Ben de dilin önemli olduğunu düşünüyorum. Kültürün en önemli öğelerinden biri dildir. Kültürümüzü yaşatmak istiyorsak dilimizi yaşatıcaz, bu kesin.
İnternet çağında, dünya halklarının giderek tek bir toplum haline geldiği bir konjonktürde biraz zor dili yaşatmak, ancak korunmalı ve yaşatılmalı. Sadece Türkçe değil, dünyanın bütün dilleri yaşatılmalı. Bunun en önemli aracı bana göre okumak. Okumaktan kastım doğrudan kitap okumak. İnternetten falan değil, gidip sahaflardan 30-40 yıl önce basılmış kitapları almak ve okumak. Ancak böyle korunur ve yaşatılır. Bununla birlikte gündelik yaşamda dili canlı bir şekilde kullanmak da önemli. Söz gelimi binlerce kelime olan dilimizin sadece 300-500 tane kelimesini kullanıyoruz günlük hayatta. İnternet dili, radyo yada televizyon vb teknolojik aletler çoğunlukla ingilizce kelimelerle dolu. Hatta insanımız inandığı tanrı ile iletişim kurarken bile yabancı bir dil kullanıyor. Anlamadığı dilde ezan dinleyip anlamadığı dilde okuyor duaları.
Konu tartışmaya açık, tartışılması ve önemsenmesi gereken de bir konu. Tabii tartışırken bazı şeyleri de göz önünde bulundurmak lazım. Şöyle ki; dünyada toplumlar artık diğer toplumlardan yalıtık, kendi kabuğunda yaşamıyor. Özellikle internet çağında hepimiz neredeyse aynı toplumun parçası haline geliyoruz. Uluslararası ilişkiler, ekonomi, siyaset, sanayi, teknoloji vb ilişkileri kolaylaştırmak için de belli ortak ölçüleri kullanmak, bazı alanlarda ortak bir dil tutturmak zorunlu oluyor. Söz gelimi, çinde üretilen ve dünyanın her köşesine satılan milyon çeşit ürün var. Etiketleri, açıklamaları, kullanım klavuzları vb çinceolsa kimse anlamayacak. Ancak adamlar ingilizce yapıyorlar, ve dünyanın dört bir yanında pek çok kişi kolayca anlıyor.