-
-
Yaş/Cinsiyet
37 / E
-
Meslek
WebProgramlama
-
-
Ad Soyad
H** F**
-
-
-
Ticaret
3, (%100)
Selamun Aleyküm, daha önce bir kaç tane ssl hakkında ne olduğu ne işe yaradığı tarzında konular açıldı, kendimde bazı bloglarda bu konuyu okudum ancak bir web programcı olarak şunu çözemedim. Benim kullanıcıdan almak istediğim hangi veriyi engelliyor bu ssl.
Yani adam kullanıcı adını girdiğinde bana onun şifreli halini mi veriyor ? Eğer böyle ise daha önceden kayıtlı olan kullanıcıların tekrar değişmesi gerekir diye düşünüyorum. Ancak böyle bir şey değil sanırsam.
Yani diyelim ki ben kullanıcıdan bilgi sızdırmak isteyen bir site sahibiyim. Bu ssl benim neyi yapmamı engelliyor ki kullanıcı güvenli oluyor ?
23759
WM Aracı
Anonim Üyelik
-
-
Yaş/Cinsiyet
- /
-
Meslek
-
Ad Soyad
** **
-
-
-
Ticaret
10, (%100)
SSL diyelim ki bir yerden alışveriş yapıyorum alışveriş yaparken hacker beni izliyor. Keylogger girmiş bilgisayar farz edelim. Ben girdiğim zaman kart bilgilerimi şifreli hallerde sunucuya gönderiliyor. Yada diyelim ki biri kredi kartı loglarını çekmek istedi hepsi şifreli görünüyor. Ama bunu aşmanın yöntemi var mıdır? Elbette vardır. DNS spoofing ile kullanıcı ağı dinlenir gelen şifreli bağlantıyı Linux ortamında çözersin. Tüm bilgiler elinde olur hemen hemen böyle bir şey :)
-
-
Yaş/Cinsiyet
36 / E
-
Meslek
Öğrenci
-
-
Ad Soyad
A** Ö**
-
-
-
Ticaret
2, (%100)
SSL sertifikası kısaca Sunucunun tarayıcıya bu ziyaretçinin güvenliğini ben sağlayacağım deme şeklidir.
Yani şöyle güncel yaşamla bir örneklendireyim.
SSL sertifikanız yoksa Sizi polis korur. SSL sertifikanız varsa polis+ bide özel güvenlik korur. ( Burda ki siz, Sitenizi ziyaret eden ziyaretçi oluyorsunuz ).
SSL sertifikaların çeşitliliğini de, özel güvenlik, bodyguard vs gibi düşünün.
1 kişi bu mesajı beğendi.
Okşadıkça insanları, içinden çıkıyor Cini...
-
-
Yaş/Cinsiyet
38 / E
-
Meslek
Yazılım Uzmanı
-
-
Ad Soyad
H** B**
-
-
-
Ticaret
2, (%100)
Öncelikle kavramları bilmen gerekiyor, Standart web uygulamaları 80. Port üzerinden çalışır, ve GET-POST işlemlerinde herhangi bir standart şifreleme yoktur. (Yazılımcı olarak yapabilirsin) SSL olan web uygulamaları ise SSL olduğu için 443. Port üzerinden 128 Bit yada üstü şifreleme üzerinden çalışır. GET-POST işlemlerinde 3. bir kişi araya giremez. Araya girebilmesi için, sunucu üzerindeki SSL sertifikasının kendisinde de olması gerekir ki, olsa bile her babayiğidin yapabileceği bir şey değildir.
SSL sertifikası site kullanıcılarını dışardan gelen saldırılardan korur, sitenin yazılımcısı olarak her haltı kendi sitende elbette yiyebilirsin.
-
-
Yaş/Cinsiyet
33 / E
-
Meslek
Yazılım Mühendisi
-
-
Ad Soyad
F** A**
-
-
-
Ticaret
17, (%100)
Siteden sunucuya veya 3. bir sunucuya(banka posu) giden veriyi şifreler ve o şekilde gönderir. Kart numarası 1234 ise bunu 456sdf564rfe45 olarak gönerir ve uzaktan bu karta ulaşmak isteyen kişi şifrelenmiş halini görür. Ssl ciler şifreleme yöntemlerine o kadar çok güvenir ki hacklenme durumunda ssl kalitesine bağlı olarak 5bin usd veya 20 bin usd garanti verebilir.
-
-
Yaş/Cinsiyet
36 / E
-
Meslek
Öğrenci
-
-
Ad Soyad
A** Ö**
-
-
-
Ticaret
2, (%100)
O zaman sana şöyle açıklayayım hocam.
Sen bir kullanıcının giriş bilgilerini görebilmen için sunucuya erişim izninin olması gerekir ( Site senin olduğu için Zaten iznin var ).
Kullanıcıya ait Giriş bilgiler veritabanında ekli olduğu için sen bunları görebilirsin. Ama kredi kartı gibi yalnızca tarayıcı arayüzünü kullanarak yapılan işlemler veritabanına kayıt olmadıgı için sen işlemlere erişemiyorsun. Daha doğrusu SSL sertifikası senın kullanıcı tarayıcısına erişmeni engelliyor. Asıl mantıgı ve olay tam olarak bu.
Yoksa senin düşündüğün gibi olsaydı şayet, biz bi siteye üye oldugumuzda o hesaba tekrar bi giriş yapamazdık.
-
-
Yaş/Cinsiyet
36 / E
-
Meslek
Öğrenci
-
-
Ad Soyad
A** Ö**
-
-
-
Ticaret
2, (%100)
:)
Yazılımsal olarak örneklendiremeyeceğim ama anlatmaya çalışayım :)
Mesela siz diyorsunuz ya Textarea'dan bilgi çekiyorum diye. Eğer sitenizde SSL olsa siz o veriyi okuyamazsınız ( Eğer yapılan işlem sizin sunucunuzu alakadar etmiyorsa tabi ).
SSL sertifikası güvenli bir ara bağlantı sunar. Size şöyle söyleyeyim. Ziyaretçi bir işleme onay vermediği sürece siz kullanıcının yapmış olduğu herşeyi şifrelenmiş olarak görürsünüz.
Örneğin sitenize girdim ve yorum yapacam. yorumun textarea kısmında ben cumlelerimizi yazıp gönder butonuna basmadıgım sürece bu veriler şifrelenir. Gönder butonuna bastıktan sonra işlem sizin sunucu tarafından karşılık bulursa normalleşir.
... sitenizde iş bankasına ait kredi kartımla satın alma işlemi gerçekleştireceğim diyelim. Bilgilerimi girip gönderdiğim zaman bilgilerim sizin sunucuya değil, iş bankasının kendi sunucusuna iletilir. Bu iletim esnasında siteniz yalnızca bir aracıdır ve benım bilgilerimin hepsi şifrelenir. Sizin sunucuda bilgilerim çözümlenemez. Bu şifrenin çözümüde yalnızca iş bankasının sunucusunda bulunuyor. Bi nevi kilit-anahtar ilişkisi var.
Benim gönderdiğim tüm bilgiler Bir kilittir. Anahtarı ise işlem yapmak istediğim yer hangi sunucuysa orasıdır. iş bankasını alakadar eden bir işlem sizin sunucularınıza şifreli olarak düşer.