sandığınız kadar büyük menfaatler dönmüyor. menfaat dönecek kategori sayısı çok az. benim editörü olduğum kategoriye 2 yılda 100 site başvurduysa bunların 99'u, kendini bulunmaz hint kumaşı sanan dandik sitelerdi. herkese kendi sitesi pırlanta gibi geliyor ama değil.

editörün ne zaman onaylayacağını veya silip silmediğini bilemezsiniz. eğer sitede umut gördüyse, eksiklerini gidermeniz veya her zaman siteye ulaşılabilip ulaşılmadığını görebilmek için işlem yapmadan bırakmıştır. bir süre sonra tekrar kontrol eder. eğer çok beğenseydi hemen onaylardı zaten.

onaylandığını, dmoz aramada hemen göremezsiniz. kategoriye bakmanız lazım. arama veritabanı 2 haftada bir güncellenir genelde.

illa ki illegal işler dönüyordur dmozda ama dmozun kendi içinde de bir denetim var. editör, herhangi bir kategoriyi inceleyip, listelenmemesi gereken siteleri editör forumunda yazabiliyor. üst editörler de inceleyip, gerekliyse siteleri siliyorlar. ben de bir keresinde böyle bir kategorideki 40 siteden 13'ünü sildirtmiştim.

dediğim gibi dmoz editörlüğü hile yapmaya kısmen müsaittir. ama bir o kadar da çekilmez iştir. berbat sitelerini neden onaylamadım diye gelen maillerin haddi hesabı olmazdı. baktım uğraşılacak iş değil, bıraktım. editör yetkim de 4 ay işlem yapmadım diye alındı. kaliteli site bulmak cidden çok zor. editörler bu konuda zorluk çekiyorlar. denemek isteyen editör başvurusunda bulunabilir. editör olmak, site eklemekten daha kolaydır.