Ana sayfaya girdiğimde benim dikkatimi çeken bu alan. Görüldüğü gibi de tek bir ticaret başlığı yok. Burası da sosyal yardımlaşma platformu olmadığına göre, üyelerin ticaretini arttırması için yapılan çalışmalar doğru. Premium üyelik için ücret veren bir adamın zaten sohbet konum öne taşınsın diye bir kaygısı yok. Adam ticaretini arttırmak için alıyor o üyeliği. Bundan da hem ücret ödeyerek foruma, hem de kendine pozitif manada çıkar sağlaması kadar doğal bir olay yok.

***'da eskiden aktiftim. Şu an için de diyebilirim ki, *** tüccar forumu olmadı hiçbir zaman. Ne zaman isteseniz, her konuda ücretsiz yardım alabiliyorsunuz. Her forumda kendine çıkar sağlamak isteyen insanlar çıkacak. Bunlar var diye forumun geneli hakkında bir çoıkarım çok sağlıklı gelmedi.

Yardım konularına cevap gelmeme nedenlerinden birisi ve bence en önemlisi, insanların forum kullanmayı bilmemesinden kaynaklanıyor. Forumda daha önce defalarca kez açılmış bir konuyu aratıp, bununla alakalı bir cevap verilmiş mi demeden eli hemen yeni konu açmaya gidiyor. İnsanlar da artık aynı konulara cevap vermekten sıkıldı. Ben bile böyle konulara denk geldiğimde artık yardımcı olmaya üşeniyorum. Çünkü az sonra ynı adamın, tek konu altında sorabileceği sorular için ayrı ayrı başlıklar açtığını görüyorum. Yetmiyor, birden fazla konuya açıyor.

Forumlar sürekli gelişir ve dönüşür. Bazen 5 - 10 yıllık üyenin vermediği faydayı 6 aylık üyeden alırsınız. Burada üye sayısı fazla derken nitelik ve niceliğe göre nasıl ayıracaksınız üyeleri?

Ticaretten önce forumu öldüren alan asıl gündem bölümleri. Herkesin bildiği üç-beş kişinin forumda ticaret de yapılan bir ortamda: din, siyaset ve spor başlıkları paylaşıp, bunların çoğunu da partizanlık derecesinde başka fikirlere saygı duymadan açmaları bence daha büyük sorun. Bir konuda birbirine abi diyen üye, siyaset başlığında birbirine neredeyse küfürler yağdıracak hale geliyor. Böyle ne yardılaşma ne de ticaret yapılır.

Bence en çabuk haliyle davetiye sistemi, kurumsal üyelik (3-5 TL'lik paketleri bitirmek adına), forumda belli haberlerin yöneticilerin sorumluluğunda görevlendirilecek kişilerce eklenmesi ve ben dahil kişilerin de ticaret yapıyorlarsa eğer foruma maddi olarak da ücretli üyelik alarak yardımcı olması ve yeni projelerin daha hızlı gerçekleşmesine katkı sağlaması gerekiyor.

Son olarak ticaret belli bir ahlakı gerektirir. Ticaret yapılan bir forumda da bu ahlaka sahip olmayan kişi barınamaz ama günlük konularda böyle bir durum söz konusu değil. İnsanlar düşünmeden ne isterse yazabiliyor. Bence ticaret alanının aktif olması, üyelere de olumlu etkiler getirecektir.

Özetle ben forumda ticaret başlıkları ya da alanlarının öne çıkarıldığını düşünmüyorum. Hala en aktif başlıklar yardım başlıkları. Bu forum ya da diğer her forumda her başlığı para gören insanlar olabilir. Bunlar biraz var diye forum elden gidiyor gibi bakmamak lazım. 3 yıllık üyeliğiniz var, 7 tane ticaretiniz olmuş. Demek ki zannettiğiniz kadar da herşeye ticari bakma durumunuz olmamış.

Herkese iyi forumlar...