Öncelikle sunucu kurmaktan ve karmaşık sunucu işlemlerinden anlamadığımı belirteyim. Kafama her zaman takılan bir soru var. Paylaşımlı hosting ilanlarında her zaman "% 25 CPU izni" ya da "%40 CPU izni" gibi değerler görüyoruz.

Şimdi bu değerler neyi ifade ediyor? Örneğin sunucuda 3 GHZ hızında 16 çekirdekli bir işlemci varsa tek çekirdekten %25 hakkı mı yoksa tüm bir işlemciden %25 hakkı mı?

Bunu şunun için soruyorum. VPS'ler anladığım kadarıyla (genellikle) bir sunucunun çekirdek sayısına göre bölünüyor ve 16 çekirdekli bir sunucuda 16 VPS oluşturuluyor. Şimdi 16 çekirdekli bir makinede, eğer paylaşımlı hosting tüm çekirdeklerin %25 hakkını kullanıyorsa bu doğal olarak VPS'den daha hızlı olacağı anlamına gelmiyor mu?

İster tek çekirdek isterse tüm çekirdekler olsun nedense tüm satıcılar yalnızca oran yazıyor. Ama 3 GHZ işlemcili bir sunucu ile 2 GHZ işlemcili bir sunucunun % 25 CPU kullanım izni vermesi aynı değil.

Örneğin Radore'un "Paylaşımlı Web Hosting" hizmetinin SSS bölümünde "Bir kullanıcı 1 (bir) işlemci çekirdeğinin tamamını kullanabilir" yazıyor ve karşısında da değer olarak 2 GHZ yazıyor. Ben açıkçası şu an kullandığım paylaşımlı hostingin bana %25 CPU hakkı verdiğini biliyorum. Varsayalım aynı işlemciyi kullanıyorlar. O takdirde Radore'a geçtiğimde 4 kat daha fazla mı CPU kullanım hakkı kazanmış olacağım?