konuma hoşgeldin,
bu konuyu 10 yıldır eğitim gören ve şuan lise 2.sınıfda olan Nihat TURAN olarak yazıyorum.
öncelikle benim için eğitim sistemi nedir?
insanları robotlaştırıp kendi işinde çalıştırmasını sağlayan bir saçma sistem.
öğretmenlerim bana hayalindeki meslek nedir diye sorunca ben yazılım mühendisi olmak diyorum. 'oo çok hoş, geleceği iyi olan ve bolca para dönen bir iş' diye geri dönüş alıyorum. sonra eğitim sisteminden nefret ettiğimi söyleyince 'ee sen yazılım mühendisi olmak istemiyormuydun? böyle mi olacaksın?' diyorlar.
ama anlamıyorlar, artık robotlaşan insanlar grubundalar çünkü. okumak adamlık olmuyor. bunu anlamaları gerekiyor!
hayatlarında 1 proje gerçekleştirmemiş, 1 icat yapmamış insanlar gelip öğretmen oluyorlar ve sözde bize bir şeyler öğretmeye çalışıyorlar. ama fiiliyat; 50'nin üstünde not alıp dersten geçmek.
bana göre ilk okul 4'ten sonrası boş eğitim.
şimdi dersleri ve bana göre gereksiz olma sebeplerini yazacağım.
BEDEN EĞİTİMİ
haftada 2 saat görülüyor, sözde bedenimizi eğitiyoruz ama fiiliyatta boş ders.
askerlik için gerekli bir şey olabilir ancak doğru verilmiyor.
BİYOLOJİ
tamamen doktor olmaya yönelik, o zaman bırakın da doktorluk bölümüne gideceklere öğretin.
COĞRAFYA
Genel kültür açısından iyi olabilir, ama siz internetten öğrendiğiniz hangi bilgiyi ezberleyip sınava girdiniz?
DİL VE ANLATIM
okumayı yazmayı öğrendikten sonra nedir bu tartışmanın özellikleri? sunumun özellikleri?
FİZİK
onun bunun formüllerini ezberlemek ve sınava tabii tutulmak!?
GÖRSEL SANATLAR/MÜZİK
bu 2 ders kimilerine göre gerekli kimilerine göre gereksiz.
resim kabiliyeti iyi olan birisi görsel sanatları sever, kötü olan sevmez.
müzik ise tamamen saçma, herkes müzik yapamaz ki sen bunu flüt ile mi öğreteceksin?
KİMYA
asitlerin ekşi olduğunu, bazların acı olduğunu zaten biliyorduk, neden ezberletiyorsun?
MATEMATİK
4 işlemi bilmek yeterli, diğerleri hiç bir işine yaramayacak!
TÜRK EDEBİYATI
sanatçılar kendi şiirlerini ezberlememişken öğrencilere niye ezberletiliyor?
--
Şimdi bakın eski adamlara;
İbni Sina sizce fizik dersi görerek mi bu kadar bilgi sahibi oldu?
Albert Einstein sizce gördüğü eğitimlerlemi bu kadar ilerledi, yoksa yaptığı deneyler ilemi ?
Pablo Picasso sizce resim dersi görerek mi başardı?
Nikola Tesla eğitim sayesinde mi alternatif elektrik akımı buldu?
bu değerli insanlar hayalindeki mesleğe kendileri adım attılar! kendileri başardılar!
zaman kısa, hayat kısa; bir şeyler başarmamız gerekiyor, oyalanmamalayız.
geçen ay bu düşüncemi destekleyen bir video gördüm, bu videoyu da sizlerle paylaşmak istiyorum.
buda 3 idiots filminden bir alıntı
sizlerin de düşüncelerini bekliyorum.
son sözüm; BANA GÖRE EN İYİ EĞİTİMİ İYİ BİR MÜHENDİS VEREBİLİR, ÖĞRETMEN DEĞİL!
