lostyazilim
tr.link

Postgresql, MySQL, Oracle Karşılaştırması ?

6 Mesajlar 6.575 Okunma
acebozum
tr.link

cssdokum cssdokum Site Optimize Çalışması.. Kullanıcı
  • Üyelik 16.07.2014
  • Yaş/Cinsiyet 35 / E
  • Meslek Yazılımcı
  • Konum İstanbul Avrupa
  • Ad Soyad C** G**
  • Mesajlar 181
  • Beğeniler 10 / 45
  • Ticaret 1, (%100)
Arkadaşlar, üçünüde kullanan veya ikisinide kullananlar.
Avantaj ve dezavantajlarını hakkında yorum yazarsanız, güzel bir türkçe arşiv olur.
Yeni veritabanları öğrenenler için ders niteliği taşır. Değerli yorumlarınızı bekliyorum.

wmaraci
reklam

monelogg monelogg <> Kullanıcı
  • Üyelik 06.03.2014
  • Yaş/Cinsiyet 33 / E
  • Meslek Öğrenci
  • Konum Diğer
  • Ad Soyad M** B**
  • Mesajlar 658
  • Beğeniler 78 / 125
  • Ticaret 0, (%0)
Merhaba, bildiğim bir iki şeyi yazayım.
Oracle zaten dünyada en çok kullanılan vtys (veri tabanı yönetim sistemi) o zaten kendini kanıtlamış.

MySQL'de PHP ile oldukça popüler bir veri tabanı gerek Türkçe gerek yabancı kaynak bulmakta sıkıntı çekmezsiniz. Küçük ve orta ölçekli işletmeler için ideal.

PostgreSQL çok az kullanmışlığım vardır fakat Türkçe kaynak bulmak sıkıntı oluyor. Bununla birlikte orta ve büyük işletmelerde kullanılabilecek bir vtys olduğunu okumuştum. Mesela OpenERP web tabanlı yazılımı PostgreSQL kullanıyordu.

bsekerciler bsekerciler NODE Kullanıcı
  • Üyelik 03.12.2015
  • Yaş/Cinsiyet 30 / E
  • Meslek Yazılım Geliştirici
  • Konum İstanbul Avrupa
  • Ad Soyad B** Ş**
  • Mesajlar 28
  • Beğeniler 2 / 4
  • Ticaret 0, (%0)
MySQL'in çok büyük bir kullanım oranı var. Özellikle open-source ve home-made projelerde kullanılıyor. Bol bol döküman bulunabilir.

Oracle DB ise daha çok kurumsallar için geçerli olan bir veritabanı. Yani astronomik rakamlarla ifade edilen verileri tutabilir ve sorun yaşamaz. Ayrıca PL/SQL de daha bir güzeldir :)

Diğer yandan PostgreSQL de büyük verilerin depolanması için güzel bir alternatif. Çok büyük veriler tutabilir, hepsinden önemlisi stabil çalışır. Tabi bu kadar büyük veri tutabilmesinin de bazı getirileri oluyor, yavaşlık gibi. Yavaşlığı hissedersiniz kullandıkça. Veri ambarları için uygun olabilir fakat senior birinin ellerinde değilse, baş ağrılarına sebep olabilir.

Reddit PostgreSQL kullanıyor.
Facebook MySQL kullanıyor.
Turkcell, Vodafone gibi markalar Oracle kullanıyorlar.
Fakat sadece yukarıda bahsettiğim veritabanlarını da kullanmıyor bu firmalar, aklınızda bulunsun gene.

VoyL VoyL WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 17.03.2013
  • Yaş/Cinsiyet 33 / E
  • Meslek Öğrenci
  • Konum İstanbul Avrupa
  • Ad Soyad Ö** Ç**
  • Mesajlar 133
  • Beğeniler 0 / 23
  • Ticaret 0, (%0)
facebookun mysql kullandığını zannetmiyorum o kadar güce yetişemez o.

Üçünü de kullanıyoruz iş gereği,sıralamaya gelecek olusak;

oracle,mssql,postgresql bence.

Oracle, müthiş bir database mantığı. Bulunduğu sunucuda disklerden biri arıza bile verse o diski kullanmadan devam edebilen ve stabilitesi muazzam bir veritabanı yapısı. İmkanım olsa da herkes oracle kullansa. Tek tablosunda 114 milyar veri bulunan teklemeyen bir mucize.

Mssql, orta ölçekli işler için kullanılabilir. Oracle gibi yükü kaldıramaz bir süre sonra öff yeter be der. performansı iyidir, her türlü işinizde kullanın ancak büyük ölçekli işlerde girişmeyin( milyon data gerektiren işler için)

postgresql, karşılaştığım en yavaş database. Sürekli kopmalar, timeoutlar vs vs vs.. Reddit nasıl bunun üzerinden dönüyormuş anlamadım. Tek tablomuzda 500k veri varken o tabloya update atamıyor :)

Tecrübelerim de bu şekilde.

wmaraci
wmaraci

bsekerciler bsekerciler NODE Kullanıcı
  • Üyelik 03.12.2015
  • Yaş/Cinsiyet 30 / E
  • Meslek Yazılım Geliştirici
  • Konum İstanbul Avrupa
  • Ad Soyad B** Ş**
  • Mesajlar 28
  • Beğeniler 2 / 4
  • Ticaret 0, (%0)
facebookun mysql kullandığını zannetmiyorum o kadar güce yetişemez o.

Üçünü de kullanıyoruz iş gereği,sıralamaya gelecek olusak;

oracle,mssql,postgresql bence.

