Siteye hit çekmek için rakipleri geçmeniz gerekir. Bu iş aslında bu kadar basit. Bir insanın internette gezineceği zaman belirlidir. Yeni siteler açılıyor diye günlük internete harcanan zaman artmaz. Elbette yeni internet kullanıcıları katılıyor, ancak açılan sitelere oranla bu rakam çok küçük. Ben 10 sitede 5 saat zaman harcıyorsam, beni siteye çekebilmek için başka bir sitede harcadığım zamanı çalmanız gerekir. Bu yüzden bu bilgileri forumlarda sorarak öğrenemezsiniz. Kimse yeni rakip istemez. Bazı bilgilere erişmek zaman ve para ister. Elbette yapılacak bazı temel şeyler vardır ama sizi tatmin edecek ziyaretçi sayısını bir iki tıklamayla elde edemezsiniz.

İyi yazı yazabilirsiniz. Bu, bir websitesinin ihtiyacı olan tüm şey değildir. O yüzden bazı insanlar yazar olur, bazıları tasarım - programlamayla ilgilenir, bazıları ise marketing'e bakar. Hepsini yapınca hepsi de yarım oluyor haliyle.

Bunları neden yazıyorum anlatayım. 16-17 yıl önce başladım site tasarlamaya. Html'den başladım, asp öğrendim, flash'a başladım. 2010'da wordpress geniş çapta yayılana kadar birbirinin aynısı 2 site göremezdik. Her site benzersiz, her sitenin kendine ait bir konsepti, hepsinin benzersiz içerikleri vardı.

O zamanki webmaster'lar yaratıcıydı. Ne siteler vardı. Ben de uzun uğraşlar veriyordum. Bazen aylarca gece gündüz uğraşıyordum sitenin tasarımı için Bugün insanlar site hazırlamaya zaman bile harcamıyor ki! Wordpress veya benzeri cms'ler kurulup, tema atılıyor. Kopyalanacak sitenin tüm özellikleri ise eklentilerle karşılanıyor. Yani adam büyük bir sitenin özelliklerinden aynısını istiyor ama her şeyi eklentiyle yapıyor. 100 tane eklenti kuruluyor, sonra site yavaşlıyor ya da eklentiler çakışıyor falan.

Bugünkü sitelere bakıyorsun, 3 siteden 1'i boombox tarzı tema ve emoji tepkileri. Bakıyorsun 0 veya 1 tepki var. Bu kadar çocukça bir şey görmedim. 1 tane ve o da kendi verdiğin oy olacaksa koyma onu daha iyi. Sayaç koymuş bakıyorsun 20 okunma. Ne yararı oldu şimdi bunun? Kimsenin girmediği, ıssız bir yere girdim diye bir daha uğramam ki oraya.

Bugün eskiye oranla site yapmak da kolay. Cms'ler ücretsiz, temalar ücretsiz veya çok ucuz, domain çok ucuz, hosting ucuz. Ama eskiye oranla başka bir eksi var. Artık eskiden sahip olunan imaj yok. Kimsenin sizin sitenizle ilgilendiği yok. Ayrıca insanlar artık çok daha meşgul. Kimsenin size ayıracak vakti de yok. İyi yazar olabilirsiniz ama ihtiyacınız olan iyi bir pazarlamadır, stratejidir.

Bakıyorsun mesela, daha sitedeki İngilizce yerleri bulup çevrilememiş ama hedefler çok büyük tutuluyor. E sen o yazıyı buladıysan, zararlı kodu nasıl bulacaksın? Hız, mobil uyum, zamanla oluşacak sorunları nasıl çözeceksin?

Bugün artık içerik olarak da doymuş bir durumdayız. Zaten mevcut yazılmış içerikleri rewrite yaparak, tasarım ve konsept olarak aynı siteleri kopya ederek trafik çekemezsiniz ki. Hele bir de 6 ay veya 1 yıllık bir siteyse.

Kişisel algılanmasın. Bu konuya özel yazmıyorum. Ama gözlemlediğim kadarıyla yapılan yanlışları söylüyorum.