Bende senin gibi merak saldığım sıralar bazı bilgiler , kaynaklar bulup kaydetmiştim. Umarım Yardımcı olur. Kolay gelsin.
2016'da bilinmesi gereken en çok kullanılan diller şunlar ;
1. Java
Java modern kuruluş web uygulamalarının altyapısını oluşturan en popüler dillerden biridir. Java ve buna dayanan yapılarla, web geliştiriciler bir çeşit kullanıcı için ölçeklenebilir web uygulamaları geliştirebilir. Java aynı zamanda akıllı telefonlar ve tabletler için yerli Android uygulamalarını geliştirmek için temel dildir.
2. JavaScript
Her modern web sitesi JavaScript kullanır. Sitenize etkileşim kazandıracaksanız bilmeniz gereken bir dildir, ayrıca popüler JavaScript yapılarının düzinelercesinden biriyle kullanıcı arayüzü geliştirmek için kullanılır.
3.C#
C#, Microsoft platform ve servislerini geliştirmek için birinci dil olarak kabul edilir. Azure ve .NET kullanarak modern web uygulaması geliştiriyorsanız, iş ortamınızda kuvvetli uygulamalar geliştirecekseniz veya Windows cihazlarınızda uygulamalar geliştirmek istiyorsanız Microsoft’un sunduğu en kısa yol C# öğrenmektir. Oyun oynamak istiyorsanız, popüler Unity oyun geliştirme motoru en sık kullanılan dillerden biri olarak C# kullanır.
4. PHP
Verilerle çalışacak bir web uygulaması mı geliştirmek istiyorsunuz? PHP, MySQL gibi veritabanları ile birlikte, modern web uygulaması geliştirmek için çok önemlidir. PHP günümüzün veri ile çalışan web sitelerinin bir çoğunu yönetir ve sitenizi daha kuvvetli yapmak için kullanabileceğiniz, WordPress gibi kuvvetli içerik yönetim sistemleri için çıkış noktasını oluşturur.
5. C++
Programlamanızda biraz daha düşük seviyeye inmek mi istiyorsunuz? İşlemci gücünüzün çoğunu donanıma doğrudan bağlamak isterseniz kuvvetli masaüstü yazılımlarını oluşturmak için C++ mükemmel bir çözümdür. Donanımla hızlanan oyunlar ve yoğun bellek kullanan uygulamaların masaüstünde, konsollarda ve mobil cihazlarda kullanılması için de çok iyidir.
6. Python
Python neredeyse her şeyi yapabilir. Web uygulamaları, kullanıcı arabirimleri, veri analizleri, istatistik – sorununuz neyse Python’da o iş için bir çözüm olması olasıdır. Son zamanlarda, herhangi bir endüstride dev veri setlerini incelemek için veri bilimcilerinin kullandığı temel dillerden biri olmuştur.
7. C
Neden C dili hâlâ popüler? Cevap boyutta saklı. C dili küçük, hızlı ve güçlüdür. Gömülü sistemler için yazılım üretiyorsanız, sistem çekirdeği ile çalışıyorsanız veya sadece elinizdeki bütün kaynakları son damlasına kadar kullanmak istiyorsanız, C dili emrinize âmâdedir.
8. SQL
Veri devasa boyutlarda, her yerde ve karmaşıksa, SQL size tam olarak istediğiniz bilgiyi hızlı, tekrarlanabilir ve güvenilir bir şekilde sunabilme yeteneğine sahiptir. SQL kullanarak, büyük ve karmaşık veritabanlarından kolaylıkla sorgu yapabilir ve anlamlı veri çekebilirsiniz.
9.Ruby
Projenizi rekor zamanda başlatmak mı veya büyük bir web uygulaması için yeni bir fikri kullanmak mı istiyorsunuz? Ruby ve Ruby on Rails size bu fırsatı sunabililr. Ruby dili oldukça kolay öğrenilir ve son derece güçlüdür, ayrıca dünyada tonlarca popüler web uygulamasına can verir.
10. Objective-C
iOS için bir uygulama yapmak istiyorsanız, Objective-C öğrenmelisiniz. Son yılın en büyük atılımı Apple’nin yeni dili olan Swift üzerine konuşlandı, ancak Apple ekosisteminde uygulamalar yapmak için yine de iyi bir dil olacaktır. Objective-C ve XCode (Apple’nin resmi yazılım geliştirme aracı) ile App Store’de yerinizi alabilirsiniz.
11. Perl
Perl ezoterik midir? Evet. Karmaşık mıdır? Evet. Süper güçlü bir dildir ve herhangi birinin siber güvenlik cephanesinde bulunur mu? Buna da evet. Perl dili, web ortamını ilk piyasaya sürüldüğü zamandan beri güçlendiriyor ve IT profesyonelleri için hâlâ önemli bir araç olarak görülüyor.
12 .Net
Kendi başına bir dil değildir, ancak .NET, her sürümünde bulut, hizmet ve uygulama geliştirme serüvenini daha ileri ve değerli bir hale getirir. Microsoft’un yakın zamandaki açık kaynak girişimlerinden dolayı, .NET şimdi Google ve Apple platformlarına da girmektedir. Sonuç olarak, çok platformu kolayca desteklemek ve uygulamaları oluşturmak için bir seri programlama dili ile beraber .NET’i de kullanabilirsiniz.
