Sadece bu da değil, yüklü uygulamalar da dinliyor ve bu verileri işleyerek pazarlıyor.
Sözlükde de yazılmış, aynısı çok kez başıma geldi, bir şeyi konuşurken o konuyla alakalı reklamlar belki size de denk gelmiştir, bir süre gözlemledim ve tesadüf olmasının imkansız olduğunu farkettim. Misal konuşuyorduk hafta sonu araba pazarına gidelim de idarelik bir şey alalım falan pat araç kredisi reklam mesajı geldi, yemekle ilgili bir konu konuşuyorduk ya acıktık pizza mı söylesek şunu mu bunu mu yapsak pat pizza reklamı geldi.
Bu iş nasıl yürüyor bilmiyorum ama kesinlikle yapıyorlar.
Büyük ihtimalle önemli kişinlerin önemli projeleri de çalınıyordur, siyasiler de sürekli dinleniyordur, halk arasında da yüksek tehlike içeren durumlar fişlenip takibe falan alınıyordur.
Android telefonumu bir kaç kez kendi kendine veri işlerken mikrofon açarken falan yakaladım, tüm uygulamaları sildim safi android dışında bir şey yokken bile bunun tekrar ettiğini gözlemledim. Herhalde anahtar kelimeler belirlenmiş ve onlar taranıyor sürekli, bu kelimelere göre db oluşturuluyor ve kimi reklam amaçlı satılıyor kimi datalar tehlikelileri izlemek için kullanılıyor kimi datalar politik meseleler için vs.