Eğitim sistemi bozuk bunu aksini kimse iddia edemez lakin şu anki bu düzende o yapmak zorunda olduğunuz derslerinizi başarılı bir şekilde geçmeye çalışmanızdır. 2013 yılında üniversitede matematik dersinde bile kümelerden başladık :) ama sisteme kızıp dersi bırakmadık çalışıp çabalayıp üniversiteyi 3. bitirip iyi bir maaşla iyi bir yerde çalışmaktayım. Yani anladığım kadarıyla iyi dertlenmişsin bu dertlenmenin sonucu olarak okuldan uzaklaşma.Sen çalışmana devam et. Videolardaki gibi cevap da verme hocalara geçirmiyorlar sonra :D
Aslında haddime bile değil belki bu konuda yorum yapmak ama bende aynı fikirdeyim. Sistem kötü.
Her zaman sınavdan 100 almak için çalıştık , Konuyu öğrenmek için değil. Çünkü buna mecbur bırakıldık. Hiç icaat yapmadık veya el işi gibi derslerde hobimiz yada yeteniğimiz olmayan konularda zorlandık. Siz lisede olduğunuz için ben birde başınıza gelecek üniversite kısmından hikaye niteliğinde bir kesit vereyim.
Saçın uzun diye muhafazakar hoca sana takar. Kapalısın diye laik hoca takar. ( gerçi bunlar azaldı sanırım ) Ben ise üniversite hayatım boyunca Bir yar doç 'un Benimde maaşım çok iyi çok para alıyorum demesinden başka birşey öğrendim. Sürekli ders sırasında telefonu çalan ve banka aradığını söyleyip çok iyi müşteri olduğu için bankacıların '' köpek '' gibi yalvardığını iddia eden kişiliksiz bir yar doç. :/ ( sanki birşey verince parayı biz kazanıyoruz , bknz : Meslek bilgim )
İşin özeti hayatımdan birşeyler katarak eğitimcilerin yanlışlığına örnek verebilirim diye düşünüyorum. Çocukluğumda Türk sanat musikisi için UD dersi aldım ve ilk hocam berbattı sürekli kızardı. Çocuktum kocaman ud kucağıma sığmaz sürekli kayar düşerdi ve ben öğrenmekte zorlanırdım. Hocam çok iyi çalardı ama öğretemezdi. Camia için idol sayılabilirdi. Daha sonra başka bir hocaya geçtim. Camia için daha büyük idol bölgede efsane sayılabilecek birisiydi. Özel yapım çocuklara uygun ud ile yaptırttı. O ud ile öğretti ve yavaş yavaş büyük bir uda geçtim. Herşeyi süper öğretti kendisi. Çünkü eğitim bilgisi vermek üzeri kurulmuş.
Ehliyet alacaktım, hocanın tek sözü önemli olan ehliyet sınavını geçmek değil önemli olan trafikte kullanabilmek diyerek sürekli öğretici cümlelerle yönlendirerek öğretmişti. Bir çok arkadaşımın hikayesinde ise ''gaza bas freni çek '' şekilde emir nitelikli talimatlar gelmiş. Peki sordun mu adama sinyal nerede, gaz nerde biliyor musun ? Hayır öğretme isteğin yok.
Orta okuldayken bile matematik öğretecek bir hocamın eğitim tarzı şöyleydi :
6.sınıf konusu : zaten bunu 5.sınıfta gördünüz geçiyorum. 7.sınıf konusu : zaten bunu 6.sınıfta gördünüz geçiyorum. 8.sınıf konusu : zaten bunu 7.sınıfta gördünüz geçiyorum hadi öss ye girin.
Sistem o kadar bozuk ki herkes kendi hikayesinden 1 parça yazsa destan olur. :/
İlk okullarda en çok katkı payı veren , maddi olarak iyi durumda olanlar hep el üstündeydi benim dönemimde. Orta okulda abilere gidenlerin notları yüksekti ve hiç birşey öğrenmedim. Okuma yazma haricinde. Üniversitede ise Osmanlıca hocam , Arapça bilmeyen öğrenemez boşuna gelmiş diyerek sürekli maaşının ne kadar olduğundan , bankaların ona it gibi yalvararak kredi vermek istediğinden bahsederdi. ve yine birşey öğrenemedim.