13. Visual Basic
Visual Basic, işi görmenizi sağlayan bir dildir. .NET platformu için temel dillerden biridir ve Excel gibi kuvvetli ofis uygulamalarında hesaplama işlerinizi otomasyona sokmak ve iş ortamınıza destek olmak amacıyla uygulamalar geliştirmek için kullanılabilir, aynı zamanda en yaygın işlerinizi kolayca görebilir.
14. R
R dili büyük verinin ortaya çıkışına destek oluyor ve ciddi veri analizi ile işi olan herkesin 2015 yılında öğrenmesi gereken bir dil olarak kabul ediliyor. Bilim, iş dünyası, eğlence ve sosyal ortam gibi alanlarda, R dili neredeyse her ilgi alanına yetecek istatistik analiz ihtiyaçlarını karşılamak için öğrenilecek dil olmuştur.
15. Swift
Swift, bir yıldan daha kısa süre içinde dikkatlerden kaçmayan ve geliştiricilerin klavyelerine yeni, hızlı ve kolay bir şekilde Apple’nin Mac ve iOS işletim sistemlerini geliştiren bir dil oldu. Swift’in büyük kuvveti ve dostane yazım biçimi sayesinde bir Mac sahibi olan herkes için iOS veya Mac OS X ortamlarında yeni ve dehşetli bir şekilde güçlü bir dil ortaya çıkmış oluyor.
Çeşitli yerlerden edindiğin kaynaklar ;
HTML5/CSS
-------------
HTML5 :
http://www.w3schools.com/
Semantic:
http://semantic-ui.com
Bootstrap:
http://getbootstrap.com
Foundation:
http://foundation.zurb.com
Get UI kit:
http://getuikit.com/
960 grid system:
http://960.gs
Skeleton:
http://getskeleton.com
Less:
http://lessframework.com
Yaml:
http://www.yaml.de
Helium:
https://github.com/cbrauckmuller/helium
Metro:
http://metroui.org.ua
HTML5 Boilerplate:
https://html5boilerplate.com
Lime:
http://www.99lime.com/elements/
MontageJS:
http://montagestudio.com/montagejs/
CreateJS:
http://createjs.com
Javascript
-----------
jQuery:
http://jquery.com/
Prototype:
http://prototypejs.org/
Yahoo UI library:
http://yuilibrary.com/
Backbone:
http://backbonejs.org/
Underscore:
http://underscorejs.org/
Dojo:
http://dojotoolkit.org/download/
AngularJS:
https://angularjs.org/
EmberJS:
http://emberjs.com/
Ruby
-----
Ruby on rails:
http://rubyonrails.org/
Sinatra:
http://www.sinatrarb.com/
Ramaze:
http://ramaze.net/
Halcyon:
http://halcyon.rubyforge.org/
Padrino:
http://www.padrinorb.com/
Python
-------
Django:
https://www.djangoproject.com/
Gears:
http://turbogears.org/
Web2Py:
http://web2py.com/
Cherry:
http://www.cherrypy.org/
Flask:
http://flask.pocoo.org/
PHP
----
Zend:
http://framework.zend.com/
Symphony:
http://symfony.com/
Cake:
http://cakephp.org/
Codeigniter:
http://www.codeigniter.com/
Laravel:
http://laravel.com/
PhalconPHP:
http://phalconphp.com/en/
Silex:
http://silex.sensiolabs.org/
Slim:
http://www.slimframework.com/
Yii:
http://www.yiiframework.com/
FuelPHP:
http://fuelphp.com/
Perl
----
Catalyst:
http://www.catalystframework.org/
Gantry:
http://www.usegantry.org/
Mojolicious:
http://mojolicio.us/
Perl dancer:
http://perldancer.org/
ASP.NET
---------
ASP.NET:
http://www.asp.net/mvc
Java
-----
Spring:
http://spring.io/
Vaadin:
https://vaadin.com/learn
GWT:
http://www.gwtproject.org/?csw=1
Hibernate:
http://hibernate.org/
Play:
https://www.playframework.com/
Server side Javascript
------------------------
NodeJS:
https://nodejs.org/
Meteor:
https://www.meteor.com/
NoSQL databases
-------------------
MongoDB:
https://www.mongodb.org/
CouchDB:
http://couchdb.apache.org/
OrientDB:
http://orientdb.com/
Redis:
http://redis.io/
Hyperdex:
http://hyperdex.org/
Clusterpoint:
https://www.clusterpoint.com/
Relational databases
----------------------
MySQL:
https://www.mysql.com/
PostgreSQL:
http://www.postgresql.org/
sqLite :
https://www.sqlite.org/
Alttaki linkte anlatımlar mevcut klasör başlıklarından istediğin programlama diliyle ilgili dersleri bulabilirsin. Bunun dışında başka dersler anlatımlarda mevcut. Bende bir yerde rastlamıştım ve yer imlerime eklemiştim. Bayağı güzel bir kaynak umarım zamanla kaldırılmaz. :)
Kaynak