lostyazilim
tr.link

php ve laravel hakkında

7 Mesajlar 1.276 Okunma
acebozum
tr.link

MuhammedArslan MuhammedArslan Msa Web Tasarım Kullanıcı
  • Üyelik 19.02.2017
  • Yaş/Cinsiyet 24 / E
  • Meslek Web Developer
  • Konum Bursa
  • Ad Soyad M** A**
  • Mesajlar 933
  • Beğeniler 136 / 276
  • Ticaret 11, (%100)
Merhabalar;
Bugün php kategorisinde açtığım 3. konu oluyor fakat hala sorularım var. Bilgisi olan arkadaşlar cevaplarlar ise sevinirim :)
İlk 2 soruyu önceki açtığım konuların linki olarak paylaşacağım.

1- Mysql veritabanından tekli veri en kolay nasıl çekilir? https://wmaraci.com/forum/php/php-tek-kolay-veri-cekme-437290.html

2-Veritabanı işlemlerini kolayca yapabileceğim veritabanı sınıfı bilen var mıdır?
https://wmaraci.com/forum/php/php-mysql-veritabani-sinifi-437216.html

3- Çoklu tema kullanımı nasıl yapılır? mesela eğer kullanıcı x temasını seçmişse anadizin/temalar/x klasörü, y temasını seçmiş ise anadizin/temalar/y klasörü ana dizin olarak çalışacak.

4- Scriptleri framework kullanmadan yazıp admin panelini laravel ile yazmak mantıklı mıdır?
4. maddede anlatmaya çalıştığım asıl şey, subdomain şeklinde siteler olacak ve bunları yönetmek için ortak bir panel olarak. mesela ahmet.domain.com ve mehmet.domain.com panel.domain.com adresinden ayrı ayrı yönetilecek. ahmet ve mehmet subdomainlerinde framework kullanılmazken panel adresinde laravel kullanılacak. Bu mantıklı bir kullanım olur mu? güvenlik ve optimizasyon açısından.

5- Her kullanıcıya ayrı bir site vereceğim. Her site de bir veritabanına bağlı olmak zorunda. İlerde sıkıntı yaşamamak adına nasıl bir veritabanı biçimi belirlemeliyim?

a. Her kullanıcıya ayrı bir veritabanı vermek.
b. Tek veritabanında tablo ön eklerini değiştirmek. ( ahmet-blog_icerik)
c. Tek tablolarda kullanıcı sütunuyla verileri ayırmak.
(Select * from icerik where kullanici=ahmet)

Şimdilik aklımda kalan sorular bunlar. Cevaplarsanız sevinirim.

wmaraci
reklam

dump3cz dump3cz Üyeliği Durdurulmuş Banlı Kullanıcı
  • Üyelik 01.05.2017
  • Yaş/Cinsiyet 25 / E
  • Meslek Yazılım
  • Konum Bilecik
  • Ad Soyad O** Ç**
  • Mesajlar 1749
  • Beğeniler 169 / 326
  • Ticaret 3, (%67)
Hocam:
1) Açıkladım
2) Bilgim Yok
3) Araştırmadım
4) Hiç bilgim yok
5) Normal Veri Tabanı Kurarsınız ve php kurulum dosyası oluşturursunuz(Bkz. wordpress gibi)

• Üyelik 19.02.2017
  • Yaş/Cinsiyet 24 / E
  • Meslek Web Developer
  • Konum Bursa
  • Ad Soyad M** A**
  • Mesajlar 933
  • Beğeniler 136 / 276
  • Ticaret 11, (%100)

dump3cz adlı üyeden alıntı

Hocam:
1) Açıkladım
2) Bilgim Yok
3) Araştırmadım
4) Hiç bilgim yok
5) Normal Veri Tabanı Kurarsınız ve php kurulum dosyası oluşturursunuz(Bkz. wordpress gibi)

kurulum dosyası oluşturmak ta sıkıntı yok fakat da hangisi performans açısından daha yararlı olur diye düşünüyordum. İlerde sıkıntı yaşamamak adına.

kohreg kohreg WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 10.01.2014
  • Yaş/Cinsiyet 39 / E
  • Meslek Mühendis
  • Konum İstanbul Avrupa
  • Ad Soyad Y** K**
  • Mesajlar 519
  • Beğeniler 216 / 86
  • Ticaret 11, (%100)
Merhaba aynı şeyi yapmak istiyoruz. :D ben çok uzun zamandır uğraşıyorum ama yapamadım. Madde 5 ten bahsediyorum.

www.gamerozzi.com eSpor ve Oyun Haberleri - www.fikkr.com Girişimcilik Ekosistemi Sitesi.
wmaraci
wmaraci

MaximusTR MaximusTR WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 12.09.2011
  • Yaş/Cinsiyet 27 / E
  • Meslek Uygulama Geliştirme
  • Konum İstanbul Avrupa
  • Ad Soyad N** G**
  • Mesajlar 514
  • Beğeniler 48 / 94
  • Ticaret 0, (%0)
2) Öncelikle mysqli yerine dbo kullanın ilerisi için ilk etapta hazır classlar yerine kendiniz öğrenin
3) Eğer laravel gibi framework kullanırsanız bunların içinde hazır olarak tema motorları gelir. Diğer şekilde hazır class veya kendiniz geliştirmeniz gerekli.
4) Scriptleri ayrı yazacağınıza laravel ile yazmanız daha iyi olur. Ancak yazmadan önce php hakkında orta seviye bilginiz olması gerekli yoksa laravel de zorluk çekersiniz.
5) Her kullanıcıya ayrı veritabanı vermek başlarda sorun yaratmaz ancak ileride sunucu masraflarını arttırır. Ve kontrol etmek güçleşir.
Ayrıca sub domaine gelirsek laravel gibi frameworkler de route sistemi mevcuttur böylece istediğiniz kadar alan adını yönetebilirsiniz.
Diğer bir seçenek ise ben bunlarla uğraşmam hazır olanı kullanırım derseniz arama kısmına "wordpress multisite" yazınız.

