmek için C# mı öğrenmek gerekiyor?
O zaman asp.net öğrenen neyi öğreniyor? C# mı?
Yani burada bir kafa karışıklığı yaşıyorum.
Bunları neden soruyorum? PHP öğrenmek veya helan Asp.net öğrenmek arasında son kararımı vermeye çalışıyorum.
Php öğrenmek dyince bildiğimiz Php script dili öğreniliyor ancak asp.net diye bir dil yok mu? Asp.net seçtim diyelim öğrenmem gereken C# mı?
Peki neden böyle bir (Php mi Asp.net mi?) seçime giriyorum?
Yaklaşık 1 yıldır ucundan kıyısından fırsat buldukça asp mi yoksa php mi hakkında yazılanları okudum. Çok uzatmadan arada gördüğüm artı ve eksileride yazmam gerekirse;
1- Asp.net Microsoft desteği ile güçlü olsada bu aynı zamanda herşeyde ücret farkı olması nedeniyle dezavantajda oluyor.
2- Asp.net ya da C# php den daha kolay ve anlaşılır bir yazım diline sahip fakat bu durum daha uzun kodlara neden oluyor. Ama mantık dizimi daha anlaşılır.
3- Php daha çok kaynağa sahip ve tamamen ücretsiz.
4- Asp.net daha güvenli uygulamara imkan veriyor. Çoğu zaman kod sayfalarının html sayfalardan ayrı olması olası güvenlik açıklarına karşı ekstra koruma sağlıyor.
5- Entegre çalışan firmaların hemen hepsi asp.net tercih ediyor. Neredeyse tüm büyük şirketler asp.net (C# ??) dilini kullanıyor.
Ama beni daha çok cezbeden C# dilinin uzun olmasına rağmen daha anlaşılır mantıklı yapıda olması, Php de çok aşırı parantez aç kapa, nota virgül kıl tüy var gibi. C# paralı ancak öğrenmesi veya mantık olarak kavranması daha kolay ve buna rağmen C# ile daha geniş bir uygulama imkanı mevcut.
Aslında burada iki konuyu karıştırdım. Ancak özellikle ilk paragraftaki sorumlarıma yanıt verebilir ve yukarıdaki listedeki yanlış bildiğim doğruları düzeltebilirseniz sevinirim.
Saygılar
-
-
Yaş/Cinsiyet
28 / E
-
Meslek
Yazılım
-
-
Ad Soyad
E** Ç**
-
-
-
Ticaret
3, (%100)
C# sana paralı değil. Hosting alıyorsun sana ekstra ücreti yok. Yada IDE programı Visual Studio sana da paralı değil. O paralı hikayesi çok geride kaldı. Türkiyede ki firmaların %99 u ASP.NET üzerine çalışıyor yada MVC.
PHP öğreneceksin sadece web uygulaması yapacaksın. Birşeye yaramayacak ki PHP yıllardır açıkları olan bir sql sorgusunda bile serveri bom edebilen bir dil.
C# ne yaparsan yap IIS sayesinde oldukça korumalı. Sen hosting alırken sana ay linux 10$ ama windows aynı özellikleri 30$ diyorlarmı? HAYIR! o zaman asp.net paralı değil. Sen şirket olup kendi ağını açacaksan büyük meblağlar ödersin fakat şirket açabilcek durumda olsan bu soruyu sormazsın.
C# öğrenip, hem web hem masaüstü, hem android, hem ios, hem windows phone yazabilmek varken yemişim php yi.
ASP.NET ne diye sorarsan C#.NET veya VB.NET ile geliştirilen WebForm tabanlı site yapısı. Aynı dilleri kullanarak MVC dediğimiz alt yapıya görede site oluşturabilirsin. Aralarında fark yok gibi. yani örnek vermek gerekirse Notepad++ ile Sublimetext gibi. aynı görevi gören farklı yapıda olan sistemler. Ama sonuç olarak hepsi C#a bağlı. C# kullanmaı ve öğrenmeni öneririm çünkü şuan türkiyedeki hangi firmaya gidersen git yazılım alanında herkes C# kullanıyor. kendi şirketimdende biliyorum. Mercedes'de yaptığım stajdan biliyorum Turkcellde yaptığım stajdan biliyorum IBM de yaptığım stajdan biliyorum, Microsoft herkes C# kullanıyor adam akıllı firmların çoğu. o yüzden seçim senin ama tercihim herzaman arkasında bir şirketin olduğu yapılardır. Açık kaynaklar gelişimi çok yavaştır.
Örnek verecek olursak ;
01.10.2014 - .NET versiyon 4.5.0 - 08.07.2015 - .NET 4.6.0 (arada 4.5.1 geldi 4.5.2 geldi C# dili güncelleme aldı. sql yapısı güncellendi.)
PHP : Stabil olarak kullanılan hostinglerde vs 5.3, Bazı firmalar 5.4 kullanıyor. 2009larda bile php 6 geliyor diye birssürü haber var. ee anlayacağın 2010 dan beri 6 gelememişken aradaki hatalar kapatılmamışken konuşmanın anlamı yok.
He bana diceksin büssürü şey dedin, birşey biliyoruz da diyoruz;
bildiğim diller mesela ; Java, Html, CSS, JavaScript, jQuery Kutuphanesi, JSON, XML, WPF, C++, Objective-C, C, Arduino, Rasbery Pi, C#, VB, PHP.
Bunların hepsini öğrendim hepsiyle proje geliştirdim fakat yıllardır C#'da aldığım şeyleri diğer dillerin hiç biri karşılamadı.
2 kişi bu mesajı beğendi.