Üniversitede yar doç ünvanı ile eğitim veren kalitesiz bir insanın 1.5 yılda öğretemediği Osmanlıca yı özel bir kuruluşun gönüllü olarak hizmet veren asıl mesleği memurluk olan ve osmanlıcayı sadece hobi olarak öğrenmiş bir eğitmen 3 ayda öğretti. Malesef bizim öğretmenlerimizin bir çoğu bildiklerini aktarmayı istemiyor yada bilgiyi öğreterek aktarmak yerine ezberletmeyi istiyorlar. Belki de kolaylarına geliyor. Ama benim umudum büyük. Çok yakın zamanda düzelecek bu durum. Çünkü 88 ve sonrası doğumlu sosyam medyadan tanıdığım, kimileride çocukluk arkadaşım olan öğretmenlerin tutumları harika. Çocuklarla iç içeler.
2.videoyu biliyordum ve genel eğitim sisteminin problemidir. 1.video ise ilk defa gördüm ve virgülü dahi doğru.
Bu osmanlıcadaki örnek ingilizce içinde geçerli. 10 yıldır ingilizce görüyorum ve yarım yamalak biliyorum, yarım yamalak ingilizceyide script yapımcısı ile ingilizce konuştuğum için biliyorum.
lise terkim kaydımı yapıp bıraktım okulu :S
orta okulda cok fazla devamsızlık yapıordum ama hep okula gidenlerden daha yüksekti notum buna rağmen 45 gün devamsızlıktan sınıfta kaldım 8.sınıfta sonraki sene başka bi okulda tekrardan denemek istedim onlarda 2 ayı geçkin devamsızlık yaptım sırf notlarımdan dolayı geçirdiler bende önceki müdüre beni bıraktıgından dolayı kızmıstım ama okulda bişeyler eksik gibi hiç tat alamıyorum bişe kazanmıorum öğrendikleri 2 kelime edebiyatla sürekli öğrencileri yerin dibine sokuolar. Özellikle kadın hocalar artık her ders kavga ediorduk.
bende bıraktım suan mutluyum :) gül gibi aile meslegiyle geçinip üstüne internet sayesinde sürekli bişeler öğreniyorum. Eğer okusaydım suan 10 sam ozaman 1 olurdum. Gene bi işe yaramazdım bu sistemle.
Sırf diploma için okursan ileride çok pişman olursun. Aile mesleğimizde yok diyorsun, o zaman liseyi boşa geçirmemeye çalış. Her ne kadar dediğin gibi birşey yapamayan insanlardan lisede eğitim verilse de sen biyolojiden coğrafyaya kadar derslerini güzelce çalışıp üniversiteye girerken hem okul puanın yüksek olmasını hemde üniversite sınavında kafan rahat etmesini sağlamalısın.
Bende senin gibi düşünüp liseyi birazcık boş koydum ve şuanda üniversite 2.sınıf bilgisayar mühendisliği okuyorum ve keşke lisede derslerime güzelce çalışsaydım diyorum. Çünkü üniversitedeki derslerin yarısı liseden altyapı istiyor. Altyapın yoksa üniversitede zorlanıyorsun. Mardin'de doğup büyüyüp liseyi bitirdikten sonra İstanbul Üni. Tıp Fakültesi'ni kazanan ve daha sonra Nobel Kimya ödülü kazanıp bilim dünyasına adını altın harflerle yazdıran Aziz Sancar'da bu eğitim sisteminden çıktı. Tıptan sonra en zor dal mühendisliktir. Sen derslerine çalışmayıp yazılım mühendisliği istiyorsan asla değil ama olman çok zor. Mühendislik hem zor hem zevkli bir meslek dalıdır. Lisede ne kadar çok çalışırsan faydasını üniversitede çokça görürsün. Eğitim sistemi çöp diyip sende o çöplükte kaybolup gitme. Seçimini yap :)
Buradan yıllar önce okuma hayatıma müdehale eden öğretmene hakkımı helal etmiyorum 12 yaşında bir çoçugun Akıl yapısını kabul edip öğretmenin aklına uyan Ailemede Sitem ediyorum.