Bazen düşmanının ağzından yazıyormuş gibi yaparak kendi yapacağın şeyleri de düşmanın yapıyormuş gibi aktarabilirsin insanlara. Fuat Avni'nin de buna benzer bir hesap olduğunu düşünüyorum. Tabi birden fazla ihtimal var ama olayın tahmin ettiğimizin ötesinde olduğunu düşünüyorum. Mesela ufak bir senaryo yazacak olursam.

Örnek veriyorum;

1. Aşama: 1 adet hesap aç
2. Aşama: Bu aşamada açtığın hesaptan hükümetten/devletten "gerçek haberler" sızdır ve fazla laf yapma.
3. Aşama: Bu aşamada sızdırdığın gerçek haberlerin arasına ufak tefek laflar serpiştir. Amacın "devlet böyle bir şeyi yapsaydı tepki ne olurdu?" olsun.
4. Aşama: Halktan gelen tepkiler eşiğinde yine hükümetten/üst kademelerden doğru haberler paylaşmaya devam et. İnsanların güvenini kazan ve onları söylediklerinin doğru çıktığına inandır.
5. Aşama: Bu aşamada diyelim ki bomba patlatacaksın. Önce hükümetle/devletle/düşmanla ilgili doğru bir bilgi paylaş yine. Ama peşinden kendi patlatacağın bombanın/kendi yapacağın büyük bir eylemi sanki düşmanın yapacakmış gibi anlat.
6. Aşama hem düşmanın hakkında söylediklerin çıkar ve hem de kendi söylediğin şeyi yaparsan bütün suç düşmanının olur. Çünkü sen düşmanından haberler sızdıran birisin. Gerçekte yoksun. Neden senden şüphelensinler ki? Hatta kahraman bile olabilirsin.

Dediğim gibi bu "Cemaatin kötü adam olması durumunda" oluşacak senaryolardan biri. Onlarca farklı senaryo var. Belki hükümet tarafından özellikle tutulmuş biridir nabız yokluyordur, belki ajanların işidir ve gerçekten de yapılacak şeyleri sızdırıyordur, belki de hükümet aslında düşmanının yapacağı şeyi sanki kendisi yapacakmış gibi davranarak halka "kimseye güvenmeyin." tarzı bir şekilde uyarı veriyordur.

Çok ihtimal var.