https://www.google.com.tr ne kadar basit bir sayfa değil mi? Bir textbox form ve 2 tane buton var. Kolay gibi gözüken işler zor ve zor gibi gözüken işler kolay olur.

html verisi olmaz. html bir işaretleme dilidir. xml verisi olur.

www.sitem.com/resefransid/data.xml gibi bir çıktıyı sql datasında alırsınız. Bu data nasıl xml olur ve xml'i kimler hangi şartlarda kendi sunucusuna alabilir ve işleyerek nerede kullanmak isterse kullanabilir. Siz tüm bu yapılacaklar eylemler için kural belirleyeceksiniz.

Diyelim ki bir video sitesiniz var. Bir android biri ios biri de windowsphone olmak üzere 3 tane farklı mobil app var. Bu video verileri (ki en az 10-15 tane ayrı web servisi gerekiyor ) ve arama, beğenme, mesaj gönderme, video ekleme, video silme, üyelik vb gibi ayrı ayrı web servisleri gerekiyor Siz bu işleri nasıl yapacaksınız.

Diyelim ki bir e-ticaret siteniz var. XML web servisi alıyor ve işliyorsunuz. Bilgi haline getiriyorsunuz. Mobil sitenize, mobil uygulamalarınıza veyahut operasyondaki muhasebeye, depoya, tedarikçilere, kargoculara nasıl veri göndereceksiniz.

Herşeyin kalbinde web servisi vardır. Yeteri kadar yazdığımı düşünüyorum. Gerekli kaynakları verdim. Okuyan araştırır bulur. Öyle basit işler değildir.

Not: Veritabanından bir server side script ile çıktıyı xml ile verirsiniz. Diğerleri de bu xml veriyi alır ve işlerler. http://benfoster.io/blog/generating-dynamic-xml-sitemaps-in-aspnet-mvc temel olarak bu örnek verilebilir. Benim yazdığım kurumsal ve ciddi projelerin mantığıdır.