seoakcy adlı üyeden alıntı

İstanbul'da yapılan Youtube Akademi etkinliğine gittim. Ayrıca Kristal Elma'ya da gittim. Reklam verenler bu işe ciddi bakıyorlar. Türkiye için konuşuyorum. Makyaj ve oyun kanallarına kendi ek gelirleri dışında ürün tanıtımları veriliyor. Girip hepsine teker teker bakabilirsiniz. Bakın buraya tıklayın veya buraya videoyu izleyin. Bu iş o kadar zor değil. Profesyonel yapalım derken gidip prodüksiyon şirketi açalım demiyorum ki zaten. Ahmet Bey, zaten emek vereceğiz. Belki günlerce montaj yapacağız. Ama bu işin sonrası da var elbette. Youtube üzerinde bir akım oluşturabiliriz. Oluşturursak o zaman düşünün birde. Youtube Nedir kanalı bir anda patladı. Cem Yılmaz kanala konuk oldu arkadaşlar. Biz ciddiye alırsak, ciddi yerlere geliriz.
General isimli kullanıcıya yazıyorum bunu da, profesyonellik aslında kurumsallıktır. İnsanların kanala abone olması için kurumsallık gerekiyor. Youtube kanalı videosu, resmi, profesyonel videolar. Güncel videolar ve en önemlisi ulaşılabilirlik. Bugün adana merkez patlıyor herkes videosunu Halil söyletmez ve ekibi patlattı. Ama bu grup asla bu işten para kazanamadı. Şarkıcıda, klibi çekende. Hiç kimse. Çünkü kurumsallık yoktu. Profesyonellik yoktu.


Bu işler elbette imkansız değil ama öyle çok kolay falan da değil. Nedir kanalı 1 yıl önce Youtube'a gelmiş bir kanal. Bundan önce 1 yıldan uzun bir süre Dailymotion'daydı Billur Bolu diye.

Bu kanalın yönetmeni var, yönetmen yardımcısı var. Yönetmen olan adam daha önce neler yapmış bir araştır. Hatta keşke Kristal Elma'da kendisine sorsaydın :) Çektiği kamera nedir, ses, mikrofon nasıl, ışık nasıl bir araştır. Adamların seti var. Mekanları var. Arkada çalışan en az 2-3 kişi daha var. Sunucu apayrı bir olay. Şu anki kızın bir hayatına, eğitimine bak.

Yani bu işler 'bir anda patladı' diye olmuyor. Bu nedir kanalı Dailymotion da tek kuruş para kazanmamış, cepten yemiş, her hafta özgün konu, özgün bir şekilde video eklemiş. Belli bir kitle oluşturmuş. Ama kimse hala tanımıyor. Adamlar devam ediyorlar. Bırakmıyorlar. 1 yıl. Tekrar ediyorum, 1 yıl. Az gibi geliyor ama kolay bir şey değil bu.

Bunun ötesinde de Youtube'a geçtikten sonra da hemen patlamıyorlar. Spiker değiştiriyorlar. Gene hemen patlamıyorlar. Gene devam.

Bu konuda çok daha uzun şeyler yazarım ama vaktim yok. Hiçbir şey imkansız değildir, bu konuda hemfikiriz fakat Nedir gibi popüler bir kanal olmak öyle kolay şeyler değil...