Ben çok araştırdım fakat sadece bir kez gittim.

Yukarıda diğer arkadaş daha çok bilgi vermiş zaten yazacak pek bir şey yok.

Trabzona uçakla + oradan direk giden otobüsler de var ya da rizeye gidip oradan direk giden otobüslere binebilirsiniz. Ben Gürcü firmasının minibüsüyle gitmiştim. Kaç paraydı onu bile hatırlamıyorum :)

Gözlemlerim : Ne kadar pis iş var hepsini Türkler yapıyor :) nerede batakhane var işleten Türkler. Sokaklarda pavyon kumarhane vs kartı verenlerden bunaldık biz gezerken, hep türk çocuklar, bu cami çevresini gezdik bi kaç tanıdıkla konuştuk onlar da aynısını söylüyordu. Gürcü insanlarının yapısı kültürü için köyleri kuzeyi falan dolaşmak lazım, Batum da Tiflis de falan bunları gözlemleyemezsiniz. Halkı ezgin fakir insanlar, iyi niyetliler genelde, kuzeyde köylerini falan gezen birini tanıyordum o da hayallerdeki Türkiye gibi, geçenlere ikram vermeden bırakmazlar, yabani karşılamazlar, köylerde evlerinde misafir ederler falan diye anlatmıştı. Tabi Batum da falan bunları göremezsiniz, kim kimi tutarsa durumu hakim :)

Gürcistan için çok yazacak kadar görmediğimden daha fazla bir şey söyleyemeyeceğim. Fakat konuyu açan arkadaşın yazdığı gibi 400 liraya falan geçinmek mümkün değil, kendi evin olursa eker biçer ya da pazardan alır pişirirsen paso Giresunlular gibi yeşil yeşil yemekler yemeye katlanırsan içki sigara gezme olmazsa, suyu elektriği gıdım gıdım kullanırsan belki 400 lirayla yaşarsın ama onun da adı yaşamak olmaz. Öyle Türkiyede de 400 liraya hayatta kalınır, heh yaşamak değil hayatta kalmak o :)

Referee19 orada çalışsan gül gibi yaşarsın kısmına katılmıyorum. 3 kuruş para verirler öyle gül gibi de yaşanmaz :) yerel halk da öyle gül gibi yaşamıyor, hangisiyle hayat nasıl diye 2 kelam etsen dertleri anlatmaya başlıyorlar.

Alt yapısında çok sıkıntılar var, yolları sıkıntılı, hastaneler de sıkıntılıdır diye düşünüyorum, yani bir çok konuda Türkiye ile kıyas edemezsiniz bile. Türkiye de 1000 yıldır devlet var, öncesinde bizans mizans derken oradan da gelenekler aktarılmış, bunların kazanımları var, ne kadar da çalsalar kırıntıları ile bile hizmet verseler, uzun süreler olduğu için sorunlar büyük ölçüde çözülmüş oluyor, Gürcistanda bu yok, içeri girer girmez hissettiriyor zaten. 90-91 yıllarında bile aşmış olduğumuz sorunlar Gürcistanda hala mevcut. Vizesiz dolaşımı da hem hristiyan kültürlerinden dolayı hem de mevsimlik dönemlik falan çalışarak kalkınmaları istendiğinden Ab verdi denilebilir. İyi de oldu yazık günah karadenizde 3 kuruşa canları çıkana kadar çalıştırıyorlar bu insanları, onlar da 3 kuruş fazla kazanayım düşüncesiyle gelmeye devam ediyorlar. Çay kırma fındık toplama işi hep bunlarda, ne kadar ağır işler olduğunu karadenizliler bilir.

Yurtdışı yaşam tecrübem var, öyle evdeki hesap çarşıya uymuyor, kesinlikle Türkiyeden daha az para ile yaşanır fakat 3-5 kat falan olmuyor bu, ülke ucuz olunca harcamalar da artıyor otomatik olarak, ben mesela kahvemi evde içerdim şimdi dışarıda içiyorum, et fazla almazdım şimdi her hafta 2-3 kilo et alıyorum, yabancı ülkede olmanın sıkıntıları da var bir anda tüm çevreniz kayboluyor bu biraz sıkıcı oluyor, tabi bunun da maddi getirileri oluyor daha fazla geziyor daha fazla sigara içiyor ne bileyim bu şekilde harcamalarınızı artırıyorsunuz. Ne kadar da artsa Türkiye ile yarı yarıya falan oluyor orası kesin yani, eğer internetten sabit gelir varsa daha ucuz bir ülkede yaşamak çok mantıklı oluyor. Tehlikeleri de yok değil, yabancı olmanız sizi göz önünde tutuyor ve hırsızların radarında oluyorsunuz, kimin ne olduğunu bilmediklerinden direk olarak zengin olduğunuzu falan sanıyorlar, hırsızlığın yaygın olduğu bir ülke ise ayda bir iki kez hırsızlık vakası ile karşılaşabilirsiniz. Mutfak masraflarınız yerel yemekleri yemediğinizden artıyor, ithal ürünler almak zorunda kalıyorsunuz çünkü lezzet farkı oluyor, bu da yerlinin 1 liraya aldığı bir şeye yeri geliyor 5 lira vermenize sebep oluyor. Şimdi mesela Şahin sucuk bulsam şurada kilosu 200 lira deseler pazarlık bile etmeden alabilirim :) yok çünkü boşnak vs yerel sucuklar benim damak zevkime uymuyor. Bunlar işte hep harcamaları artırıyor. Bunu bir tek karadenizliler yaşamaz Gürcistanda, diğer her millet kesin yaşar :)

Genel anlamda sıkıntıları olsa bile güzel bir tecrübe, ailece giderseniz Türkiyede de kiracı iseniz ciddi para biriktirirsiniz, fakat internetten kazandığınızı varsayarak bunu söylüyorum, hem ufkunuz açılıyor, farklı kültürleri yaşamları görüp aklınızda fikirler canlanabiliyor, bulunduğunuz ülkeye bir aidiyet hissedene kadar her şey güzel mutlusunuz, fakat orayla bir bağınız varsa aidiyet hissetmeye başlarsanız o fakirliği size üzüntü vermeye başlıyor, gülen yüzünüz yerel halkın çaresiz bakışlarına evriliyor, bunlar dışarıdan bakınca anlamsız fakat yaşarsanız daha iyi anlarsınız demek istediklerimi.