DHA, Cihan, Anadolu Ajansı, İHA gibi haber ajanslarının haber bültenlerine aylık veya yıllık abone olarak gelen haberlerin içeriğinde değişikli yaparak veya yapmadan yayınlayabilirsin.
Ama bir haber sitesinin yayınladığı haberi alıp, özgünleştirme adına içeriğinde yapacağın bir kaç cümle veya kelime değişikliğiyle sitende haber yayınlama derim. Çünkü haberi aldığın sitede o haberi bir ajanstan alıyor ve sonuçta bu haberi yapan bir muhabir var ve bu muhabirler gerçekten internet ortamında kendi haberlerini arıyorlar, hangi haber sitelerinde yayınladığını ve bu sitelerin haberi gönderdikleri ajansa üye olup olmadıklarını araştırıyorlar.
Bazı haber ajansları ise bu iş için özel yazılımlar geliştirdiler, sisteme kayıt ettikleri sitelerin içeriğini sürekli tarayıp, kendi haber içerikleriyle, haber resimleriyle, videolarla karşılaştırıp belli oranda benzerlik yakaladıklarında siteyi incelemeye alıyorlar ve tespit ettikleri her haber, fotoğraf, video başına tazminat davası açıyorlar.
Geçen yıl tanınmış bir haber ajansının bu şekilde Türkiye genelinde binlerce haber sitesine tazminat davası açtığını ve sitede yayınlanan haber başına 100 dolar + KDV şeklinde tazminat aldığına bizzat kendi yakın çevremde şahit oldum. Sadece bununla da bitmiyor, işin birde avukat masrafı, mahkeme masrafı, harçlar vb... tarafı var ki onların ücretini de sen ödüyorsun.
Kısacası hocam, 5846 numaralı Fikir ve Sanat Eserlerini koruma kanunu artık Türkiye'de işlemeye başladı.
Benim sana acizane tavsiyem, alıntı veya kopya içerik yayınlanmaktansa, kendin tamamen özgün içerik oluşturup yayınla ve onların internette takibini yap. İzinsiz kullandığını tespit ettiğin internet sitesi olunca hiç uyarı dahi yapmadan mahkemeye ver. Bu şekilde sitedeki reklamların kazandıracağından daha fazla kazanırsın.