Elimden geldiğince sorularınıza yardımcı olmaya çalışayım;
1-Günümüzde kullandığımız linux dağıtımlarının büyük bir kısmı Debian temelli işletim sistemleridir. Yani A sisteminde yaptığınızı B sisteminde de hemen hemen sorunsuz yapabilirsiniz. Terminal komutları arasındaysa öyle dağlar kadar farklılıklar yok, yine de çok ufakta olsa farklılıkların olduğunu söyleyelim.
2-Başlangıç için önerim Ubuntu'dur. Zira, Ubuntu için aradığınız hemen her şeyi Türkçe ve yabancı sayfalarda kolaylıkla bulabilirsiniz. Özellikle alışma dönemi için muhteşem bir başlangıç fırsatıdır. Fakat Ubuntu varsayılan olarak Unity dediğimiz arayüzüyle geliyor (Google'dan arayarak bakabilirsiniz.) bu tasarım ilk 1-2 hafta kadar sizi alışma konusunda zorlayabilir. Eğer yok illa soldaki menüye alışamayız derseniz Ubuntu için Gnome arayüzünü veya diğer arayüzleri tercih etmenizi hatta alternatif olarak Linux Mint'e yönelmenizi önerebilirim.
3-Farklı amaçlardan ziyade çoğu farklı felsefelere hitaben ve nedenlerin üzerine kuruludur. Örneğin Kali, güvenlikçiler için donatılmış bir işletim sistemidir. Yada Elemantary OS'de masaüstünün temiz kalması felsefesi vardır. Bu tür farklılıklar hemen tüm Linux dağıtımları arasında var.