komedyatube adlı üyeden alıntı

Mağara_Adamı

İnternette şöyle bir ibare buldum bunu açıklayabilir misiniz ?

''Peki embed kodu verilerek paylaşıma açılan video, hak sahibi olan eser sahibinin veya bağlantılı hak sahibinin kendisi tarafından yüklenmişse durum ne olacaktır? Çoğu zaman embed kodu açık olarak (yani videonun başka sitelerde gösterimine izin vererek) videoyu Youtube, Vimeo gibi sitelerde paylaşıma açan, eser sahibinin kendisi veya bağlantılı hak sahibi kurum olmaktadır. Artık embed kodunun açık tutulması ile video herkesçe paylaşıma açılmıştır, yani kanunun deyimiyle umuma açılmıştır ve eser sahibinin bu noktada rızası mevcut kabul edilir.

Bundan sonra videonun bir başkası tarafından aynı kodla sitesinde yayınlanması üzerine hak ihlalinin oluştuğu iddia edilebilir mi? Hayır. Ayrıca eser sahibi dilerse embed kodu ile paylaşıma kapatılması seçeneğini kullanarak çoğaltma hakkını da kısıtlayabilir.''


Bu düşünce tamamen yanlış bana göre. Nedenine gelince; Bir eserin paylaşıma açılması, izinsiz kullanılabileceği anlamına gelmez. Siz o videoyu kendi sitenize yüklediğinizde Yayıncının rızası dahilinde mi ekliyorsunuz ?

Bu yazdığınıza göre, eğer bir video youtubede yayınlanmış ve embed kodu açıksa bunu herkes kullanabilir diyorsunuz. O zaman bende size şunu sorayım ;

Embed kodu açık bir şekilde yayınlanan videoları yine youtube üzerinden kendi kanalınızca yayınladığınızda neden Telif Hakkı ihlali uyarısı alıyorsunuz ?

Siz neticede o ürün üzerinden kazanç sağlıyorsunuz. Bu ister video reklamı olsun isterse kendi sitenize ekleyip sayfa üstünden kazanç olsun fark eden birşey yoktur.

Yukarıda da yazdıgım gibi youtube üzerinden incelemeler çok hızlı ( robotlarla) sağlanıyor. Ancak websiteleri üzerinden bu süreç tam bir piyango. Bazen 2 yıl sürer bazen iki gün.