Habere göre alan adlarında ve site içeriklerinde geçmesi yasak olan kelimeleri sadece bilgilendirme amaçlı olarak yer sağlayıcılara gönderdiğini belirten BTK’nın, aslında direkt alan adı ile de belirlenen sitelere hizmet verilmemesi talebinde bulunduğu ortaya çıktı.
Yer sağlayıcıların hizmet vermeyi durdurması istenilen siteler arasında sourtimes.org yani Ekşi Sözlük‘ün de adı geçiyor.
21 Nisan’da yer sağlayıcılara gönderilen bu e-posta dün gece Ekşi Sözlük’ün kurucusu Sedat Kapanoğlu, nam-ı diğer ssg‘nin eline ulaşmış ve bunun üzerine son günlerin ana konularından olan internette sansür konusuna Ekşi Sözlük’ün birinci ismi de yazdığı entry ile giriş yapmış.
Sedat Kapanoğlu’nun Ekşi Sözlük’te “tib’in ekşi sözlük’ü kapatma emri” başlığıyla yayınladığı entry’nin tamamını aşağıda paylaşıyoruz.
tib’in 21 nisan’da sadecehosting’e gonderdigi ve tarafima an itibariyle ulasmis, asagida alintiladigim mail’in ozetidir. tib’in yolladigi “sonlandirilacak hosting’ler” listesine sourtimes.org’u sikistirmislar. sourtimes.org bildiginiz uzere eksi sozluk’un tum arka planini olusturuyor. sourtimes.org ‘u sonlandirmak eksi sozluk’u sonlandirmak anlamina geliyor. “katalog suclar” dedikleri de ancak eksi sozluk iceriginden varilabilecek bir sonuc zira sourtimes.org adresine girdiginizde zaten eksi sozluk’e yonleniyorsunuz.
daha dun bogazici universitesi’ndeki panelde sansurden yakinirken “sira bir gun elbet eksi sozluk’e gelecek” derken acikcasi o gunu kastetmemis ve tahmin de etmemistim.
bu talep kuvvetle muhtemel tamamen zirva tamamen uydurma bahanelerle (sehven mehven) savusturulmaya calisilacaktir, yine kuvvetle muhtemel “geri cekilecek”tir. tabi bir ihtimal cekilmeyebilir ve o sablon maillerine boburlene boburlene yazdiklari tehditkar uslupla zikrettikleri yasal islemlere basvurabilirler de. basvursunlar, hem belli mi olur belki basvura vura baslari bir sekle girer.
bu olasiliklardan bagimsiz olarak su artik asikardir ki btk ve tib tamamen kontrolsuz ve cigrindan cikmis bir sekilde yonetilmekte, tamamen zarara ziyana yol acmakta, sacmalamanin doruklarina varmaktadir. bu kurumlarin hak ihlallerini umursamaz, serkes ve sorumsuz tavirlari sadece bir kac yilda 60,000′den fazla siteyi kapatacak kadar otomatige baglamisliklari, hosting firmalarina “bu kelimelere izin vermeyin” diyecek kadar ileri gitmeleri ve sonra tepkiyi gorunce bu tavirlarindan tam geri adim atmalari (bkz: alan adlarina getirilen sansur) bunun en bariz gostergesidir.
tib’in su anda yasal olarak tum yukumluluklerini catir catir eksiksiz yerine getiren eksi sozluk’u kapatma girisiminde bulunmasi artik bu bulamacin patladigi yerdir. iste kurumsallasirken sadece “bizim tabandan mi” kriterini ele alirsan elde ettigin kurumlar boyle hilkat garibesi acinasi ve her yaptiklariyla sictikca sivayan kurumlara donusur.
leoparin kuyrugunu tutmayacaktin tib, simdi sakin birakayim deme.
gelismeleri sozlukten, twitter ve facebook uzerinden paylasacagiz.
siz de paylasin.
——
sayın yer sağlayıcı;
aşağıdaki alan adlarına yer sağlayıcılık hizmeti verdiğiniz tespit edilmiştir.
bu kapsamda derhal bunlara yer sağlayıcılık hizmetine son vermeniz gerekmektedir.
aksi takdirde herhangi bir bildirimde bulunulmaksızın yasal işlemlere başvurulacaktır.
diğer taraftan; bundan sonrada; 5651 sayılı kanunda sayılan katalog suçlar (müstehcenlik, fuhuş, çocukların cinsel istismarı, vb.) kapsamındaki internet sitelerine yer sağlayıcılık (hosting) hizmeti vermemeniz gerekmektedir.
gereğinin derhal yapılmasını ve sonucundan bilgi verilmesini rica ederim.
bilgi teknolojileri ve iletişim kurumu
*******ünikasyon iletişim başkanlığı
e-mail: soru@tib.gov.tr
…
sourtimes.org
…
—–
Dün Twitter’da trendler arasında birinci sıraya yerleşen “#22agustos” etiketinin altına bugün bu olayla birlikte “#eksisozluk” eklenmiş oldu. Diğer taraftan dün “22 Ağustos” kelimesi trendlerin en üstündeyken, genel seçimlerin yapılacağı “12 Haziran” tarihinin de ikinci en trend kelime olarak Twitter’da yer aldığını belirtmekte fayda var.
Sosyal medyanın en popüler mecralarından olan Twitter’da trend olmak için bir kelimenin kaç kişi tarafından yazılmış olması ya da kaç kere retweet edilmiş olması gerekiyor bilemiyorum ama “22 Ağustos” tarihinde “Türkiye’nin Büyük İnternet Koruma Kalkanı” projesi ile “12 Haziran” seçimlerin fazlasıyla birlikte konuşulduğunun farkına varmakta fayda var.
Her geçen gün ortaya çıkan yeni e-postalar, uygulamalar ve tebliğlerle BTK’nın sosyal medyanın en azından birkaç gün daha gündem konusu olmayı başaracağını düşünüyorum. Bu süreçte umuyorum kısa süre içinde ilgili birimlerden somut bir adım atılır ve yetkili isimlerden tüm bu konuşulanlara kesin bir çözüm sunulur. Çünkü henüz dünya basınında yer almamış olan bu konu yakında oralara da atlayacak ve zaten çizgide seyreden internet özgürlüğü imajımız, çizginin altına inmiş olacak.
Kaynak: webrazzi.Com