-
Üyelik
06.07.2011
-
Yaş/Cinsiyet
34 / E
-
Meslek
-
Konum
Antalya
-
Ad Soyad
x** x**
-
Mesajlar
338
-
Beğeniler
45 / 115
-
Ticaret
9, (%100)
Aşağıda Borçlar Kanunu'ndan verdiğim ilgili hükümlerde haklarınız açıkça belirtilmiştir. Elinizdeki ürün ayıplı mal statüsüne sokulabilir. Temayı aldığınız yerden iade talebi veya sorunun giderilmesi veya ayıpsız bir benzeriyle değiştirilmesi talebinde bulunabilirsiniz. Kimsenin sorunlu bir tema hakkında kanuni güvenceleri göz ardı ederek işlem yapmama hakkı yoktur.
MADDE 219 -Satıcı, alıcıya karşı herhangi bir surette bildirdiği niteliklerin satılanda bulunmaması sebebiyle sorumlu olduğu gibi, nitelik veya niteliği etkileyen niceliğine aykırı olan, kullanım amacı bakımından değerini ve alıcının ondan beklediği faydaları ortadan kaldıran veya önemli ölçüde azaltan maddi, hukuki ya da ekonomik ayıpların bulunmasından da sorumlu olur.
Satıcı, bu ayıpların varlığını bilmese bile onlardan sorumludur.
MADDE 227 - Satıcının satılanın ayıplarından sorumlu olduğu hâllerde alıcı, aşağıdaki seçimlik haklardan birini kullanabilir:
1. Satılanı geri vermeye hazır olduğunu bildirerek sözleşmeden dönme.
2. Satılanı alıkoyup ayıp oranında satış bedelinde indirim isteme.
3. Aşırı bir masrafı gerektirmediği takdirde, bütün masrafları satıcıya ait olmak üzere satılanın ücretsiz onarılmasını isteme.
4. İmkân varsa, satılanın ayıpsız bir benzeri ile değiştirilmesini isteme.
Alıcının genel hükümlere göre tazminat isteme hakkı saklıdır.
Satıcı, alıcıya aynı malın ayıpsız bir benzerini hemen vererek ve uğradığı zararın tamamını gidererek seçimlik haklarını kullanmasını önleyebilir.
Alıcının, sözleşmeden dönme hakkını kullanması hâlinde, durum bunu haklı göstermiyorsa hâkim, satılanın onarılmasına veya satış bedelinin indirilmesine karar verebilir.
Satılanın değerindeki eksiklik satış bedeline çok yakın ise alıcı, ancak sözleşmeden dönme veya satılanın ayıpsız bir benzeriyle değiştirilmesini isteme haklarından birini kullanabilir.
2 kişi bu mesajı beğendi.