Oracle, müthiş bir database mantığı. Bulunduğu sunucuda disklerden biri arıza bile verse o diski kullanmadan devam edebilen ve stabilitesi muazzam bir veritabanı yapısı. İmkanım olsa da herkes oracle kullansa. Tek tablosunda 114 milyar veri bulunan teklemeyen bir mucize.

Mssql, orta ölçekli işler için kullanılabilir. Oracle gibi yükü kaldıramaz bir süre sonra öff yeter be der. performansı iyidir, her türlü işinizde kullanın ancak büyük ölçekli işlerde girişmeyin( milyon data gerektiren işler için)

postgresql, karşılaştığım en yavaş database. Sürekli kopmalar, timeoutlar vs vs vs.. Reddit nasıl bunun üzerinden dönüyormuş anlamadım. Tek tablomuzda 500k veri varken o tabloya update atamıyor

Tecrübelerim de bu şekilde.

Merhaba, kontrol etmekte fayda var diye düşündüm:
https://www.mysql.com/customers/view/?id=757

Tabi sadece MySQL kullanmıyorlar. Son cümleme bakacak olursanız, harman yaptığını görebilirsiniz. Cassandra da kullanılıyor bol bol. Fakat birincil olarak MySQL.
Ayrıca MySQL'in bu kadar yükü kaldırmayacağını düşünmek büyük bir yanılgıdır bence sevgili VoyL

Reddit kaynak kodu GitHub üzerinden görülebilir. Kendi GitHub wikilerinden:
https://github.com/reddit/reddit/wiki/Install-guide#postgresql
"PostgreSQL is reddit's primary data store." ... şeklinde devam ediyor. Buradaki "primary" ifadesine de dikkat etmek lazım. Cassandra ile gene besleniyor Reddit :)

Bu tip durumlarda veritabanı mimarısı çok önemli oluyor. Sağlıklı çalışması açısından. Harmanlanabiliyorlar da veritabanları.
Ayrıca bu veritabanları açık kaynak kodlu oldukları için, büyük firmalar da müdahalelerde bulunabiliyorlar, kendilerine göre düzenleme imkanları da oluyor. Özelleştiriyorlar. Fakat Reddit blogunda okuduğuma göre, kendileri bir özelleştirmede bulunmamış.
Facebook'un ise az da olsa MySQL üzerinde özelleştirme yaptığını düşünüyorum.
Dinamik verileri Cassandra ile alıp, statik verileri MySQL'de tutuyor olabilirler.

Bilgi:
Cassandra Java tabanlı bir No-SQL projesidir. NoSQL'in açılımı Not only SQL olarak geçer. SQL'e hayır olarak değil. NoSQL, RDBMS'lerde (Relational Database Management Systems - İlişkisel Veritabanı Yönetim Sistemleri) SQL sorguları kullanılırken, NoSQL sistemlerde bu sorgular kullanılmaz. Ayrıntılı bilgi için MongoDB ve Cassandra incelenebilir.

Sağlıcakla.

YazilimMimari YazilimMimari Eski adi: Turgay Can Kullanıcı
  • Üyelik 25.06.2012
  • Yaş/Cinsiyet 38 / E
  • Meslek Engineering Director
  • Konum İstanbul Avrupa
  • Ad Soyad T** C**
  • Mesajlar 771
  • Beğeniler 2 / 260
  • Ticaret 0, (%0)
Hepside oldukça iyi ilişkisel veritabanı servisleridir :)

Oracle, PostgreSQL, MySQL, SQLServer hepsini kullanmışlığım var. Yazılımcı olarak öyle aşırı haşır neşir olmasamda benim nazarımda Oracle ve PostgreSQL kendine has prosedürel dillerinden dolayı hep +1 adım önde olmuştur :)

Şuan çalıştığım şirket mikisoft ağırlıklı teknolojinin hakim olduğu bir şirket SQL Server var genellikle ve sıkıntısız çalışıyor üzerindeki yükte fena değil..

Hızlı, yavaş çalışması için çok fazla etken var..

Evvela en büyük faktör developer.. kötü bir database dizaynı yaptıktan sonra veritabanı ne yapsın yahu :)

tanık olduğum bir şey, MySQL MyISAM motoruydu sanırım.. kallavi bir lead dba abim optimizasyon yaptıydı, mongo'nun default ayarlarındaki select 'ten daha hızlı bir şekilde veri çektiydi.. milyarlık tablodan :)

PostgreSQL kısmını bayağı negatif algı var.. halbuki kişisel projelerimi hep onun üzerinde geliştiririm :) malum oracle paralı.. postgresql'in efektif optimize eden malum abimiz : Devrim Gündüz, ve postgres'i uçuran bir türk projesi : citusdata, incelemenizde fayda var.. yüksek hacimli data ile nasıl çalıştıkları ve topolojilerine dair bilgiler edinebilirsiniz..

Oracle çok ayrı bir dünya, girmiyorum bile..

SQLServer ise geçenlerde bir lead abiden öğrendiğim güzel bir servisi var.. kompakt olarak sql server paketi içinde geliyor sanırım.. SQL Server Insight gibi bir şeydi adı.. anlık data işlemek için yaptıkları yada satın alıp, pakete dahil ettikleri güzel bir servis.

https://www.linkedin.com/in/turgaycan/
Kaliteli kod yazılır.. (Günlük/Saatlik ücreti ile)
wmaraci
wmaraci
Konuyu toplam 1 kişi okuyor. (0 kullanıcı ve 1 misafir)
Site Ayarları
  • Tema Seçeneği
  • Site Sesleri
  • Bildirimler
  • Özel Mesaj Al