Büyük bir sermayeniz yoksa devlet desteğini falan unutun, ayrıca büyük sermayeli yüksek kapasiteli bir tesis de kursanız siyasi çevreniz yoksa desteği falan unutun. Yani işe giriyorsanız kendi sermayenizden ötesini unutun, ufak tefek koyun başı ne biliyim kuzu başı gibi desteklemeler var ama bir derde derman olacak paralar değildi.

Yakın arkadaşım yaptı uzun süre ben de çiftliğe gittim geldim gözlemledim. Önce büyükbaş işine girdiler 15-20 hayvan gibi bir kapasiteyle, kendileri baktıkları halde ciddi zarar ettiler, üstelik 65 dönümlük ekilir biçilir çiftlik ve çiftliğe bitişik yüzlerce dönüm meraya rağmen.


Sonra küçük baş işine girdiler, büyükbaşa göre daha masrafsızdı diyebilirim ama yine zarar ettiler. Dediğim gibi hayvanlara bakan da kendileriydi ve işten de anlıyorlardı, yaklaşık 30 senedir inek bakan, ailece koşturup çalışan karadenizli bir aileydi bu. Zararın yanında yaşadıkları perişanlığı anlatmaya gerek bile yok. Bir kaç yıl sonra dayanamayıp elde kalan hayvanları da satarak bu işi bıraktılar.

Çift doğumlar karlı görünse de büyük sıkıntı yaşatıyor, ölüm oranı yükseliyor bakımları çok zor oluyor, bebek gibi evde odada bakıyorduk bir kaçına. Ayrıca koyun para da etmiyor, tam karlılık için sütünü yününü her şeyini değerlendirip paraya çevirmeniz lazım ki kar edebilesiniz.


İşten anlamıyorsanız, yüksek tecrübeniz yoksa, bu işten para kazanamazsınız. İnsan gibi hastalıkları var, ölümleri var, sürekli yaylım yapılabilecek bir bölge değilse yem masrafı var, küpesi var aşısı var, kontrolleri var, tam doğum olacak diye sevinirken çifte ölümleri var var oğlu var yani. Tecrübe edinene kadar sermayenizi kaybedebilirsiniz. Zaten bu işte harcayacağınız emeği hangi işe harcasanız ciddi para kazanırsınız, köylüler bile artık bırakırken büyük şirketler çoktan elini ayağını çekmişken bu işe girmek mantıklı değil.

Zaten köyde ve beslemeye müsait bir yerde yaşıyorsanız 3-5 hayvanınız kendiniz için olmalı artanı da kar sayarsınız fakat işi gücü bırakıp böyle bir hayata geçmek mutlak kayıpla sonuçlanır.

Yatırım için bu tür şeyler arıyorsanız size Topraksız Tarımı öneririm. Son 5 yıldır bir sürü bu işe giren gördüm ve hiç zarar edene denk gelmedim, çoğu parasını kısa sürede bir kaç katına çıkardı sürekli büyüdü. İnternetten ücretsiz fizibilite çalışmaları falan da bulabilirsiniz ünilerden bu konuda ücretsiz destek-danışmanlık hizmeti de alabilirsiniz. Yaşantınızı da komple değiştirmenize gerek kalmaz.