öz türkçe ile bloglanmasına karşıyım, bürokrat değiliz çağzrı merkezi elemanı değiliz neden bloglarken dikkat edelim böyle şeylere, bu dediğiniz yetkili sitelerde falan olur. Bloggerım ben istediğim gibi yazarım...
buna ne diyorsunuz? ne önerirsiniz?
buna ne diyorsunuz? ne önerirsiniz?
Konuşma dili ile yazı dili birbirinden farklıdır. Konuşurken "yapcam, etcem" diyoruz. Ama yazı yazarkan "yapacağım, edeceğim" diye yazmamız gerekiyor. Eğer konuştuğumuz gibi yazmaya kalkarsak dilin yapısını bozmuş oluruz. Tabii ki blogunda dilediğin şekilde yazmakta özgürsün. Mesela ben konuştukları gibi yazan kişilerin sitesini takip etmeyi pek tercih etmiyorum. Çünkü karşımdaki adamın yazdığı yazıya gereken önemi vermediğini düşünüyorum. Türkçe'mize olabildiğince dikkat ederek yazan kişileri her zaman daha bilgili ve kültürlü olarak görüyorum. Bu konuşma dilinde de geçerli aslında. Her iki lafından birinde "Lan" kelimesini kullanan kişiler bana hep çok cahil görünür.
Sana şöyle bir örnek vereyim. Benim arkadaşlarımdan birisi, bana mail göndermişti. Gönderdiği maili anlamaya çalışmak için 15 dakikamı harcadım ve sonunda vazgeçtim. Çünkü yazdığı mailde kullandığı harflerin hepsi küçüktü ve hiç bir noktalama işareti kullanmamıştı. Dolayısıyla ne demek istediğini anlamadım. Türkçe öyle bir dil ki virgülün yerini değiştirince bile cümlenin anlamı değişiyor. Yazı yazmamızdaki amaç, anlatmak istediklerimizi karşımızdakinin anlamasını sağlamak. Bu yüzden okul hayatımız boyunca Türkçe dersi görmüyor muyuz?. Yazı diliyle düzgün iletişim kurmak için.
Ben şöyle düşünüyorum. Daha yalnız ile yanlış kelimesini düzgün yazmayı beceremeyen, -de ekinin nasıl kullanılacağını bilmeyen, yani daha Türkçe'yi düzgün kullanamayan kişilerin yazılarından ne hayır beklenebilir ki?. Türk Dil Kurumu'nun sitesine girin. Biraz araştırın. Bazı kelimeleri gördüğünüzde "Bu kelime böyle mi yazılıyormuş, hayret" şeklinde düşüncelere kapılacaksınız.
Ayrıca internette popüler hale gelmiş sitelerin hangisinde konuşma diliyle yazı yazıldığını gördünüz?. Siz, bu anlamda yazılarınıza gereken önemi verirseniz karşılığını alırsınız. Sitenize özgün içerik girdiğinizde karşılığını aldığınız gibi...