Merhaba,
Sorunuz tam acik degil. Yazilim ve tasarim konusunu oncelikle ayirmaniz gerekmekte.

Bireysel yazilimci ile ufak bir proje icin ornekten gidersem, "Şimdi bildiğim kadarıyla her yazılımcı yazdığı eserde kendine ait bir iz bırakır. " demissiniz dogrudur, kullandigi/izledigi bir yazilim standarti yoksa bu direk olarak belli olur. Ornek le 2 sayiyi 4 islem yapan kod parcasi yazdigini varsayalim.

function OzgurHesapislemi( int ozgursayi1 , int ozgursayi2, string islem)
{
// sadece 4 islem yapabilen bir fonksiyon
...
}

Bunu yazan yazilimcinin bir nevi imzasidir ama ciddi sirketlerde boyle bir yazima izin verilmez. Asagidaki biraz daha duzgun bir yazim
function HesapIslemi( int sayi1, int sayi2, string islem)
{
// sadece 4 islem yapabilen bir fonksiyon
...
}

Yukardaki 2 fonksiyonda 2+3 , 5*8 gibi islemleri yaparken ((4+3)*3)/2 gibi bir islemi yapamayacaktir. Musteri yarin obur gun bunu da isterse fonksiyon calismayacaktir.

Hem kurumsal hem de acik kaynak kullanmaya onem firmalar ise github gibi yerlerden CC MIT BSD lisansli kodlari alirlar ve projelerinde kullanirlar. Bunun avantaji hem daha jenerik hem de onlarca kez test edilmis olmasidir. Musteri ister 2+3 islemi yapsin ister ((4+3)*3)/2 islemi yapsin yazilan kod calisacaktir. Hem musteriye ilerde gerekebilecek fonksiyon verildi hem de maliyetlerden kisildi.

Diger taraftan musteri eger boyle bir kullanim (ucretsiz lisansli dahi olsa) istemiyorsa anlasmasinda belirtir. Yazilim firmasi da bunun maliyetini projeye ekler. Orneklersek HesapIslemi ucretinin musteriye maliyeti 30TL, musteri yarin obur gun ihtiyac halinde karisik islem seti istiyorsa bunun da maliyeti 200 TL olacak, verdigi 30 TL de cope gidecek. Arti parantez, firmanin elinde jenerik bir kod yazacak yazilimcinin maliyeti yuksek olacagi icin deneyimli biri yazacak, bunun testi vs ni de ekleyince 200 TL yi rahatca bulacaktir.

Bireysel is yapan yazilimcilarin bilgisayarlarinda HesapIslemi fonksiyonu daha oncesinden varsa size maliyetini 2 TL olarak ekleyecektir. Yok ben baskasinda kullanilan HesapIslemi fonksiyonunu istemiyorum derseniz. Tamam diyecek ve fonksiyonu degistirip sizden 20 TL isteyecek. Tamam diyerek degistirecegi fonksiyonda asagidaki gibi olacak.

function OzgurHesapislemiCokOzgun( int ozgursayi1ozgun , int ozgursayi2ozgun, string islem)
{
// sadece 4 islem yapabilen bir fonksiyon
...
}

Burada yazilimcidan cok isi yaptirmak isteyen musteri ne istedigini bilecek. Buyuk projeler icin her zaman en az 3 kisi masaya oturur. Isi yaptirmak isteyen, isi yapacak olan ve bilirkisi ( turkiye icin cok nadir bu durum)


* fiyatlandirmalar hayal urunudur, ornekle verilmesi gerektigi icin verilmistir.

--- devami konu ilerledikce gelecek.