Bu yazıları geçmişte bir Alman dergisi yayınlamış ve bir arkadaşımız bunları Türkçeleştirip bizlere dağıtmıştı. Ne zamandı hatırlamıyorum. Ancak nelerden bahsettiğini unutmadım. Size bunları aktaracağım.
1) İşe yada okula gidip gelirken kullandığınız yolu hergün değiştirin.
Beynimiz işe yada okula giderken kullandığımız yolu ezberlemiştir. Yol boyunca düşünmek yada farkında olmayı gerektiren bir enerji üretmez. Ancak farklı yolları kullanmak rutinden sıyrılmak adına ilk adım olabilir.
2) Banyo yaparken havlu, şampuan gibi gereçlerin yerlerini her zamanki yerlerinden farkıl bir noktaya bırakın.
Kapalı gözlerle ve el yordamıyla şampuan yada sabununuzu her zamanki yerinde bulamayınca beyniniz rutinden sıyrılarak uyanışa geçecektir. Bu örnek sadece banyo sırasında değil, sık kullandığınız ev ve iş gereçlerinizin yerlerini değiştirerek de uygulayabileceğiniz bir alıştırma haline gelebilir.
3) Arnavut kaldırımı adı verilen yollarda yürüş yapın.
Bu tip basit engebeler düz yollara göre daha fazla denge ve daha fazla dikkat gerektirir. Bu iki etken rutinden sıyrılmanıza yardımcı olacaktır.
4) Odanıza çekildiğinizde tüm etrafı görebileceğiniz bir yer oturun. Gözlerinizle neyin nerede olduğunu gözden geçirin ve ardından gözlerinizi bir dakikalığına kapatarak, az önce gördüğünüz malzemelerin yerlerini el yordamı ile bulmaya çalışın.
Bu örnek hem rutinden sıyrılmak için hemde göremeyen insanları anlayabilmek için harika bir pratik olacaktır.
Hatırlıyabildiklerim bunlar..