geçen sene deneme amaçlı yaptım.

20 adet merinos ve sakız cinslerinden aldım. 250-300 arası fiyatlar vardı 3-6 aylık kuzularda. şimdi artmıştır.

kuzu iken ortalama haftada 5 balya yonca yiyorlardı. yoncanın balyası 15-18 arası değişiyordu. stok yapmadım yoncaları azaldıkça pazardan aldım hep.

hesapladım ve hazır yonca yedirerek kar edemeyeceğimi farkettim ve yayılıma çıkardım. yayılım bedavaya geliyor.sadece yağışlı günlerde yonca yedirdim. 5 ay sonra falan tanesini 450 den sattım. kurbana da satabilirdim beklesem ama besiye çekmek gerekiyordu hem de karlı olmadığını farkettim bu işten çıktım.

nasıl kar edilir?

yaylanız yayılım yapabileceğiniz bol araziniz olmalı.
çok sayıda almalısınız ya da romanov gibi pahalı cinsler yetiştirmelisiniz damızlık.
sayı arttıkça çoban masrafı falan da çıkıyor. burada başa bela olan kısım çoban. kuzuya bakmak insana bakmaktan daha kolay. adamın derdi tasası bitmez.

bir püf nokta da şu. yoncanın içerisinde kuzunun ihtiyacı olan bütün besinler var. ekstra yemlere falan gerek yok. tabi ağır besi yapmayacaksanız. konunun çok ayrıntısı var.

sigorta ve kosgeble uğraşmadım. sigortacılara güvenmiyorum zaten.

kaç yavrular? romanov 4 yavrular. diğerleri de 1-3 arası. burda önemlli olan doğan kuzuları yaşatabilmek. 2 tanesini de yaşatırsanız karlı. 1 yaşatırsanız yavaş yavaş zarar edersiniz. bunun için çok sayıda işten anlayan eleman lazım.

geçen de tavuklardan bahsetmiştim bir başkasına. wmaracıda çok ilginç bir yermiş. haftaya büyükbaş maceralarımı da soran olursa anlatayım. boğa güreşi bile yaptım :)