Merhaba dostlar,



Öncelikle bu şekilde bir başlık açtımki, hepiniz konuya girin. Yazdıklarımı okuyunca başlığın neden bu şekilde olduğunu anlayacaksınız.


Ülkemizde her gün binlerce yüzlerce hatta binlerce web sitesi açılıyor. Bu web sitelerinin kimi bir anlık hevesle açılıyor, kimi ciddi projelendirme aşamalarından geçiyor. Ne yazık ki çoğu hüsranla sonuçlanıyor. Bu durumun birçok sebebi olabiliyor. Üzülerek söylemek gerekiyor ki, ülkemizde yapılan işler teknolojinin hep gerisinde kalıyor. Bu gün bu sebeplerden birine belki de açacağınız web sitelerine ışık tutacak bir konuyu sizlerle paylaşacağız. Yurt dışında açılan bir girişim neden hemen tutabiliyor, insanlar nasıl bu kadar fazla etkileşim sağlayabiliyor. Bize göre bunun en büyük sebeplerinden biri Gamification(Oyunlaştırma) diye tabir ettiğimiz bir kavram.
Projenizde kullanıcıların devamlılığını sağlamak, onların sitede geçirdikleri vakitlerini arttırmak, birbirleriyle olan etkileşimlerini arttırmak için kullanılan oyun vari metoda Oyunlaştırma denir.

Bu metot aracılığıyla GERÇEK bir kullanıcı odaklı web sitesine sahip olabilirsiniz. Öncelikle yapmanız gereken buna gerçekten inanmak. Bu inancı sağlayabilmek açısından birkaç örnek vermek istiyorum sizlere, Flappy Bird neden tuttu? Periscope neden bu kadar çok kullanılıyor? Neden Crysis daha çok oynandı? Neden insanlar World of Warcraft dururken, League of Legends oynamaya başladı? Neden twitch tuttu? Bu sorulara yüzeysel bakmayın biraz derinlemesine düşünün.

Hepsi insanların psikolojisinden faydalandı. Sadece en çok ne merak ediliyor, hangisinin aranma hacmi daha yüksek diye bakmayın. Birazcık büyük düşünün, aranma hacmini siz yaratın!

Bir web projesini oyunlaştırmak için şu yolları izleyin;

• Projenizi hikayeleştirin: Örneğin bir blog açacaksınız, kendinize hayali bir yol arkadaşı oluşturun. Fikri diye bir köpeğiniz olsun mesela siz blog yazılarınızı yazarken bu yazılarınızı eğlenceli hale getirir. Umarım darılmaz, kızmaz ama mesela Crpytosam nickini kullanan bir arkadaşımız mevcut forumlarda, bilenler bilir. Kendisinin Rıfkı isimli bir hayali dostu var. Tebrik ederim kardeşim yolun açık olsun. Ki oluyor da, bunu takip ederek görüyoruz. Yazılarını okuyan kimse sıkılmıyor, tekrar tekrar okuyor.

• İnsanların psikolojisine seslenin: Özellikle bizim insanımız rekabet dedin mi? Kumar dedin mi? üstlerine yok. Biraz bu duygularına seslenin insanların web sitelerinizde veya diğer projelerinizde.

• GERÇEKTEN sosyalleşin: Sosyalleştirme sadece sitenize var olan ağları bağlamakla sağlanmaz, sitenizin kendisini sosyalleştirin. Kullanıcı girişi ayarlayın, yorum başına puan verin. Skor tablosu oluşturun. Yarışmalar düzenleyin…

• Değişime önce tasarımdan başlayın: Tüm bu anlattıklarımızı öncelikle tasarımlarınızla birleştirin. Tasarımı western yapın, tasarımı uzay temalı yapın, tasarımı çocuk temalı yapın ama en azından tasarımı gören neyle karşılaşacağını içten içe fark etsin.

Bunlardan farklı olarak, lütfen programlı olarak ilerleyin. Biliyorum hepimiz sitelerimizi kurarken ne hayallerle kuruyoruz, ama içtiğimiz çayın hesabına kadar yapmazsak bu iş düzgün ilerlemez.

Yanlış bir cümle kullandıysam, bir gazla yazdım imla kuralları ve cümlelerde hatalarım olduysa, bilmeden birini kırdıysam özür dilerim.

Umarım hepiniz(hepimiz) mükemmel işlere imza atacak, sadece güncel makale değil, güncel teknolojileri de artık kullanacağız.

Saygılar, Sevgiler…