Not: Resimler tarafımca çekilmiştir.

Elektrik Kontağından Yangın Tehlikesi; İkitelli Aymakoop Ayakkabıcılar Sitesinde bir arkadaşımın ayakkabı imalat iş yerinde kullanmış olduğu, resimde gördüğünüz C32 MERLİN GERİN marka Trifaze sigortadır.

Elektrik Kontağından Yangın Tehlikesi

Akşamları iş yerini kapatırken sigortayı indirmeyi adet haline getirmesi başına bela almasını engellemiş. Aslında sigortanın bu hale geldiğinden habersizlerdi. Devamlı sigorta attığını belirterek beni çağırmıştı.

Aymakoop Elektrik Tesisatı

Aymakoop Ayakkabıcılar Sitesinin elektrik tesisatını ilk döşeyen ustaların, ustalığından şüpheliyim.

Bu kadar yükseğe sigorta kutusu konulmamalı. Bir müdahalede bulunmak isteseniz bile müdahale edemezsiniz. Normal bir merdiven ile sigorta kutusuna ulaşmak zor.

Faz, Nötr ve Topraklama kablo renkleri standart renklerde kullanılmamış. Faz rengini “Mavi” Nötr rengini “Siyah” olarak yanlış bağlanılmış. Maddi açıdan NYAF kablo yerine NYA kablosu tercih edilmiş.

Topraklama tesisatı

Sigorta kutusuna kadar Topraklama tesisatı çekilmemiş, Topraklama hattı çekmek isteyenler dükkan içerisinde bulunan sigorta kutusundan aradaki tavaya kadar kendilerinin çekmesi gerekmekte. 3 metre kablonun hesabını yapmışlar.

Trifaze Sigorta Atması

Kendisine daha önceden de iş yerinde kullanmış olduğu pres, fırın, kompresör, çay demleme makinesi, şok makinesi, sıva altı priz, aydınlatma v.b. gibi hatların ayrılması gerektiğini belirtmeme rağmen birçok kişinin yaptığı gibi önemsememişlerdi.

Aradan fazla zaman geçmedi. Sabahın köründe trifaze sigorta atması nedeniyle beni de alıp iş yerine gittik. 7’de kalktığımı kim görmüş : )

Elektrik sayaç panosu

Elektrik sayaç panosunda; Trifaze elektrik saati sigortalarını indirdikten sonra dükkan içerisinde bulunan sigorta kutusu yukarıda olduğundan dolayı ilk başta bende tam olarak göremedim. Merdivenin en ucuna basarak ulaştığım sigortayı söküp yenisini taktıktan sonra eski sigortayı kendisine uzatınca gözleri açık kaldı.



Kaynak: http://bielof.com/elektrik-kontagindan-yangin-tehlikesi/