1-Debian tabanlı sistemler seçmeye özen Xubuntu öneririm görsellik açısındanda güzel sıkıntı çıkartmaz ubuntu sürümleri içerisinde en sıkıntısızı hatta xfce4 ile yapılandırılmış yapısı ile sorunsuz kullanırsınız diğer ubuntu distroları biraz sorunlu olabiliyor en olmadı mate desktop önerimdir oda sıkıntısızdır.
2-Seviye seviye geçmek gerekiyor sistemlerde kolaydan zora ilerlemek lazım sistemi ufak ufak tanıyıp zora doğru gitmek lazım misal ben archdayım bundan bir sonraki gentoo sonra slackware en son ise freebsd kuracağım misal hepsi birer tecrübe gözü ile bakıyorum özgür yazılım hastasıyım :)
3-Windowsun geliştirme ortamının rezilliğini yazılım geliştirenler illaki bilirler o yüzden yazılım yazarken *niz distrolarını tercih ettim ben hep pişmanda olmadım C# geliştireceksem bile sanala windows kurup geliştirdim.
dikkat edilmesi gereken bir nokta var çoğu sistemde dağlar kadar fark var yapıları farklı kullanım amaçlarına göre şekillenenler var yeni başlayan birini ürkütmemek için basitden zora gitmek gerekiyor hata aldım diyede kullanmamazlık olmaz wiki sayfalarını okuyup forumlarda gezerek sorunlarını çözmen lazım
umarım kurarsın ve senide özgür yazılımcıların arasında görürüz :)