• Üyelik 19.02.2017
  • Yaş/Cinsiyet 24 / E
  • Meslek Web Developer
  • Konum Bursa
  • Ad Soyad M** A**
  • Mesajlar 933
  • Beğeniler 136 / 276
  • Ticaret 11, (%100)

kohreg adlı üyeden alıntı

Merhaba aynı şeyi yapmak istiyoruz. :D ben çok uzun zamandır uğraşıyorum ama yapamadım. Madde 5 ten bahsediyorum.

Hatırlıyorum hocam. Ben tek bir veritabanında birleştirmekte buldum çareyi. Her 50 kullanıcıya bir veritabanı vermek gibi planlarım var.

MaximusTR adlı üyeden alıntı

2) Öncelikle mysqli yerine dbo kullanın ilerisi için ilk etapta hazır classlar yerine kendiniz öğrenin
3) Eğer laravel gibi framework kullanırsanız bunların içinde hazır olarak tema motorları gelir. Diğer şekilde hazır class veya kendiniz geliştirmeniz gerekli.
4) Scriptleri ayrı yazacağınıza laravel ile yazmanız daha iyi olur. Ancak yazmadan önce php hakkında orta seviye bilginiz olması gerekli yoksa laravel de zorluk çekersiniz.
5) Her kullanıcıya ayrı veritabanı vermek başlarda sorun yaratmaz ancak ileride sunucu masraflarını arttırır. Ve kontrol etmek güçleşir.
Ayrıca sub domaine gelirsek laravel gibi frameworkler de route sistemi mevcuttur böylece istediğiniz kadar alan adını yönetebilirsiniz.
Diğer bir seçenek ise ben bunlarla uğraşmam hazır olanı kullanırım derseniz arama kısmına "wordpress multisite" yazınız.

Hocam öncelikle teşekkürler. zaten mysqli kullanmıyorum. pdo üzerine hazırlanmış classlar kullanıyorum.

3. ile ilgili olarak laravelde blade tema motoru varmış sanırsam. {{metin}} tarzı bir kullanımda echo metin olarak geçiyor. Fakat ben panel kısmını laravel olarak yazacağım. Script kısımları o kadar detaylı değil.

database kısmında ise her 50 kullanıcıya bir database şeklinde bir şema oluşturdum.

Son olarak wp mu kesinlikle reddediyorum :) benim amacım bağımsız bir sistem ortaya çıkarmak. Wordpress te bulunmayan birçok özellik entegre edeceğim. Kısacası güzel fikirlerim var diyebilirim. Cevabınız için teşekkürler :)

FikirUssu FikirUssu Yazılım Firması Kullanıcı
  • Üyelik 02.12.2016
  • Yaş/Cinsiyet 28 / E
  • Meslek Yazılım Mühendisi
  • Konum Ankara
  • Ad Soyad B** E**
  • Mesajlar 146
  • Beğeniler 43 / 42
  • Ticaret 41, (%100)
Sadece 5. Madde ile ilgili fikir ve düşüncelerimi belirteceğim​.

Bir çok kişi sunucu kasar ve benzeri bir şey söylüyor fakat bu bir çok kişiyi bu korkutuyor.

Eğer siz bir projeyi kapsamda kullanıyor iseniz sizin için bir avantaj çünkü 1.000 kullanıcının 10 farklı veri tabanı sunucunun da barınacak bu bir noktada gelir modeli olacak bana özel veri tabanı seçeneği ile müşterilere kendisini güvende ve önemli hissedecektir.

Fakat kendisine özel veri tabanı istemeyen bir müşteri bir nevi ortak MySQL server sunucunun kullanacak.

Bunu yaparken bilen bir kişi tarafından gereklidir ayarlar ile yapılması gerekmektedir. ( Örneğin; MySQL uzak erişim sadece ve sadece sistemin çalıştığı panelde çalışacak olması, backup ayarlanması ve müşteri eğer sonradan ister ise farklı bir MySQL serverdan başka bir servera aktarılması gibi gibi )

Tabi burada için içine 1 ana veri tabanı girecek bu veri tabanı içerisinde kullanıcı MySQL bilgileri yer alacaktır ( güvenlik önlemi yukarıda bahsettiğim gibi bir bilen kişi tarafından yapılması önemlidir. Dışarı allow bir şekilde olur ise veri tabanına herkese açık olacak ve ister istemez sahte istekler ile yoğunluğu artacaktır. )

Burada Facebook, Twitter, paraşüt gibi sistemler çoklu veri tabanı kullanarak sistem yükünü ve karmaşasını yok etmektedir.

Paraşüt müşterinin alışkanlıklarına göre değişiklik gösteren ve öneri verebilen bir sistem olduğunu için ister istemez ayrı bir veri tabanı ihtiyaç duyulor. Çünkü bütün kullanıcı verilerini bir yere yığıp daha sonrasında parçalamak ister iseniz diğer kullanıcı alışkanlıklarını elde edilecektir. Gerekli düzenlemeleri yapar ise problem olmaz fakat kolay yolları var iken neden ekstra karmasiklara gitsinler sonuçta bedelini fazlası ile alıyorlar.

wmaraci
wmaraci
Konuyu toplam 1 kişi okuyor. (0 kullanıcı ve 1 misafir)
Site Ayarları
  • Tema Seçeneği
  • Site Sesleri
  • Bildirimler
  • Özel Mesaj Al