Türkiye sınırından dört bir yana neresi olursa çıkış yapın, et kilo fiyatları direk 15 liralara düşüyor, burada ise 45-50 lira :) nasıl olabilir ki ? Kazık işte bildiğin.
Topraklarımız verimli kocaman ülkeyiz ama kaynakları halktan başka herkes yiyor. Bu nüfusla bu verimli topraklarla etin bu ülkede 10 liradan fazla olmaması lazım. Almanyada maaşlar bizim 3-4 katımız, et fiyatları ise 3 de 1'i kadar, hadi orası gelişmiş ülke, fakir dediğimiz balkan ülkelerinde maaşlar 300-400 euro ( bura ile hemen hemen aynı), et fiyatları ise yine buranın 3 de 1'i kadar. Nereden bakarsak bakalım Türkiye çok pahalı. Bu ülkenin dışına bir kere çıkan zaten nelerde nasıl kazıklandığımızı görür. Buradan giden mallar bile orada daha ucuza satılıyor ötesi var mı ?
turkojen34 kalmadı zaten. Hep böyle köylük bir yerde ev alayım orada yaşayayım istiyorum, o yüzden Marmara bölgesinde bir sürü köy gezdim. Köylerde ölümü bekleyen ihtiyarlardan başka kimse yok, onlar da eskisi gibi ekip biçmiyor, hayvan bakmıyor. Çoğu araziler hep boş, koca koca çiftliklerde hayvan falan kalmamış, kendi ihtiyaçları için yahut hobi için tek tük bakıyorlar. 10 sene sonra kalanlar da ölünce ne olacak hiç bilmiyorum. Köyden bir kez çıkan şehre alışan geri de dönemez, diş macunu gibi sıkarsın ama geri dolduramazsın durumu var. Köye yerleşmek isteyenler içinse durum daha kötü, çok büyük paralar olmadan gitmek yerleşmek mümkün değil.
Keşke devlet köylerden yer yurt verse, arıcılıkta yaptığı gibi hayvancılık eğitimi sonrası belli sayıda borç hayvan verse, belli bir oranda nüfusu köylere göçe teşvik etse. Ancak böyle bir şeyler ile çark tersine döner, ev arazi 150-200k, 10 hayvan 150-200k kim nereden bulacak alacak da köye geri dönecek. Yaptıkları programlar var aslında ama prosedürü zor ve büyük projeler istiyor, çok uğraşan gördüm ama o paraları alabilen daha göremedim :) bu kadar zor olmamalı, büyük projelerden ziyade köye insan çekmenin yolları aranmalı bunun için büyük teşvikler olmalı, misal tapu vermesin satışını yasaklasın sadece üzerinde yaşama ve ekip biçme hakkı versin, dünya kadar insan hemen faydalanmak isteyecektir. Yine köylere ucuz mazot, devlet destekli hasat sonrası ödemeli tohum vs. Buna benzer şeyler yapılırsa 5-10 yılda hayvancılık da tarım da tekrar düze çıkar. Millet doğru düzgün fiyatlarla et yemeye başlar.