Optimizasyonlar farklılık gösterebilir. Bir çok konuda optimizasyon yapılabilir fakat genellikle hız konusunda yapılır. Bu konuda önce site hızını etkileyen faktörleri belirlemek gerekir. Mesela bunun temel faktörü resim boyutlarıdır. Bazı resim sıkıştırma pluginleri kullanarak sitenizi rahatlatabilir böylece optimizasyona ilk adımı atabilirsiniz. Sıkıştırma işlemi resmin MB türünden boyunu küçültür, böylece fazla alan kaplamaz ve yükleme kolay olur.
Diğer bir faktör ise cache eklentileridir. Kişiler önermese de önerilerim arasında yer alır her zaman. W3 Total Cache gibi önbellekleme eklentileri sitenizin sayfalarının bir kopyasını oluşturup sunucuda saklar. Böylece kullanıcılar sürekli sayfayı yeniden yüklemeyi beklemezler ve direk girdikleri için siteniz hız kazanır.
Google Site Hız ölçme platformunda genellikle gördüğümüz " Oluşturmayı Önleyen JavaScript ve CSS Kodları " ve çoğu kişinin fazla bilgisi olmayan bu işlemide şöyle özetleyelim. Sitenizin başlık kısmında bulunan JavaScript ve CSS kodları tamamen yüklenmeden tarayıcı sitenin devamını işleyip görüntüleyemez. Bu sebeple Google Javascript ve CSS kodlarını sayfanın footer bölümünde async şekilde eklemeyi öneriyor. Bunu sağlamak için Async JS and CSS adlı eklentiyi kurup Ayarlar başlığı altından Async Settings e gelip bütün kutucukları işaretleyin. Eğer bu işlemden sonra sayfanızdaki bazı bileşenler doğru çalışmaz ise Load Javascript asynchronously kutucuğundaki işareti kaldırın.
Yine sayfa hızını arttırmak için Remove query strings from static resources eklentisini sitenize kurun. Bu sayede sitenize eklenen JavaScript kodlarının sonunda ki gereksiz versiyon parametrelerini kaldırıyor.
Use Google Libraries eklentisini de yükleyebilirsiniz, böylelikle WordPress kurulumuyla gelen Jquery kütüphaneleri siteniz yerine direkt Google üzerinden kullanıcılara sunulacaktır.