Bazı kurumlarda web sitesi altyapısında (bilgi işlem ve tüm departmanları dahil) çok sayıda mühendis çalışıyor. Bu mühendislerin ortalama personel maliyeti (maaş sigorta yemek servis vs) aylık 8-10 bin tl. 20 kişi çalıştığını düşünelim. Aylık 200 bin tl yapar yılda 2 milyon tl. Bu büyükşehir belediyesi.

Yazılım departmanında çalışanlar ortalama maaşın üzerinde maaş alıyorlar. Bugün belediye işçisi bile 2.500 tl maaş alıyorsa bir yazılım mühendisinin ayda 8-10 bin alması anormal olmaz.

Bunun alt belediyeleride vardır. Hergün girilmesi gereken ciddi veriler ve dikkat gerektiren çok sayıda işlem. Belediyenin yazılım işleri, güncellemeleri bitmez.

Sunucu gideri, elektrik vs müdür maaşları, şef maaşları demekki yıllık 2. 5 milyon tl yi bulabilir.

Ben özel bir üniversitede veritabanı sorumlusunun aylık 6-8 bin tl maaş aldığını biliyorum. Yazılım mühendisleri 10-15 bin tl.

3 yılda 7.5 milyon tl. Yılda 2.5 milyon tl yapabilir.

Aslında dışarıdan bakınca bile yıllık 2. milyon tl yi kabaca bulabiliyorsak 3 yılda 7.5 milyon tl gider çokta uçuk değil.

Bir konu hakkında gerçekten yorum yapabilmek için önce bütçeyi o bütçenin alt kalemlerini yani yıllık 2.5 milyon tl nin ay ay nereye harcandığını incelemek lazım. Bunu yapmak bile aylar alır. Bugün bir vergi incelemesi aylarca sürüyor. Ondan sonra karar veriliyor.

Biz buradan bir oturumda hesap kitap bilmeden yıllık 2.5 milyon nereye harcanıyor uçuk dersek pek bilimsel ve anlamlı olmaz.

Dediğim gibi önce kalemleri görmek lazım.

Ek Olarak:

SertacYANIK adlı üyeden alıntı

HTTPS bile yok. Yazık.

Site değerini savunanlar var kürekle kafalarına vurmak istiyorum. ;)


Hocam sadece yıllık 2.5 milyon lira web sitesi tasarımı!!! olabilir mi? :D Akıl var mantık var.

Ek Olarak: Bir üniversitenin yıllık web harcamalarını şimdi öğrenip size yazacağım. Ne demek istediğim tam anlaşılacaktır.

Ek Olarak: Şu anda ulaşamıyorum ama bana dönüş yapacaktır. Amas şunu biliyorum ki kimsenin pek bildiğini de sanmıyorum.

Üniversitede okuyan öğrenci grupları web sitesi istediklerinde bunu üniversite yönetiminin ortalama 5-6 bin tl ye dışarıya verdiğini biliyor muydunuz? Ayda ortalama 2-3 tane sadece dışarıya böyle ihale veriliyor.

Bu kalem bile yıllıkta 200 bin tl yapar?